Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Megéri egyetemre menni?

Megéri egyetemre menni?

Figyelt kérdés
Programozni akarok profi szinten. Nem tudom eldönteni hogy menjek egyetemre vagy inkább tanuljak magamtól itthon. Matekból eléggé gyenge vagyok, de nem lenne gond megtanulni. Megéri az egyetem? Tapasztalatok?
2023. máj. 13. 13:55
1 2 3 4 5 6 7
 41/64 anonim ***** válasza:
22%

"Na jó, akkor itt fogalmi eltéréseink vannak szerintem. Én a programoz alatt nem a klasszikus, félistent értem"

Miféle félisten? Ember, az orvosi hivatás is a specializálódásról szól, de minden orvos lenyom laza 12 szemesztert, bámilyen irányba is mozdul utána.

Neked tényleg elég furcsa fogalmaid vannak erről a szakmáról, ha azt képzeled, hogy hét-tíz féléven át tartó tanulás csak egy frontend állás betöltésére jogosít fel, ahogy az is fals, hogy aki frontend feladatokat képes elátni, az mindjárt szakembernek számítana. Nem számít annak, ahogy az ortopád sebészet sem úgy van, hogy bocsi, én csak a bal könyökkel szoktam foglalkozni, magának meg a jobbal van problémája.

Te valahogy nagyon eltévedtél a fogalmak és a hozzájuk társítható képességek viharában.

Egy szakma azért szakma, mert annak szakmai képviselője (ez a szakember) azzal a szakmával kapcsolatos problémákat, feladatokat képes megoldani. Mindenhol van specializálódás, na de nem úgy, ahogy te képzeled.

Igen, természetes, hogy a programozó, feltéve ha szakember, akkor képes legalább egy monotask, basic operációs rendszer megtervezésére és implementálására. Ezért tanult, ezt tanulta, ettől szakember. Mégis, mit képzelsz, honnan veszik azokat, akik operációs rendszereket, hálózati kiszolgálókat, valós idejű, sebesség-kritikus alkalmazásokat, vagy más, az alacsony komplexitású, webes szaharokon túlmutató dolgokat terveznek és fejlesztenek?

Én úgy látom, nektek valahogy nagyon beszorult a fejetek abba a bödönbe, amire az van írva, hogy WEB. Egyelőre a WEB-es fejlesztések legalább 90 %-a a szakmai teljesítmény legalja. Nem véletlen, hogy sok szakember még akkor sem áll bele ilyesmibe, ha egyébként nagyon jól megfizetnék. A WEB mellett és mögött bizony ott van egy infrastruktúra, ami nélkül a WEB nem életképes és azt is fel kellett építenie, tovább kell fejlesztenie valakiknek. Ezek a valakik meg pont ugyanazon az egyetemen tanulták a szakmát, mint azok, akik még diplomával a zsebükben is csak a WEB által kínált, sekélyesebb feladatoknak képesek megfelelni.

2023. máj. 14. 00:34
 42/64 anonim ***** válasza:
39%

"Autodidakta programozók nincsenek. Ilyenek nem léteznek."

Olyan programozók nincsenek, akik egyetemen tanulták meg a programozást. Vannak autodidakták, és vannak olyanok, akik tanfolyamon tanulták. De te, Delphipapa, egyik csoportba sem tartozol.

2023. máj. 14. 09:12
 43/64 A kérdező kommentje:
De akkor hogyan kivitelezhető ez az egész? Egyetemre is kell járni, tanulni az egyetem mellett, programozást, matekot gyakorolni otthon meg még főállásban dolgozni. Arról ne is beszéljünk hogy barátnőm is van, barátaim, hobbim,otthoni munkák,aludni is kell. Ezekre a dolgokra is kell jusson idő. Hogy lehetséges ez mind?
2023. máj. 15. 01:29
 44/64 A kérdező kommentje:
Mivel ez nagyon matekos szak és nekem a matek nem az erősségem ezért szerintem garantáltan szívni fogok vele. Lehet hogy menne a matek de sosek érdekelt középsuliban, meg tudtam volna érteni de lusta voltam tanulni. Így hanyogoltam és majdnem megbuktam. De most így hogy programozó szeretnék lenni, így megvan a motivációm is hozzá. De az önbizalmama nincs
2023. máj. 15. 01:33
 45/64 anonim ***** válasza:
19%
#43 akarat és elhatározás kérdése. Senki nem mondta hogy könnyű, sőt az IT szakok a nehezebbek közé tartoznak. Legjobb amit tehetsz hogy elkezded magadtól tanulni a programozást és ha egy hosszabb idő után is úgy érzed hogy neked való / érdekel akkor jelentkezel egyetemre, hogy ne ott láss életedben először kódot.
2023. máj. 15. 01:38
 46/64 anonim ***** válasza:
77%

Matek tárgyakat meg lehet kettesre csinálni, úgy ha begyakorlod a típusfeladatokat ill. megtanulod a tételeket, meg a definíciókat.

Kell bele időt és energiát tenni de nem lehetetlen, elhíheted hogy egy mérnöki képzésen a hallgatók többségének nem a matek az erőssége és finoman fogalmaztam.

De ez esetben az ELTE-IK-t kerüld el messziről.

2023. máj. 15. 01:39
 47/64 A kérdező kommentje:
A programozástól nem félek. Próbáltam már és ment. A matektól rettegek. Akkor elő kell venni a középsulis anyagot amit anno nem tanultam?
2023. máj. 15. 01:51
 48/64 anonim ***** válasza:
2%

"Olyan programozók nincsenek, akik egyetemen tanulták meg a programozást."

Hogy van neked képed ilyen kérdésben nyilatkozni? Azt sem tudod, mi az, hogy programozás. Csak beszéled itt a hülyeségeket a tanulatlan, ostoba fejeddel.

2023. máj. 16. 11:51
 49/64 anonim ***** válasza:
11%

Programozást sem szabad alá becsülni.

Elvégre ami köznyelvben programozás, annak sok köze nincs a professzionális fejlesztéshez. Kb. 4. félév környékén eljuttok arra a szintre, már aki rak bele időt rendesen.

2023. máj. 16. 11:57
 50/64 anonim ***** válasza:
2%
49-es, Légyszives, tájékoztasd már ezeket a túrórudin tengődő tacskókat, hogy miről is van szó, mert még arról sincs halvány fogalmuk sem.
2023. máj. 16. 12:32
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!