Egy adott programozási nyelv milyen szintű ismerete elvárt egy junior állás interjún?
Javaból az objektumorientált programozás működését: öröklődés, polimorfizmus, kapszulázás, stb.
JVM alapvető működése.
Változó típusok, stringek, függvények magabiztos használata.
Alap programozási műveletek megvalósítása.
Jó ha tudsz használni egy build toolt, pl. a mavent.
És persze a git ismerete is jó ha megvan.
Nincs egységes szabályrendszer a cégek között a junior állasinterjú elvárásait illetően.
Lehet valami hulladék kkv JVM internalokat fog kérdezni, egy Google vagy Microsoftnál meg pl. a kutyát nem érdekli a technológia specifikus tudásod, általad választott nyelven oldasz meg technológia független feladatokat.
Kb mindent, de van pár olyan kérdés, ami minden kezdő javás interjú valahogy előjön.
pl.:
Mi a különbség az absztract osztály és az interface között?
Ez nagyon egyszerűen el lehet szúrni és a válaszból könnyen le lehet szűrni, hogy a másiknak mennyi tapasztalata van.
Leginkább framework specifikus és build toolos kérdés lehet.
Tehát attól függően mit használ a cég javánál mondjuk Spring, Spring boot, Maven, Gradle kérdések vannak.
Tőlem már kérdeztek gyakornoki interjún spring boot tranzakció kezeléssel kapcsolatosat. Ötletem sem volt akkor, hogy egyátalán a kérdés mit jelent.
Junior és Gyakornok szint gyakran összemosódik, pedig a kettő (szerintem) nem ugyan az.
Gyakornoki szinten minimális az elvárás, OOP alapjai, random alapkérdések az adott nyelvben és társai.
Junior szinten már azért elvárt hogy az 1. Lépésben megtanultakat tudod alkalmazni is.
De ahogy többen írták más az elvárás mindenhol. Van olyan cég aki inkább logikára megy rá és a potenciált keresi, van amelyik konkrét programozási tudásra kiváncsi valamelyik sokkal elméletibb jellegű.
Egyetértek mindenkivel, hogy ez cég függő, de azért létezik egy általános válasz amivel már a junior pozik több mint felére reális eséllyel pályázhatsz.
Ha utána keresel, hogy intermediate java knowledge és elolvasol több fórumról véleményt, meg kurzusoknál megnézed milyen topikokat takar ez, akkor lesz egy képed arról, hogy miket kell ismerned junior szintre ami a java nyelvet illeti. Ez mellé mindenképp kellnek még az alábbi ismeretek: sql, jdbc, alapvető algoritmusok, gyakoribb data structures és DRY meg SOLID alapelvek.
Nyílván ezeket tudnod kell alkalmazni!! Meg egyáltalán nem lesz ez elég mindenhova, sok múlik azon, hogy mennyire tudod őket alkalmazni, hogyan interjúzol, milyen szintű az angol tudásod és vannak cégek ahova még több ismeret elvárt és/vagy valamennyi szakmak tapasztalat (pl gyakornoki állásban legalább n hónap).
Most ha valaki lepontozza a válaszomat, akkor legalább egy indokot írjon, mert amit leírtam az a junior pozik jóval több mint feléhez megfelelő tudás (ha tudja valaki gyakorlatban is alkalmazni). Nem lesz egy tökéletes válasz, de általában az emberek, ha cég nélkül kérdeznek egy ilyen kérdést akkor általanosságban értik. Programozók vagyunk és egyből edge case-re gondolunk én ezt megértem:DD de egy kezdőnek attól még lehet informatív választ adni.
1:
Ez inkább kezdő/gyakornok szint, hogy a nyelvet ismerd. Juniornak már ismernie kell kapcsolódó library-ket, illetve az adott keretrendszert vagy hasonlót. De nyilván nem csak ez az elvárásy ez csak a nyelvhez kapcsolódó része.
8:
Gyakornok és junior bár nem ugyan az de elég hasonló, mint már előttem is írták.
"Juniornak már ismernie kell kapcsolódó library-ket, illetve az adott keretrendszert vagy hasonlót"
Sok esetben igen, de nem feltétlenül. Ahogy írták cégfüggő.
Git, maven, bamboo és azért a soft skillet is hasznosak/szükségesek lehetnek. Utóbbit eddig senki nem említette pedig jó ha pl. értelmesen, szakszerűen fel tudsz vázolni egy problémát és a megoldását.
9# Ja, sokszor csak az a különbség, hogy a gyakornoknak fizetnehetnek majdnem, hogy fele annyit, mert "gyakornok és ennyit szokás".
Plusz nem kell utánuk járulákot, extra juttatásokat fizetni.
Tehát olcsó munkaerő, aki kb félállásban jön dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!