Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Van itt Turbo Pascal-hoz értő?

DK-s kérdése:

Van itt Turbo Pascal-hoz értő?

Figyelt kérdés

A lányomnak kellene segítenem informatikából, és fogalmam sincs erről a nyelvről, de még a szükséges szoftveres háttérről sem. Az itthoni gépeken szeretném tanítani, és lenne néhány kérdésem róla:

- Milyen szoftveres háttér kell? (kell?)

- fizetős?

- hol lehetne beszerezni?

- mekkora eltérés van különböző típusok esetén, a parancsok szintaxisa között?

Bár ezt a nyelvet konkrétan nem ismerem, de annak idején én magam is tanultam programozást legalább 5 különböző nyelven, úgyhogy el fogok vele boldogulni.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2022. dec. 12. 16:17
1 2 3 4 5 6
 11/52 anonim ***** válasza:

#12: Továbbra is csak személyeskedni tudsz. Fórumképtelen magatartás.

"Essen már le, hogy az ilyen meg olyan pascal, modula, c, forth nevek csak fordítók vagy interpreterek."

A felsoroltak önmagukban nyelvek, nem fordítók/interpreterek.

Az IBM Pascal már egy fordító. A Pascal/MT+ már egy fordító.

"Nincs IBM meg MT pascal, nincs semmiféle más pascal sem. "

De voltak. #11-es hozzászólásomban belinkeltem őket.

"Amiről te vakolsz, az például a Delphi. Na, az valóban egy IDE volt, amelybe bele lehetett integrálni valamilyen (pascal, c vagy más) fordítót"

Nem csak az volt IDE. A Turbo Pascal 1.0 már egy - bár kezdetleges, de - IDE volt: tartalmazott szerkesztőt és fordítót is.

"Pascal egy van, amit N. Wirth megalkotott. Ez egy programnyelv, ami szépen leírja a nyelv kulcsszavait, egyáb definícióját, szabványát."

Előbb azt állítottad, hogy "csak fordítók vagy interpreterek".

2022. dec. 13. 00:34
 12/52 anonim ***** válasza:
6%

"csak fordítót tartalmazott."

Te birge, azt is írja magáról:

"IBM Pascal Compiler 1.00"

Mi mást tartalmazott volna?

2022. dec. 13. 00:34
 13/52 anonim ***** válasza:

Itt, ezen a linken található doksiból lehet elolvasni a pascal programozási nyelv definícióját:

[link]

Ez maga a nyelv.

Amikor valaki azt mondja, hogy feltette a gépére a "pascalt", vagy a delphit, akkor valójában nem a pascalt tette fel, (hiszen az nem is egy program) hanem egy fordítót, ami képes a pascal nyelven megírt forrást lefordítani, vagy egy értelmezőt, ami képes a pascal nyelven megírt forrást értelmezni és futtatni.

Amikor T. Kurtz és J. Kemény megalkotta a BASIC programozási nyelvet, akkor ők is egy definíciót alkottak meg. Ez volt a BASIC-jük definíciója.

Ennek a definíciónak alapján írta meg Bill Gates a maga BASIC interpreterét, ami nem BASIC volt, hanem csak a BASIC nyelv interpretere.

[link]

[link]

Nem lehet Forth-ot, sem python-t gépre tenni, telepíteni, csak Forth, vagy python interpretert.

Egy programnyelvet abszolút nem lehet gépre telepíteni és ott futtatni, csak egy nyelv fordítóját vagy interpreterét. Amikor valaki a gépére installált pascalról, c-ről, cobol-ról, python-ról beszél, akkor ezeknek a nyelveknek a fordítójáról, vagy interpreteréről esik szó.

2022. dec. 13. 06:00
 14/52 A kérdező kommentje:

De most tényleg!

Ne balhézzatok már össze, mert ez már nekem kínos!

Mint mondtam korábban, én is tanultam az őskorban programozást, és ismerős volt a Turbo Pascal név, mint programozási nyelv. De azért nem néztem először utána a dolognak, és inkább kérdeztelek titeket, mert az én "környezetem" még a DOS korszak volt. És teljességgel kizártnak véltem hogy az iskolában, a mai technikákat figyelembe véve, egy ennyire túlhaladott nyelvet tanítana a tanár.

Ebben tévedtem. Időközben mégiscsak utána néztem, átnéztem a lányom példaprogramjait, és világos lett hogy az az id'óta a DOS alapú Turbo Pascal-t oktatja! Bár nem "kapásból", de könnyedén tudom értelmezni a példaprogramokat.

Amiket én ismerek:

Basiv V1

Basic V2

IS-Basic

QBasic

Assembly

Help

Help+

Ezek közül a Turbo leginkább az IS-Basic-re hasonlít.

2022. dec. 13. 07:51
 15/52 A kérdező kommentje:
Akkor néztem bután a lányomra amikor a Turbo Pascal keresés alatt megnyitottam a "képek"-et, és ő azonnal rámutatott egy DOS alapú képernyőképre, hogy "így néz ki"! Mármint az, amit ők használnak.
2022. dec. 13. 08:01
 16/52 anonim ***** válasza:
29%

"És teljességgel kizártnak véltem hogy az iskolában, a mai technikákat figyelembe véve, egy ennyire túlhaladott nyelvet tanítana a tanár."

A pascal nem túlhaladott nyelv. Oktatási célra még ma is a legjobb. Nincs is igazán alternatívája, ha minden szempontot figyelembe veszünk. A BASIC is, a python is rosszabb választás.

Az hogy ott nálatok, a DOS memóriamodelljét használó TP-t válaszotta a tanár, nyilván azért lehet, mert amit a lányod és a kis osztálytársai tanulnak, arra bőven jó a TP is. Soha nem fog olyan méretű programot iratni velük, ami overlay és egyéb huncutságok ismeretét igényelné. Garantáltan egy memóriaszegmensen belül maradnak, ami 64 KB. Az életben nem fognak találkozni a korabeli TP, illetve a DOS korlátosságával.

Arra meg, hogy megtanulják mi a különbség az elöl, hátultesztelős ciklus között, mi az a szelekció, case, stb., pont elég az a régi TP is.

A tanár nyilván egy ósdi ember, a TP meg, mint ex-kereskedelmi termék, egy lepróbált cucc, ingyen van, nincs jogi fenyegetettség, ezért ezt tartja megfelelőnek.

A freepascallal valamivel jobban járnának a kölykök, de ez van.

2022. dec. 13. 08:34
 17/52 A kérdező kommentje:

#20-nak:

Tudod, én teljesen gyakorlati oldalról közelítem a kérdést, és az én szemszögemből a tanár egy .....

Amit ő tanít az nem informatika, hanem számítástechnikai történelem.

Mi értelme bármi olyasmit tanítani, aminek a gyakorlati felhasználhatósága 0?

Oké. Megismeri, megtanulja, és?

Ha tényleg akarna valamit informatikai vonalon, akkor felejtse el, és kezdje elölről a tanulást valami olyannal, amit használni is tud?!

Most legszívesebben káromkodnék egy sort.

2022. dec. 13. 08:41
 18/52 anonim ***** válasza:
49%
Ezt azért bízd inkább a tanárra.
2022. dec. 13. 08:49
 19/52 anonim ***** válasza:

"Mi értelme bármi olyasmit tanítani, aminek a gyakorlati felhasználhatósága 0?"

Azért oktat Pascalt, mert:

* egy kifejezetten oktatásra kitalált, mondatszerű (lásd a #3-as remek összehasonlítását) nyelv, gyorsabban lehet oktatni/tanulni, mint egy kicsit "absztraktabb" nyelvet

* a programozás oktatásánál - pláne ha nem szakembereket képzünk, csak a figyelmet akarjuk felkelteni (ezért oktatnak a fiatalabbaknak Logo-t) - nem egyől a mélyvízbe ugrunk

* a lányod feltehetően középiskolás, és - gyanítom az osztálytársai többségéhez hasonlóan - nem kíván programozással foglalkozni

* és mert a tanárképzőn az 1980-as/1990-es években a Pascal volt az egyeduralkodó (mert kifejezetten egy oktatásra kihegyezett nyelv) - így a tanár azt tanulta (a 9-es "Digitális kutúra" tankönyvben - [link] - a Python van megemlítve, ami a Pascalhoz hasonlóan ugyancsak elterjedt a kezdő programozás oktatásban - hála főleg az interpreterének)

"Oké. Megismeri, megtanulja, és?"

Lesz némi ismerete a programozás alapjairól, lesz némi algoritmizáló képessége (amit az élet más területein is tud használni - de ez kb. az oktatás minden terén elmondható).

"Ha tényleg akarna valamit informatikai vonalon, akkor felejtse el, és kezdje elölről a tanulást valami olyannal, amit használni is tud?!"

Nem, nem kell elfelejtenie. A Pascalban megismert struktúrális programozási paradigmákat átviheti más nyelvekbe is - ott is hasonlóak.

Egy programozó (vagy más, informatikai területen dolgozó) élete során sok (akár egy tucat) nyelvet megismerhet, de jó ha egy párat használ munkája során (egyes nyelveket meg soha nem fog használni, de az ott elsajátítottak hasznára válhatnak).

Amin vitatkozni lehetne a tanárral az a fejlesztőkörnyezet. Turbo Pascal helyett ott a FreePascal, ami teljesen ingyenesen használható (semmi jogi hercehurca nincs vele), nyílt forrású, multiplatform (Windows, Linux, MacOS) és a szöveges felületű kódszerkesztője ( [link] ) hasonlít a Turbo Pascaléhoz ( [link] ).

Ja, és a 2023-as, tavaszi, emelt szintű informatika érettségin választható szoftverek listájában:

[link]

is a FreePascal szerepel.

2022. dec. 13. 11:21
 20/52 anonim ***** válasza:

Nos...

Én nagy Pascalos vagyok, de hacsak valaki nem egy nagy retro-őrült, akkor a Turbo Pascal teljsen felejtős. Részben mert már natívan egyetlen mai oprendszer sem tudja futtatni (DOSboxszal mondjuk kitűnően fut), részben meg azért, mert az 5.5-ös változattól kezdve tök ingyenes.

Nincs egyébként semmi baj a Pascallal, oktatási célra meg szerintem még mindig jobb, mint akármelyik divatnyelv, de akkor használjon Free Pascalt! Tök ingyenes, szabadon letölthető, és gyakorlatilag minden elterjedtebb mai oprendszerre natívan elérhető. Windows, Linux, FreeBSD, de még DOS-ra is, ha valaki retrózni szeretne. Meg gondolom, OSX-re is. És a Turbo Pascallal ellentétben folyamatosan fejlesztett cucc, benne sok olyan megoldással és nyelvi elemmel, amik a TP idejében még gondolatként sem léteztek.

Egyébként alapszinten tök mindegy, milyen fordítót használ az ember. a FP célja pont az volt, hogy úgy vigye tovább a Turbo Pascalt (alapokról újraírva, free módon), hogy forrásszinten kompatibilis maradjon azzal. Tehát Free Pascalban is ugyanúgy működni fog a for ciklus, a writeln, ugyanúgy lehet integer változót deklarálni, stb.

2022. dec. 13. 11:26
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!