Hogyan lehet a Turbo Pascal 7 programot Windows 10-re telepíteni úgy, hogy utána a megírt programokat futtatni is lehessen és ne lépjenek fel kompatibilitási problémák?
@#1:
Gondolom, pont ebben van a kihívás. Naprakész pascalokban nem kunszt problémátlan programot írni...
"Hogyan lehet a Turbo Pascal 7 programot Windows 10-re telepíteni úgy, hogy utána a megírt programokat futtatni is lehessen és ne lépjenek fel kompatibilitási problémák?"
Sehogy.
A Turbo Pascal 7 egy 16 bites, DOS operációs rendszer alá fejlesztett programozási környezet.
Az első gond vele, hogy 233 Mhz-nél magasabb órajelű processzorokon a vele fordított alkalmazások nem futottak. Ezt a hibát patch-elték, de a környezet többi nyűgjére, 16 bit, DOS memóriaszervezés, stb. nem volt gyógyír.
A legjobban teszed, ha az fpc 3.2-es verzióját használod a TP7 helyett és a programot, amit fordítani szeretnél a TP7-tel, átírod. Ehhez leginkább a szegmentált-memória hivatkozásokat kell a kódból kigyomlálni.
Köszönöm szépen a válaszokat. Nagyon hasznosak.
A free Pascalt és a Delphit ki fogom próbálni.
De mégis... a Turbo Pascalt már ismertem nagyon régen... és a tudásom azóta, hogy úgy mondjam, sajnos semmit nem fejlődött, sőt :-)).
Arra gondoltam, hogy esetleg megpróbálom a Wirtualboxban egy régebbi verziójú operációs rendszer alá telepíteni, hátha ott működik.
Elnézést kérek, ha esetleg hülyeségeket írok, mint mondtam, van mit pótolnom.
Röviden: sehogy.
Oké, azért némi kiskapu talán van.
A fő gond, hogy ha 64 bites Windowsod van (majdnem biztos,hogy az van), azon 16 bites programok nem fognak futni. A Turbo Pascal pedig 16 bites. 32 bites Windows alatt is lehetnek problémák, a DOS-kompatibilitása a rendszernek messze nem száz százalékos, de a 64 bites rendszerekből a Microsoft egyszerűen kivette a DOS virtuális gépet.
De természetesen kerülőút most is van. Nem csak a Microsoft készített a világon DOS virtuális gépet. Első lehetőség a DOSbox használata. Talán ez a legpraktikusabb módszer. Keress rá, van ezernyi leírás róla, hogy hogy kell telepíteni és használni.
A másik lehetőség a vDOS használata. Hasonló célt szolgál, mint a DOSbox.
Végül pedig: VirtualBoxban is feltelepíthetsz egy teljes DOS környezetet. Kissé rugalmatlanabb megoldás, mint az előző kettő, de itt a legvalószínűtlenebb, hogy kompatibilitási problémák lépjenek fel.
Fontos!
A Turbo Pascallal készült programokat is csak ilyen módon tudod futtatni, hiszen azok maguk is 16 bites DOS alkalmazások, amiket a Windows közvetlenül nem futtat.
Egyébként hacsak nincs valami nyomós indok a Turbo Pascal mellett, én is a Free Pascalt tudom javasolni, Modern, aktuálisan fejlesztett fejlesztőeszköz, ami natív Windows alkalmazásokat állít elő. (Amennyiben Windows alatt használod. De például elérhető Linuxra, FreeBSD-re, stb, stb.) Ráadásul Free Pascalnál a Turbo Pascal kínzó 64 kB-os korlátjával sem fogod szembe találni magad.
"De mégis... a Turbo Pascalt már ismertem nagyon régen... és a tudásom azóta, hogy úgy mondjam, sajnos semmit nem fejlődött, sőt :-))."
A Free Pascal elsődleges célja a lehető legnagyobb mértékű Turbo Pascal kompatibilitás volt. 3 dolog van, TP-ben működött, de FP-ben nem, vagy nagyon máshogy fog: a grafikus képernyő kezelése, a dinamikus memóriahasználat, illetve a real adattípus. Utóbbit teljesen kivették (pontosabban: csak egy alias a single vagy double típusra), előbbiek pedig a rendszer eltérő jellege miatt némileg máshogy működnek. De ezeket leszámítva amit Turbo Pascalban tudtál, az Free Pascalnál is működik. Csak ki lett egészítve rengeteg új dologgal. :)
Köszönöm szépen. :-)) Akkor a VirtualBoxot próbálom elsőként. :-)
Az indokom az, hogy 15-20 évvel ezelőtt nagyon szerettem programozni, azaz programozni próbálgatni. Nagyon messzire nem jutottam a dologgal, de arra emlékszem, hogy azt a keveset, amit elértem a TP-al nagyon élveztem.
Most a 9 éves fiam szeretne megismerkedni a programozással. Megkért, hogy tanuljunk együtt. Nagyon örültem, hogy újra van okom és lehetőségem programozással foglalkozni, de ahogy interneten böngésztem, hogy kitaláljam, hogyan, mivel is kezdjük el a tanulást, hamar rájöttem, hogy a mai számítástechnikai szinthez az én tudásom nagyon-nagyon kevés :-))
Anno úgy tudtam, hogy kezdő programozáshoz a TP a legjobb alap, mert nagyon jól felépített és rendszerezett, viszonylag könnyű megérteni. Ezért is tértem volna vissza szívesen ehhez a programhoz.
Persze rákerestem gyerekeknek való programozási lehetőségekre is, találtam pl. a scratch-t. De azt nagyon gyorsan feldolgozta a gyerek, inkább programot írna :-)))
Nagyon köszönöm a jó kis válaszokat, mindenképpen nagyon hasznosak voltak. Ha a TP-t mégsem tudjuk rendesen használni, akkor mindenképpen Free Pascal és Delphi lesz a sorrend :-))
A TP-t annak tudom javasolni, aki szeret retrózni. :)
Jómagam is Pascal-párti vagyok, szerintem ideális tanulónyelv, kellően egyszerű ahhoz, hogy ne rémítse el, ugyanakkor kellően szigorú ahhoz, hogy ne szokjon rá a pongyola gondolkodásmódra.
A Scratchet inkább hagyjuk, aranyos, meg cuki, de szerintem egy nagy tévút a programozásoktatásban.
A TP-vel szerintem csak beleviszel egy tök felesleges csavart a dologba. Persze, a te döntésed, de én azt mondom, hogy nagyobb élmény úgy programozni, ha az elkészült program mókolás nélkül képes a gépen futni. És mondom, forráskód-szinten majdnem 100%-os a kompatibilitás. Olyannyira, hogy akár még Turbo Pascal könyvből is lehet Free Pascalt tanulni, a grafika és a dinamikus memóriahasználat fejezeteket.
Még a felületük is majdnem ugyanolyan, szóval...
A Delphi helyett pedig a Lazarust tudom javasolni. Noha a Delphi nagyon is aktuális szoftver, azért csak-csak kereskedelmi termék, amiért vagy kiad az ember egy valag pénzt, vagy illegálkodik, vagy az erősen lekorlátozott tanuló verziót használja. A Lazarus majdnem ugyanazt biztosítja (oké, hiányzik belőle pár olyan komponens, amit úgyis csak nagyvállalati környezetben használna az ember), viszont teljesen ingyenesen, és nem meglepő, hogy ez is multiplatform.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!