Hogyan lehet a Turbo Pascal 7 programot Windows 10-re telepíteni úgy, hogy utána a megírt programokat futtatni is lehessen és ne lépjenek fel kompatibilitási problémák?
Én a 80as években Spectrum BASIC-ben tanultam meg programozni, meg FORTRAN 77-et is tanultam, de az nem jelenti, hogy 2021-ben is azokat akarom használni, vagy a gyerekemet, unokámat tanítani rá. :)
Van sok jó alternatíva, pl. Visual Basic, bár ha komolyan gondolja a gyerek, akkor egyből C++, esetleg Ruby, Java, Lua.
Kedves Anonim,
még egyszer köszönöm a részletes válaszaidat. Nagyon örülök. Nagyon sokat segítettél.
Akkor a TP-t hagyom most :-) ehelyett elkezdjük a Free Pascalt, az lesz a nekünk való :-). Illetve, ha a fiam majd ott tart, akkor esetleg a Lazarust is. Most mindenesetre nagyon örülök, hogy létezik a Free Pascal és amiket róla írsz, nagyon tetszik.
Igen. A Scratch tényleg nem valami hasznos a programozás alapjainak elsajátításához. De kb. egy hétig elfoglalatoskodott vele a fiam és bár sok újat nem tanult belőle, de a döntés kialakult benne, hogy programozni akar. Erre jó volt :-)
Még nagyon fiatal, éppen ezért volt szükségünk egy olyan programnyelvre, amihez esetleg én is hozzá tudok szólni :-)
Kedves 11-es :-)
teljesen igazad van. Most már rájöttem én is :-)) őskövület vagyok...
A kolléga által említett különbségektől eltekintve ugyanazt kapod majd, mint amire emlékszel, még a klasszikus szerkesztő is megvan... Bár én inkább azt javaslom, hogy váltsatok valami grafikus felületű modernebbre, én például a Geanyt kifejezetten kényelmesnek találom:
Tényleg ugyanazt kapod, mint amire emlékszel. Nekem is futnak a régi programok. Egyedül olyan programot nem tudott lefordítani, amelyben Assembler-utasítások voltak, meg megszakítás-kezelés.
Gyerekeknek egyébként van egy Scratch progrmaozási nyelv is, lehet hogy vizualitása miatt az - ismerkedés szempontjából - jobb lenne, persze teljes mértékben megértelek, hogy Pascal-t szeretnéd neki ajánlani-bemutatni, mert ezt ismered. Én is azt mutatnám be, amit ismerek.
15 évvel ezelőtt én is Pascaloztam, de az én fiam még csak 7 éves, egyelőre nem téma nála a programozás :)
Ha úgy látod, hogy a gyerkőc továbbra is érdeklődik a programozás iránt, érdemes lenne elküldeni a Logiscool-ba. Ott egy hasonló programot használnak, mint a Scratch, de haladó szinten már egészen összetett kis programocskákat írnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!