Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Van itt Turbo Pascal-hoz értő?

DK-s kérdése:

Van itt Turbo Pascal-hoz értő?

Figyelt kérdés

A lányomnak kellene segítenem informatikából, és fogalmam sincs erről a nyelvről, de még a szükséges szoftveres háttérről sem. Az itthoni gépeken szeretném tanítani, és lenne néhány kérdésem róla:

- Milyen szoftveres háttér kell? (kell?)

- fizetős?

- hol lehetne beszerezni?

- mekkora eltérés van különböző típusok esetén, a parancsok szintaxisa között?

Bár ezt a nyelvet konkrétan nem ismerem, de annak idején én magam is tanultam programozást legalább 5 különböző nyelven, úgyhogy el fogok vele boldogulni.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2022. dec. 12. 16:17
1 2 3 4 5 6
 1/52 anonim ***** válasza:
100%

Utoljára 15+ éve találkoztam a programmal, akkor még volt rendes Windows-os futtatható fájlja egyéb környezet nélkül. Most rákeresve ilyen Dosbox-ba integrált verziókat lehet találni:

[link]

Ingyenes.

De ha az iskolában tanítják, valószínűleg van egy leírás vagy irányelv ami alapján megmondják hogy melyik program melyik verzióját, honnan kell beszerezni a használathoz.

Közben még egyszer utánanéztem, akkoriban FreePascal volt használatban:

[link]

Szintén ingyenes.

2022. dec. 12. 16:27
 2/52 A kérdező kommentje:

#1-nek:

Köszi. Tehát akkor nem én emlékszem rosszul, mert ez a nyelv még nekem is ismerősen hangzott, pedig utoljára 20 éve foglalkoztam vele.

Szerinted érdeklődjem meg a tanártól, hogy mi a faxnak tanít egy mai környezetben használhatatlan nyelvet? Mert ha jól értem, akkor ezt már sehol, semmire nem használják.

2022. dec. 12. 16:37
 3/52 anonim ***** válasza:
100%

A válasz kb. az lesz, hogy ez van a tantervben.

Azért szoktak kezdőkkel Pascal-ozni, mert egyszerű és egyértelmű a nyelvezete, mégis segít a programozási logika elsajátításában. Szinte összefüggő angol mondatokban fogalmazod meg hogy mit csináljon a program, mindenféle speciális karakterek értelmezése helyett.

Ami C-ben:

| #include <stdio.h>

| int main()

| {

| printf("Hello, World!");

| return 0;

| }

Az Pascalban:

| program Hello;

| begin

| writeln ('Hello, world.');

| end.

2022. dec. 12. 16:54
 4/52 anonim ***** válasza:
90%

A Turbo Pascalt kifejlesztő Borland örökségét továbbvivő Embarcadero oldaláról:

[link]

letölthető a hivatalos 5.5-ös verzió.

"Tehát akkor nem én emlékszem rosszul, mert ez a nyelv még nekem is ismerősen hangzott"

A Turbo Pascal nem maga a nyelv, hanem egy fejlesztőkörnyezet. A nyelv maga a Pascal.

"Szerinted érdeklődjem meg a tanártól, hogy mi a faxnak tanít egy mai környezetben használhatatlan nyelvet?"

Maga a nyelv - a Pascal - nem használhatatlan (sőt programozás kezdő szintű oktatásához találták ki, még az 1970-es években), bár megöregedett, de a mai napig használják.

A fejlesztőkörnyezet - a Turbo Pascal - helyett viszont találhatott volna valami naprakészebbet, például a már említett Free Pascalt, ami kompatibilis a Turbo Pascallal (gyanítom a megszokás miatt maradt meg a régi mellett, azt tanulta az 1980-as-1990-es években, arra van tanmenete a tanárnak).

2022. dec. 12. 17:02
 5/52 anonim ***** válasza:
37%

"A Turbo Pascal nem maga a nyelv, hanem egy fejlesztőkörnyezet. "

Ez hülyeség.

A turbo pascal az bizony a fordító. A Borland cég terméke. Ennek teljesebb változata a Borland pascal, ami a Turbo-nál teljesebb könyvtári csomagot tartalmnazott és egy -valami kicsivel- jobb fordítót.

Ma már a Turbo pascal és a Borland is kukába való, mivel a DOS operációs rendszerre és annak szegmentált memória modelljére épül. A DOS meg egy meghaladott, valós módú operációs rendszer, ami, mondjuk ki, szar.

Ezek helyett a freePascal (multiplatform) compilere és könyvtári csomagjai ajánlottak.

2022. dec. 12. 22:38
 6/52 anonim ***** válasza:
81%

#5: Miért is lenne hülyeség?

DK-s azt állította - idézem - "Tehát akkor nem én emlékszem rosszul, mert ez a nyelv még nekem is ismerősen hangzott".

A Turbo Pascal pedig nem maga a nyelv, hanem - mint az a Wikipediában is szerepel ( [link] ):

"Turbo Pascal is a software development system that includes a compiler and an integrated development environment (IDE) for the Pascal programming language running on CP/M, CP/M-86, and DOS"

"szoftver fejlesztő rendszer", ami magába foglalja a fejlesztőkörnyezetet (turbo.exe ) és magát a fordítót (tpc.exe) is.

A Niklaus Wirth által 1970-ben tervezett és sztenderdizált (ISO/IEC 7185:1990 Pascal, ISO/IEC 10206:1990 Extended Pascal) nyelvet szimplán Pascalnak hívják.

2022. dec. 12. 23:06
 7/52 anonim ***** válasza:
72%

A tény attól tény marad. A Turbo Pascal - a topiknyitó emlékezetével ellentétben - nem nyelv (ami szimplán Pascal), hanem a fordítót és a fejlesztőkörnyezetet tartalmazó programcsomag. Már az 1.0-ás verzió is tartalmazott fejlesztőkörnyezetet (akkor még integrálva a fordítóval):

[link]

2022. dec. 12. 23:36
 8/52 anonim ***** válasza:
32%
USCD - UCSD
2022. dec. 12. 23:49
 9/52 anonim ***** válasza:
100%

#9/#10: A Turbo Pascal egy programcsomag ("Turbo Pascal is a software development system that includes a compiler and an integrated development environment (IDE)" - lásd: Wikipedia), ami tartalmazza a szerkesztőprogramot, a fordítót és egy adott Pascal-dialektust használ.

Ott van az 1.0-ás verzió hivatalosan továbbvitt oldala, ott is fejlesztőkörnyezetként hivatkoznak rá ("With the release of Turbo Pascal 1.0, Borland started its award winning push into the world of development environments and tools."), a TURBO.COM nevű állománya egyben tartalmazza a fordítót és a szerkesztőprogramot (compiler and editor).

A kortárs Pascal/MT+

[link]

vagy az IBM Pascal:

[link]

csak fordítót tartalmazott.

2022. dec. 13. 00:06
 10/52 anonim ***** válasza:
36%
"Borland / Turbo Pascal is definitely the most successful and popular Pascal compiler ever. Comfortable Integrated Development Environment (IDE), elegant syntax, fast compilation and effective generated code are some of the strongest points of Turbo Pascal – a powerful programming tool which has contributed to the popularity of Pascal programming language."
2022. dec. 13. 00:28
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!