Hogyan lehet köbgyököt illetve tetszőleges gyököt vonni Turbo Pascalban?
A helyzet az, hogy ugyan én eszeveszettül nagy retrós vagyok, de ha aktuális célokra kell, akkor a Turbo Pascalt szerintem mellőzd. Ott van a Free Pascal, legálisan ingyenes, aktuális szoftver, gyakorlatilag az összes mai platformot támogatja. Még kicsit mókolva a natúr MS-DOS-t is.
De ha mégis TP kell, akkor viszont neked kell megírnod. Hirtelen rákeresve ilyesmit találtam: [link]
Talán segítségedre lehet, nem próbáltam ki.
Van kézi gyökvonás, amivel simán papíron, tollal ki lehet számolni egy szám négyzethgyökét, köbgyöként, tetszőleges n-edik gyökét annyi tizedesjegyre, ameddig csak hajlandó az ember elmenni.
Algoritmus szempontjából kicsit hasonlít a maradékos osztáshoz, bár annál természetesen bonyolultabb.
Megvan az Obádovics-féle nagy Matematika összefoglalóban is.
Ha angolul szeretnél látni videókat, így keress rá:
Ettől függetlenül, elképzelhető, hogy valamilyen numerikus módszerrel egyszerűbben eredményre jutsz. Ez a tiszta algebrai módszer inkább történelmi érdekességgel bír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!