Melyik egyetemre érdemes menni ha programozást szeretnék tanulni?
Én is ezen a területen dolgozom. Rettenetesen kevésnek éreztem azt, amit egyetemen tanultam a témáról, pedig matek szakos voltam. Semmivel nem voltam előrébb, az egész arra volt jó, hogy felvegyenek egy multi k+f csapatába (az interjú elég alap volt) és ott ragadt rám a szaktudásom 80%-a. Az ottani kollégák és az általuk javasolt (online) anyagok adták a legtöbbet. Meg a céges udemy kurzuskínálat. A bejutáshoz lehet, hogy kellett a papír, bár fizikailag sosem kérték, csak az önéletrajzombam látták említve, de kár azzal áltatni magunkat, hogy mennyivel többet lehet egyetemen tanulni. Nem, nem lehet, alapszakon rengeteg a fölösleges sallang, a mesterszak meg hatalmas lazázás az alapszakhoz képest.
Nem mellesleg, anno integrálni ugyanúgy videókból tanultam meg a számonkéréseimre (akkor jöttem rá, hogy létezik belőle verseny is, ami szerintem tök jópofa)... A záróvizsgámra is ilyen helyekről néztem anyagokat a kidolgozott tételek helyett, azért kaptam másodmagammal ötöst az egész évfolyamon. Okkal nem mentem doktori képzésre egyből mesterszak után, egyszerűen nem állt rá készen a tudásom, nem volt esélyem sem kiforrott szakmai személyiséget felmutatni. Az egyetemen felvillantanak buzzwordöket, hogy tudd, mire keress rá utána vagy minek van köze a témához, de sosem magyarázták el nekem ezeket normálisan. Mit gondolsz, miért végez az emberek töredéke az ilyen szakokon és mesteren utána már miért nem gondolkodik a többség, ha sikerül is neki? Nagyon könnyű arra fogni, hogy ennyi ember volt lusta, buta és választott rosszul. Könnyű azt mondani, hogy egy képzésen minél nagyobb a lemorzsolódás, annál színvonalasabb.
Szép hazugságok ezek magunknak.
A hazai képzések tekintetében ami nehéz, az nem azért nehéz, mert tisztességesen gatyába ráz, hanem mert hülyeségeken jár az eszük a lényeg helyett és tőled is ezt várják el, hogy egyáltalán átmenj. De ettől nem lesznek jó alapjaid, nagy szakértelmed. Én tanultam mindenhonnan, más egyetemek anyagából is, a sajátoméból is. A legtöbb anyag színvonaltalan és pedagógiailag ócska. Volt olyan, hogy úgy éreztem, miután valamit megtanultam, hogy ez tök könnyű és tök érthető, mégis miért buknak ennyien belőle? Aztán ránéztem a hivatalos jegyzetre és rájöttem, hogy azért, mert egy ép mondatot nem voltak képesek leírni. Aki érti, annak világos az az összehányt borzalom, de ha onnan kellett volna tanulni, sosem lett volna diplomám.
Nem látok bele minden egyetem tananyagába, de azért Amerikában van egy nívó, hogy ha már teljesen eladósítod magad egy képzés miatt, az garantáljon valamit. Ott nem ilyen dolgok jelentik a színvonalat, hanem pont ellenkezőleg. A megfelelő kapcsolati hálóért fizetsz és azért, hogy olyan anyagokat adjanak a kezedbe, amit évekkel később is lapozgathatsz, ha kellene egy kis memóriafriasítés - ahelyett, hogy magadra hagynának szar anyagokkal és szétkapnának vizsgán hülyeségek miatt.
Valamit kellene kezdeni ezzel a sok Stockholm-szindrómás emberrel, aki ezt az oktatási modellt ajnározza. Számomra tragédia, hogy pár ember színvonalnak meri hívni a céltalan tiprást és képes a diáktársait lustázni meg gyengézni azért, mert ezzel nem értenek egyet. Én sem értek vele egyet, pedig megtanultam neki megfelelni. Szakmai értelemben sokkal nem gazdagított, sajnálom.
+74
"Mit gondolsz, miért végez az emberek töredéke az ilyen szakokon és mesteren utána már miért nem gondolkodik a többség, ha sikerül is neki?"
Azért, mert míg más szakmák esetében a tanulnivaló zöme analóg, addig itt absztrakcióról szól egy tekintélyes rész. Más szakmák esetében a gyakorlat teszi a mestert, ergo, 20 évnyi praxis felemeli, érdemes seniorrá avatja az egykor kegyelemkettesért harcolót is, itt meg a gyakorlat nagyobb részben csak akkor működik, ha megvan mellé az elvárható elmélet is.
Magyarra lefordítva: Akinek nincs ide való tehetsége, az nem fog tudni érvényesülni ezen a pályán, mert a gyakorlat soha nem fog belőle értékes seniort csinálni.
Én meg Monaco hercege voltam három hétig, csak nagyon szorította a korona a fejemet és emiatt felmondtam.
Ha nem így csináltam volna, szerintem már felkötöttem volna magam én is. :D Ha komolyan gondolod, sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!