Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Milyen végzettség kell egy...

Milyen végzettség kell egy valamire való programozónak?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Az érdekelne, hogy egy leendő programozó, aki vinni is akarja valamire, milyen képzést válasszon, ha egyenlőre csak egy érettségi van a kezében?

Úgy tudom, hogy a legfontosabb nem az iskolai papír, hanem a szaktudás. Ezt ugye nem az iskolában lehet megszerezni, hanem gyakorlatban, meló közben. VISZONT! Sok állásajánlatot megnéztem és sok helyen egyáltalán nem kérnek papírokat, egyedül a hozzáértés.

Hogyha pedig ez a helyzet, akkor van értelme elvégezni a sok évig tartó főiskolát/egyetemet?

Illetve vannak ezzek a pár hónapos c++ programozó képzések, meg stb. (engem nem igazán győztek meg őszintén szólva). Esetleg elég egy ilyen is kezdetnek? Aztán esetleg felvennének valahova, hogy érdemben is tudjak fejlődni? Vagy mindenféle képpen kell egy főiskolai végzés az elkezdéshez? (pl Mérnökinformatikus BSc.-mellette gyakornoki állás.

Én amennyire utána jártam, ezt tartom az ideális és reális kiindulásnak. Mit gondoltok?

Kérem csak tapasztalt és sokat látott emberek írjanak, laikus véleményekkel nem megyünk sokra :s

2021. febr. 9. 21:14
1 2 3 4 5
 21/44 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Kb úgy alakultak a válaszok, ahogy gondoltam (mondjuk vicces, hogy mindenki lepontozza a másikat xD)

Leírom, hogy mire jutottam, hátha érdekel majd másokat a későbbiekben.:

Mivel fősuli nem időpocsékolás és pénzkidobás erősen ajánlott, aki ezt szeretné hivatásának. Ugyanis ha önállóan tanulsz, akkor legalább annyi erőbefektetést igényel, ha nem többet, illetve kimaradhatnak fontos dolgok az egész képből. Egy szóval sulival rosszul nem járhatunk.

Érdekelne még, hogy amit a kérdésben is írtam végzettség (Mérnökinfomatikus BSc) megfelelő e egy programozónak?

2021. febr. 10. 17:04
 22/44 anonim ***** válasza:
58%

Tökéletes.

Az én véleményem az egésszel kapcsolatban az, hogy autodidakta módon is hatalmas mennyiségű időt kell beleölni a programozás megtanulásába, ami nem pár hónap, esélyesebb hogy évek. Viszont ennyi erővel már mehetnél egyetemre is ha van lehetőséged államilag támogatott képzésen részt venni, aminek nagy előnye hogy sokkal könnyebben találsz egy gyakornoki melót, és nem sokkal utána már egy diploma is lesz a kezedben, effektíve papírral és munkatapasztalattal együtt lépsz ki a piacra.

Természetesen nincs semmi amit egyetemen tanítanak és valami hétpecsétes titok lenne, de egy struktúrált oktatási rendszer keretében sokkal könnyebb dolgod van megtanulni a szükséges dolgokat mint ha saját magadnak kéne azt felállítanod, és gyakran a szükségtelennek vagy túlságosan nehéznek érződő ismereteket kihagynád ha saját magadon múlna.

2021. febr. 10. 21:46
 23/44 anonim ***** válasza:
0%

"Érdekelne még, hogy amit a kérdésben is írtam végzettség (Mérnökinfomatikus BSc) megfelelő e egy programozónak?"

Látszik, hogy egy választ sem olvastál el. Ha el is olvastad, akkor egyet sem tudtál értelmezni :(

2021. febr. 10. 21:50
 24/44 A kérdező kommentje:

Kedves 23-as. Alaposan elolvastam mindet, még azt is amelyik a saját tanfolyamát reklámozza.

És igen, ezek alapján az a véleményem, hogy egy suli+önszorgalom+gyakornoki állás jobban megéri, mint az, hogy évekig gyakorlok otthon és átsiklok olyan "unalmas" dolgokon, amik lehet, hogy fontosak, lehet hogy nem. Majd pedig abban reménykedni, hogy el tudom adni magam egy cégnek, az után pedig megint reménykedni, hogy csak olyan dolgokkal kell foglalkoznom, amiket önállóan meg tudtam/tudok tanulni.

Ahogy többen is írták, hogy jusson az ember valamire, évekig kell tanulnia, gyakorolnia otthon és akkor se 100%, hogy jut valamire.

Egy iskola is évekig tart, viszont onnan elég nagy valószínűséggel jut tovább az ember.

Szerintem elég jól következtetek, de nem vagyok öszvér, meg lehet győzni bárminek az ellenkezőjéről, ha úgy adódik.

A végére pedig szeretném megköszönni az összes választ. Mindegyik hasznos volt.

2021. febr. 10. 22:25
 25/44 anonim ***** válasza:

Jól mondja az utolsó (a kérdező).

A probléma az, hogyha autodidakta módon próbálkozol akkor lehet, hogy elvesztegetett idő lesz (hacsak nem szabadúszó leszel).

Tehát 3 évig otthon tanulsz és tanulsz, mert legalább ennyi idő kell vagy még több is, hisz a jól felépített tematikus anyagot nem nyomják a képedbe, ahogy azt se tudod melyik a jó könyv, melyik a jó jegyzet, miből és honnan kezdj neki. Tehát valahogy átbicegsz 3 év alatt mindenen utána mi a garancia arra, hogy bárhova is felvesznek? Nehéz ügy..., aztán ha sehová nem kellessz kidobott idő volt.

A következő variáció, hogy elmész alapképzésre mellette tanulsz de mást nem csinálsz. Mikor kijössz az egyetemről záróvizsga után, akkor lesz egy üres önéletrajzod amiben a 6 hetes szakmai gyakorlat szerepel csak. De máris több eséllyel indulhatsz, de még így is nehéz..

A következő variáció, hogy elmész akkor mesterre, így bővül az önéletrajz.. már 2 szakdolgozatot megírtál, ahol az msc sokkal komolyabb, tehát ez már referenciaként is szolgálhat... az esélyek növekedtek egy alapképzéshez képest...

a következő variáció, ami szerintem a legjobb: duális képzés.... :). Mikor kijössz az alapképzésről, már van szakmai tapasztalod.

2021. febr. 10. 23:14
 26/44 anonim ***** válasza:
#25 nem csak duális képzés részében dolgozhat egyetem mellett. Az első két év után viszonylag könnyedén bekerülhet diákmelókra, ahol a 6 hetes szakmai gyakorlatnál jóval többet eltölthet, inkább 1-2 évet.
2021. febr. 11. 02:06
 27/44 anonim ***** válasza:
90%

24 - 3 éve váltottam szakmát, otthon tanultam, hobbiprojektjeim voltak majd gyakornoki állást szereztem (nem junior pozi, GYAKORNOKI!)

De azt elárulom neked, hogy a nagy pénzeket egyetemmel sem az első pár évedben fogod megkeresni..mondjuk van egy ismerősöm aki 400 fölötti nettóval kezdett egy cégnél, bár ő sem végzett egyetemet... menjél inkább egyetemre ha az nyugtat meg, és szenvedd végig a 4 évet.

4 év munkatpasztalat > 4 év egyetem

2021. febr. 11. 09:46
 28/44 anonim ***** válasza:
54%
Persze, hogy 4 év munkatapasztalat jobb, de ahhoz be is kell jutni. :)
2021. febr. 11. 11:00
 29/44 anonim ***** válasza:
50%
28 - igen ez a legkönnyebb része ha van tudásod. Tudás nélkül az aluljáróban gitározni se lesz túl profitábilis ügye
2021. febr. 11. 11:02
 30/44 anonim ***** válasza:
50%
Csak, hogy nagyon ritka, hogy nézettség nélkül bejuss valahová. :). Szóval ez nem általános.
2021. febr. 11. 11:04
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!