A programozásnak mik a haladó matektudást igénylő részterületei?
"Az adatátvitellel kapcsolatban is fűzöld vagy. Itt képet kaphatsz a dolog lényegéről:"
Avagy fogd meg és nyisd ki Tanenbaum Hálózatok című könyvét és olvasd el, értsd meg, majd rájössz, hogy alkalmazni kell tudni, és az alkalmazáshoz minden adott.
"A programok legalább 70-80 %-a igényel a gimáziumi szintnél magasabb matekot."
Ez az állítás biztosan nem igaz. Vagy csak úgy igaz, hogy más absztrakciós szinten, mint amin a programot írták. Ha írok egy Java backend service-t, akkor nyilván az általad említett TCP protokoll is ott van alatta, de azt nem én írom meg, ahogy a legtöbb frameworköt és library-t sem, amit használok.
A legtöbb programozó pedig valamilyen vállalati ügyviteli jellegű szoftveren vagy website backenden vagy frontended dolgozik. Dolgoztam nagy befektetési multinál is, ott voltak matekos arcok, akik írtak erős matekra épülő algoritmusokat, de a sima programozóknak ahhoz nem kellett érteniük, ők simán csak használták a matekos arcok kész megoldásait.
Igazából a programozók 90%-ának egy stabil lábakon álló gimis matektudás elegendő. Én magam sem használok a munkám során olyan matekot, amit csak egyetemen tanultam volna. Ami hasznos volt ott, az talán a lineáris algebra és a diszkrét matek, amelyek azért voltak hasznosak, mivel erősen építettek a gimis tananyagra, illetve részben meg is ismételtek dolgokat kicsit más perspektívából, ezzel az alap matek tudásom fejlődött némileg. Legkevésbé pedig az analízis volt hasznos, hiába épül rá pl. az említett Shannon vagy a Nyguist tétel, mert azzal az absztrakciós réteggel én nem foglalkozok, ahogy a legtöbb programozó szintén nem.
" programozó matematikus "
Nincs már ilyen szak.
13:
Ez ugyanúgy nem igaz, mint az a 70-80%-nak egyetemi matekra van szüksége állítás. A programozók 100%-ának szüksége van valamilyen matekra, telintve hogy az alapműveletek ismerete is magekm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!