Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Ha egyetem után nem akarok...

Ha egyetem után nem akarok tanulni, fejleszteni magamat, akkor nem sok esélyem van állást találni programozóként?

Figyelt kérdés

Most végeztem június elején infós szakon, de egyáltalán nem tudom rávenni magamat arra, hogy szabadidőmben még tanuljak vagy kódoljak. Ha mindez munkaidőben történne fizetés mellett úgy persze más lenne a helyzet.

Kérdés, hogy mire számítsak, ha csak munkaidőben vagyok hajlandó tanulni/dolgozni, otthon semmiképp nem fejlesztem magamat.

Keressek mást, vagy így is lehet belőlem egy középszerű informatikus és meg tudok élni belőle?

2020. jún. 29. 12:21
1 2 3 4 5
 21/50 anonim ***** válasza:
Nekem is úgy lett az első munkahelyem, hogy egyetemi szakmai gyakorlat után ugyanott folytattam.
2020. jún. 29. 14:15
 22/50 anonim ***** válasza:
19%
Már a szakmai gyakorlathoz is elengedhetetlen egy olyan alapszintű tudás, amit az egyetem soha nem fog megadni neked. Ahhoz, hogy állásbörzén elvigyen egy cég, szintén.
2020. jún. 29. 14:36
 23/50 anonim ***** válasza:

Bár nem Informatikát végeztem, hanem Villamosmérnökit, de nap, mint nap programozok, mert a cégnél, ahol vagyok, mi készítjük a saját szoftvereinket a teszt gépekhez. :).

Anno szakmai gyakorlatra 4 céghez írtam e-mailt, hogy van-e lehetőségem menni szakmai gyakorlatra. Egy cég volt, ahol azt mondták sajnos most nincs lehetőségük fogadni, de a másik 3 cég fogadott. Szóval még választási lehetőségem is volt, hova menjek. Fizetést is kellett adniuk, hiszen Egyetem szerőzdésben előírta, hogy mennyi a minimum, amit adniuk kell. Nos, sokkal többet adtak, mint kellett volna. :) Barátságosak, segítőkészek voltak. Sokat is tanultam ott. :). Aztán utána ők ajánlották fel, hogy maradjak ott. Azt is mondták, hogy csináljam végig az utolsó félévemet és majd utána akkor megyek oda, de még az utolsó félévben is ott maradtam, hiszen csak a szakdolgozatomat kell írni, amit a melóhelyen bent is csináltam, segítettek is és onnan is lett a külső konzulens + minden eszközt használhattam, ami megkönnyítette a dolgaimat. :). Német cégről van szó, így a cégen belül minden héten 4 órába német órát tartottak teljesen ingyen .. nem nyelvvizsgát követeltek és azt se követelték, hogy azonnal tudjam a nyelvet, hanem azt hogy a saját tempómban nyugodtan haladjak. Ezen kívűl rengeteg továbbképzésen vettem részt "teljesen" ingyen, hiszen a cég fizette.

Szóval ez szó, mint száz. Az Egyetem nem csak arra, jó, hogy legyen diplomád és tudást szerezz (ami sok ember szerint, semmi, hiszen "nem oktatnak semmit"), hanem arra is jó, hogy elhelyezkedj. ;).

2020. jún. 29. 14:41
 24/50 anonim ***** válasza:
37%
Villamosmérnöki karról nem tudok nyilatkozni, de az tény, hogy informatikai karon nem tanítanak meg programozni. Ellenben tanítanak rengeteg felesleges és elavult elméleti anyagot, sőt, nálunk még közgázos tárgyból is rengeteg volt, minden félévben legalább egy.
2020. jún. 29. 14:54
 25/50 anonim ***** válasza:

22: Ezt írod:

"Már a szakmai gyakorlathoz is elengedhetetlen egy olyan alapszintű tudás, amit az egyetem soha nem fog megadni neked. Ahhoz, hogy állásbörzén elvigyen egy cég, szintén."

A hallgatók egy része már stászuszban van vmilyen cégnél, aktívan fejleszt, mire eljut a diplomáig.

Az állásbörzén meg a cégek kaparnak a hallgatók után, nem egy, nem kettő közülük, konkrét, igen husos ajánlatot kap.

Neked viszont fogalmad nincs arról, mi az a tudás, amit a piac keres. Honnan is lenne?

2020. jún. 29. 15:00
 26/50 anonim ***** válasza:
34%
#25 Ha te azt hiszed, hogy az egyetemen megszerzett tudás önmagában elég ahhoz, hogy normális munkahelyed legyen (akár csak szakmai gyakorlatra), akkor kettőnk közül te vagy az, aki egyetem közelében sem járt soha, legalábbis informatikával kapcsolatos szakra biztosan nem.
2020. jún. 29. 15:10
 27/50 anonim ***** válasza:

24:

Minket Villamosmérnöki karon is megtanítottak programozni, pedig sokkal kevesebb programozós tárgyunk volt, mint mondjuk a mérnökinfosoknál. :) És volt olyan kurzus, ahol közösen voltunk. Ergo ugyanazt tanultál, mint Mi vagy Mi tanultunk ugyanazt, mint Ők - nézőpont kérdése. A lényeg, hogyha minket megtanítottak akkor az infosokat is, hiszen ugyanazt a tudást kaptuk, de ők meg még többet, mert azon kívűl rengeteg más olyan jellegű kurzusuk volt. Unokatesóm járt ELTE Proginfora, illetve most mesterképzést csinál és most banki szoftvereket fejleszt egy cégnél. Ő nem tanult sohase külön az Egyetemi anyagokon kívűl. Azt mondta teljesen jól megtanították az anyagokat, csak sok a lusta ember, aki Egyetem alatt nem tanul, hanem lébecol és bulizik, meg nekik a 2-es jegyek is jók. Némi igazság van benne, hogy rengeteg embert aki Egyetemre megy nem érdekli az egész, csak papírja legyen - aztán meg ők mondják, hogy az Egyetemen semmit se tanítanak. :) Ismertem olyat nálunk, aki 11 évig volt az Egyetemen (1 szak!). :). Ő is azt mondta, hogy semmilyen tudást nem szerzett - na vajon miért? :)

Való igaz, hogy rengeteg közgázas, meg jogi tárgy van. Viszont azért, aki Egyetemet végzett, pár gazdasági dolgot tudjon már, attól függetlenül, hogy infos, gépész vagy járműmérnök. :). Láthatod itt gyakorin is, hogy a jogi topikban vagy az pénzügyi topikban, milyen kérdéseket tesznek fel...ami tényleg annyira alap.. és csak fogod a fejedet, hogy ezt komolyan valaki megkérdezi? Hát igen, mert nem tanultál. Ami neked vagy nekem egyértelmű, az másnak nem. Szóval néha jól jön az a tudás, maximum arra, hogy másnak segítessz vele. :D

2020. jún. 29. 15:10
 28/50 anonim ***** válasza:

"Már a szakmai gyakorlathoz is elengedhetetlen egy olyan alapszintű tudás, amit az egyetem soha nem fog megadni neked. Ahhoz, hogy állásbörzén elvigyen egy cég, szintén."

Ha így lenne, ahogy mondod akkor egyetlen egy ember sem kapott volna még diplomát, hiszen szakmai gyakorlat hiánya miatt nem tudott volna abszolválni, mivel szakami gyakorlatra sehova se vették volna fel, a Te álláspontod szerint.

Állásbörzén se voltál soha. Az OTP-től kezdve az Auditól rengeteg cég van és kapkodnak a hallgatók után ... ;)

Természetesen neked is igazad van. Az Egyetemen megszerzett tudás nem elég! De ha az alapokat megtanultad és megtanultad azt, hogyan tanulj, illetve ha valamit nem tudsz akkor hol találd meg! Ezek az alapok nélkül elindulni nagyon nehéz! De mivel az alapjaid megvannak sokkal könnyebb lesz az élet utad. A többi dolgot, amire szükséged lesz, azt majd megtanulod a munkahelyeden. Az Egyetemeken sem tudnak mindent megtanítani, mert honnan tudnák, hogy Te hol fogsz majd dolgozni? :) Inkább csak leszükítik a köröket.. Azért van az alapszakod mellett specializáció választás, illetve ezen kívűl mehetsz mesterképzésre, amely megint szükíti a halmazt. ;).

Hiába írod, hogy nincs megszerezehető tudás, és hogy az egyetemisták nem igazán kellenek sehova se, - a piac azt mutatja, hogy az Egyetemeken végzettek nagy része (Főleg Műszaki Egyetem!) eltud helyezkedni szinte azonnal. :)

2020. jún. 29. 15:17
 29/50 anonim ***** válasza:

#27 Nem tudom, te hova jártál, én az Óbudai Egyetemre. Nálunk volt kb. 3 félév programozás (ha a felesleges elméleti tárgyakat nem számítjuk, mert abból volt bőven), ami alatt megtanították, hogy vannak elágazások, van for meg while ciklus, és kb. ennyi, kifújt. De még ezt is sikerült olyan rosszul tanítani, hogy a fél évfolyam megbukott belőle.

Én nem panaszkodhatom, rendes állásom van, senior fejlesztő vagyok. Viszont ami ehhez kell, azt mind magamtól szedtem össze. Az egyetlen dolog, amit az egyetemnek köszönhetek, az a papír. Ja, és a csapatunkból a legpengébb srác pont az egyedüli, akinek nincs diplomája.

2020. jún. 29. 15:17
 30/50 anonim ***** válasza:
60%
Hát, ha ti 3 féléves kurzus alatt jutottak el addig, hogy az elágazásokat, for-t meg while-t tudjátok csak, akkor eléggé egyedi az eseted. Vagy lógtál, vagy inkább hazudsz, mert ilyen nincs. :) Már bocsás meg nekem, de Programozás 1 tantárgy alatt az első pár órán átmentünk ezeken... :)
2020. jún. 29. 15:19
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!