Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mi számít mesterséges intelige...

Mi számít mesterséges inteligenciának?

Figyelt kérdés
Pl írok egy programot ami eldönti a képről hogy van-e rajta egy szám? Vagy írok egy programot ami 10 zene megadása után kiad néhányat amit ajánl? Vagy mi az a mesterséges inteligencia egészen pontosan? Én Ilyennel még nem foglalkoztam, de elkezdett érdekelni, 3 éve c#ozok hobbi szinten, mi az amivel el tudnám kezdeni ezt az utat megtanulni?
2020. márc. 7. 22:29
1 2 3 4 5
 31/46 A kérdező kommentje:

Nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen kérdés alatt, ilyen válaszokat fogok találni. Szeretném nektek megköszönni, érdekes mindkettőtök álláspontja, nekem ebbe semmi beleszólásom nem lehet, (remélem hogy csak)még a témán kívülálló vagyok, és mindkét fél nagyon jól érvelt, viszont, szerintem a MI igenis létezik, hiszen ittvan a négy típusa:

[link]

(Forrás: [link] )

És szerintem a Tesla, igen is képes racionális döntések meghozatalára.

Ha nem, és butaságot írtam, elnézést érte, nem tudhat ilyeneket egy 17 éves diák :)

#23, Ha lehetséges, én élnék ezzel a lehetőséget, és kérnék a tudásból :)

2020. márc. 9. 14:28
 32/46 anonim ***** válasza:

"Majd akkor beszéletünk mesterséges intelligenciáról, amikor magától felismer egy helyzetet és megtudja oldani."

És vajon hogyan ismeri fel? Úgy, hogy a háttérben felépít valamilyen gráfot, amiben megtalálja a megoldást.

Pl. vegyünk egy egyszerű példát: Betűtípus felismerése MI-val.

Mondjuk építesz egy kezdeti gráfot, amiben kategorizálva vannak a betűtípusok három pont szerint:

1. Talpas-e

2. Ékezetes betű van-e a betűtípusban

3. Merre áll az ékezet (jobbra, balra)

Most írtam valamit, nyilván ez így nem lenne jó élesben.

Ezek után a mesterséges intelligencia fogja a bemeneti adatokat és megkeresi a gráfban a legjobb csúcsot (ez nyilván algoritmusfüggő is, hogy hogyan keres benne) és kiköpi a végeredményt. Ennyi a mesterséges intelligencia egyszerűen megfogalmazva.

Hogy a bemeneti adatokat hogyan dolgozod fel, pl. a felhasználó írja be egy szövegmezőbe, hogy talpas-e a keresett betűtípus vagy ráeresztesz egy karakterfelismerő algoritmust, ami megállapítja, hogy talpas-e az már részletkérdés.

Ha azt akarod, hogy tanulni tudjon, akkor úgy írod meg a programot, hogy a nem felismert betűtípusokat hozzáadja a gráf megfelelő pontjához és akkor már ismerni fogja azt is, vagy a hiányzó adatokat beteszed a tanítómintába (amiből a kezdeti gráf épül fel) és időnként újratanítod a programot.

---

Másik klasszikus példa: Sakk mérkőzés.

Ha belegondolsz, akkor fejben te is egy gráfot kezdesz el felépíteni az aktuális állás alapján és ebben próbálod megtalálni azt a csúcsot, ami számodra a legjobb, azaz közelebb visz a nyeréshez. Az MI és te közted annyi a különbség, hogy te felépítesz mondjuk egy 2 vagy jobb versenyzők 4 mélységű gráfot (értsd: 4 lépéssel előre gondolkodsz), addig az MI gyakorlatilag az összes lehetséges lépést és kimenetelt előre felvázolja. Ezután már tisztán a keresőalgoritmus dönt a nyerésről, nem véletlenül nem mondják el, hogy milyen algoritmus alapján működik az MI, mert akkor a humán ellenfél meg tudná jósolni, hogy mit fog választani a program adott lépésre.

2020. márc. 9. 15:01
 33/46 anonim ***** válasza:
0%
Még mindig nem jó példa ez a képfelismeres. Itt semmilyen AI nem gondolkodik, csak egy algoritmus fut egy matematikai modell alapján.
2020. márc. 9. 15:05
 34/46 anonim ***** válasza:
0%
De ha nektek ez mesterséges intelligencia, akkor elnézést kérek és távol álljon tőlem, hogy megkérdőjelezzem. Tök jó akkor, hogy már középiskolába is mesterséges intelligencia programoztam. Elő is veszem azokat a kódokat, hátha jó lesz arra, hogy a vacsorámat elkészítse.
2020. márc. 9. 15:08
 35/46 anonim ***** válasza:
17%

Amúgy érdekes téma a képfeldolgozás, képfelismerés.

Viszont betűk felismerésére egyáltalán nem kell semmilyen intelligens rendszert használni, még gráfokat sem...

Szimplán kell egy mintaillesztést keresni, ami megfelel a feladatnak. Pl egy kontúr illesztést, de ennek meg a hátránya az, hogy nem megbízható, ha torzulás van. Ezért az ilyen betűknél szerintem a legjobb választás a trade-off mintaillesztés. De itt is előjön az invariancia, tehát vagy flexibilis mintákat használunk vagy normalizálunk.

Nincs ebben semmilyen mesterséges intelligencia...

2020. márc. 9. 15:21
 36/46 anonim ***** válasza:

Fogalmam sincs hogyan működnek a karakterfelismerők, de közérthető példának jó szerintem, hogy azon keresztül ismertessem az MI lényegét (a gráfépítést és a rajta való keresést). Minden megoldható MI-vel, csak ahogyan írod, nem feltétlenül az a legjobb megoldás. Oktatóanyagokban pl. én olyanokkal találkoztam, hogy "oldja meg a kannibálok és misszionáriusok problémáját MI"-vel, holott ahhoz aztán tényleg semmi szükség nincs MI-re.

Ha valódi példát akarsz, akkor a sakkos példa viszont jó, mert ott simán összejön egy 1000 csúcsú, 100 mélységű gráf is, amiben már egyáltalán nem triviális a keresés... Itt már érdemes ágakat levagdosni, útvonalakat/csúcsokat súlyozni, stb., különben a program percekig fut majd és azért fog veszíteni a mérkőzésen, mert lejár az ideje. :)

2020. márc. 9. 15:34
 37/46 anonim ***** válasza:
65%

Viszont visszakanyarodva a kérdéshez.

Ha a kérdező ezekkel akarna foglalkozni, akkor a python jó erre. Kezdetnek.

De, ha komolyabban akar akkor az interpretalt nyelveket el kell felejteni. Főleg, ha már hardware szintre megyünk. Akkor C,Assembly

2020. márc. 9. 15:48
 38/46 A kérdező kommentje:
Mindig is érdekelt az Assembly,de sohasem volt rá okom, hogy megtanuljam, C#ban próbáltam fejlődni. (Amiben egyébként a legnagyobb munkám egy kb 2000 soros kép méretező és konvertáló) De most akkor nekileselkedek az Assemblynek is
2020. márc. 9. 17:13
 39/46 anonim ***** válasza:
100%

30: A Tesla autopilot működésének alapjaival a kommenteid alapján te nem vagy sajnos tisztában. Honnan szeded ezeket a fals információkat?

"Még mindig nem jó példa ez a képfelismeres. Itt semmilyen AI nem gondolkodik, csak egy algoritmus fut egy matematikai modell alapján."

De, tökéletes példa a képfelismerés, ez az a terület, ahol például mesterséges intelligenciáról beszélhetünk, az említett tanuló algoritmusok személyében. Senki nem az AI célját kérdőjelezi meg, mindenki tisztában van vele, hogy itt csak tanuló algoritmusokról, matematikai, statisztikai modellekről beszélünk voltaképpen. A probléma azzal van, hogy te a fejedbe vetted, hogy ez nem számít AI-nak, mert valószínűleg a sci-fik a legközelebbi források, amikből van valami fogalmad a témáról. Persze mondd nyugodtan, hogy szerinted nem az, csak ne próbáld meg félrevezetni a kérdezőt, és tedd hozzá, hogy a tudományterület szerint ez az AI, csak te nem fogadod el, mert vársz valamilyen utópiára, amit egy filmben láttál.

2020. márc. 9. 18:13
 40/46 anonim ***** válasza:
41%
A legnagyobb AI kutatónak sem ez az AI...Akkor ő is téved biztos.
2020. márc. 9. 18:25
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!