Programozók miért tántorítanak el mindenkit itt gyakorin, akik programozónak szeretnének állni?
Lényegében azért ez sokkal összetettebb kérdés, mint hogy a jó programozó egyetemi matekot keni-vágja-e.
Annyi rész- és alterülete van a programozásnak, nem feltétlen lehet megmondani, mikor, mire, és kinek van szüksége. "kell matek vagy sem".
Az biztos, a nagyon magas szintű, full stack fejlesztőnek kell már matek, a korábban említett példák végett.
De egy frontend fejlesztő, aki leginkább webprogramozó tegyük fel, nem biztos az FFT-t használja is valaha. HTML, CSS, JavaScript kódokban.
Amiben az egyetem segít, rávilágít olyan témakörökre, amiben majd egyedül kell elmélyedni. Magamtól, nem biztos, hogy a bináris fák témakört nagyon alaposan átnézem, vagy a láncolt listát, ha egyszer van beépített vector, list, map stb. pl. a C++-ben.
Kicsit egyszerű példa ez is, nem teljesen fedi a valóságot, de az elv talán átjön.
Illetve, valamilyen architektúra ismeret sem árt szerintem. De megint a komolyabb, backend, full stack fejlesztőknek.
Ismét triviális példa, de minden változót azért érdemes 0-ra inicializálni, mert a modern procik ezt a műveletet végzik a leggyorsabban.
Ez nem tudom mennyire gyorsítja a kódot a valóságban, de ehhez hasonló dolgokat, nem biztos tutorialokban, fórumokon stb. megtalálnék.
Viszont, ha valaki egy egyetemi tanmenet, óravázlat stb. alapján áll neki az anyagnak egyedül autodidakta módon, megint ott van, mintha egyetemre járna :D
A magyar képzés nagyon elmélet orientált, kevés gyakorlat van. Sok a bullshit, a valós, és hasznos dolgok helyett. Nagyon sok mindent magunktól, egyedül és otthon kell megtanulni.
" Fogja, és amikor szüksége van erre az ismeretre, akkor megtanulja."
#27: LOL. Már említettem, a munkáltató a tudásért és ennek eredményes alkalmazásáért fizet (ezt hívják munkának), nem a tanulgatásért. Tanulni az iskolában kell(ett volna).
Valami nincs rendben a fejekben.
Minden alkalommal, amikor valaki új munkahelyen kezd dolgozni, bele kell tanulni valamibe.
A fejlesztők nevében nem tudok nyilatkozni, de simán elképzelhető olyan, hogy egy alapból pl automatizálásra szakosodott villamosmérnököt pl egy villamos motorokat gyártó cégnél alkalmaznak.
És hiába tanulta a villamos motorok működését (illetve nem tanulta, nekünk eddig még csak meg sem említették), utána kell néznie ennek-annak.
Hogyan kell pl indítani, hogy megy a karbantartás, milyen fordulatszámon van a legnagyobb nyomatéka etc...
És akkor ott van az is, hogy nem a mérnök fogja "szerelni", összeszerelni a motorokat, ők általában a bürokratikus(abb) dolgokat intézik.
Tudom, hogy rossz példa, nem vagyok programozó, de szerintem érthető.
Az egyetemi tananyaggal önmagában sokat nem érsz, és ez főleg a mérnökinformatikus/programozó/stb. nem értek hozzá szakokon így van.
Ad egy erős alapot, amivel pályakezdőként valamerre elindulhatsz.
Egyik cég sem gondolja komolyan, hogy pályakezdőként rögtön teljesen önállóan és hibátlanul fogsz bonyolultabb projekteket megoldani.
Pl amit írtál, FFT írása oszcilloszkópra.
#33 "Már említettem, a munkáltató a tudásért és ennek eredményes alkalmazásáért fizet" Ezt igazából én említettem, te leragadtál a tudásnál.
"...nem a tanulgatásért. Tanulni az iskolában kell(ett volna)."
Téves. Tanulni MINDENHOL kell. Mindig. Életed végéig. Alaptézis a fejlesztői világban, hogy senki sem tud mindent. Odaállíthatsz te 2000 féle algoritmussal a fejedben, de csak az fog számítani, hogy ha elédraknak egy 2001-ediket, mennyi időbe telik majd elsajátítani. Még csak nem is megtanulni, hanem megtanulni alkalmazni. A mai világban pedig ehhez nem kell nagy erőbefektetés, mondasz egy létező algoritmust, és mutatok 500 repót ahol ez implementálva van, és 50 oktató oldalt a működéséről. Manapság fejből ismerni algoritmusokat a fölöslegesség határán mozog, mert minden adva van ahhoz, hogy pillanatok alatt munkaképes szintre hozd magad belőle. Üdv a 21. században, ahol nem a lexikális tudás, hanem az adaptálódási képesség teszi a fejlesztőt.
#33: "LOL. Már említettem, a munkáltató a tudásért és ennek eredményes alkalmazásáért fizet (ezt hívják munkának), nem a tanulgatásért. Tanulni az iskolában kell(ett volna)."
Kicsit OFF (de mégsem teljesen): Unalmamban szoktam nézegetni itt Gyakorin olyan kérdéseket is, amelyek nem érintenek engem személyesen. És ugyanezt a választ szoktam látni egy csomó helyen. Múltkor egy szakácsnak készülő srác panaszkodott, hogy az OKJ-n, amit végez, nem tanítják meg rendesen főzni. És erre elkezdték itt kétségbe ejteni, hogy márpedig főzni a suliban kellett volna megtanulni, munkahelyen már senki nem fogja elmagyarázni, hogy készül a bableves.
Pedig amúgy de. OK, főzött már bablevest életében. De az egy elég gagyi hely lehet, ahol egy munkatapasztalat nélküli tanoncra rábízzák, hogy a saját a receptje alapján készítsen egy bablevest. És akkor az olyan lesz, amilyen? Lehet, hogy én vagyok naiv, de egy közepesnél jobb helyen szerintem fix receptje van a konyhafőnöknek, és azt kell mindenkinek megtanulnia. A srácnak ismernie kell a helyes késhasználatot, az alapanyagokat, az alapvető technikákat (dinsztelés, rántás stb.), munkavédelmi ismereteket, de ennél több szerintem kezdetnek nem elvárandó.
Remélem érthető az analógia a programozással. Ez a "mindent a suliban kellett volna megtanulni" és még gyakorlatot is szerezni a full önálló munkavégzéshez, egy Magyarországon elterjedt tévhit. Ami különösen vicces annak fényében, hogy hogy állunk az oktatási rendszerrel (tanárhiány, eszközhiány stb.).
Csak Lenint tudom idézni: "Tanulni, tanulni, tanulni!"
Bármi tudást, amit felszedsz egy munkahelyen/egyetemen/gyakorlati helyen, csak a hasznodra válhat! :)
A hülyékre meg ne hallgass kérdező! ;)
#35: "Manapság fejből ismerni algoritmusokat a fölöslegesség határán mozog, mert minden adva van ahhoz, hogy pillanatok alatt munkaképes szintre hozd magad belőle. Üdv a 21. században, ahol nem a lexikális tudás, hanem az adaptálódási képesség teszi a fejlesztőt"
Mondjuk én az OCD-mmel nehezen viselem, ha úgy használok valamit, hogy nem ismerem a működését. :)
Olyan helyre nem szívesen adnám be a jelentkezést, ahol hangsúlyozva van, hogy pörgős munkahely. Hallottam pár cégről a piacon a programozó haverjaimtól. Egy ismert és népszerű budapesti informatikai cégről mesélték, hogy nem ritka, hogy a gyakornokok már első munkanap sírva menekülnek, mert nem bírják az inger és információ overloadot. Az egymás fele fölött átkiabálást, egyebeket.
Én vállalom, hogy nem vagyok pörgős, ellenben alapos. Nem okoz gondot sem a matek, sem a Clean Code sem az éjszakázás, remélem azért erre is lesz kereslet.:)
#37: "Bármi tudást, amit felszedsz egy munkahelyen/egyetemen/gyakorlati helyen, csak a hasznodra válhat! :)"
Jaja, egyetértek!
"...nem a tanulgatásért. Tanulni az iskolában kell(ett volna)."
Ebből látszik igazán, nincs több cégről gyakorlati tapasztalatod.
Mindenhol a betanítással kezdenek. Legfőképpen a cég szokásait kell megismerni elsősorban.
Egyébként, ha nem kéne tovább tanulgatni a munka mellett, miért vannak továbbképzések ? Az LLL-elv ? (long life learning).
Nyilván az alapvető ismeretekkel rendelkezni kell, nem erről van szó.
Másrészt tegyük fel egy új rendszert (VIR-t) vezet be a cég. Vagy átáll a C++ 98-ról a C++ 17-re. (Hogy elég radikális legyen a példa). Akkor mindenkit kirúgnak, és felvesznek C++ 17 fejlesztőket helyettük ? Mert nem biztos mindenki ismeri az új szabványt, mert eddig nem használták a cégnél ? Az egyetemen meg csak 98-at és 11-et tanultak, mert a 17 még nem is létezett.
Egyetemeken általában tölteléktárgyak része, de mindenhol elhangzik egy új rendszer vagy munkatárs alkalmazásánál a betanítás is egy fontos lépés. Illetve általában még költségesebb is, mint maga az új szoftver bevezetése-megvásárlása.
#35:
"Manapság fejből ismerni algoritmusokat a fölöslegesség határán mozog,"
Eddig is sejtettem, hogy te nem dolgoztál soha fejlesztőként, de ez a mondatod tette a sejtésemet bizonyossággá. Ha valakinek egy rendező algoritmust kell implementálnia, akkor, ha jó munkát akar végezni, ismernie kell a tizen féle algoritmus mindegyikét, hogy a legalkalmasabbat tudja kiválasztani. Hogy is nézne ki, hogy benőke akkor kezdi el megismerni ezeket, amikor azt várják el tőle, hogy alkalmazza a fejében lévő tudást? Már ha lenne ott valami, ugye.
Ha benőke azt sem tudja, hogy mi az a műveletigény, tárigény, akkor vajon mit is fog megtanulni? Minek fog a szerencsétlen utána nézni?
Ha azt sem tudja, hogy mi lesz és mekkora lesz a rendezendő adathalmaz, akkor hogy választ közülük megfelelőt?
Az természetes, hogy az emberek - bármely szakmában - tanulnak a munkájuk során, csak az nem mindegy, hogy mit és az nem, hogy erre mennyi időt fordítanak.
Egy fejlesztő megismerhet egy új nyelvet, eszközt, egy új mikrokontrollert, de nem fogják elnézni neki, hogy akkor sajátítsa el az alapismereteket, amikor azt nem megtanulni, hanem alkalmazni kéne. Eredményt felmutatni. Ezt te képzelheted másképp, de akkor sem úgy lesz.
Ezért is elvárás a diploma, ezért adják fel az álláshirdetéseket sok esetben angol nyelven, hogy a benőkéket már első körben kiszűrjék. Nem mintha lenne esélyük, mert nincs, de a HR-es, vagy más döntnök nem kiváncsi rájuk, így a CV-jükre sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!