Programozók miért tántorítanak el mindenkit itt gyakorin, akik programozónak szeretnének állni?
Ha úgy értetted, hogy tetszőleges segédanyagot használhat az illető, akkor OK. Azzal egyetértek, hogy legyenek minden programozónak matematikai, algoritmuselméleti alapjai. Ez a legkritikusabb rész, amit nem lehet egy google-kereséssel pótolni.
Azon akadtam ki, hogy felhoztál 3 db példát és mindhárom 3D grafikával kapcsolatos. Arra akartam kilyukadni, hogy nem kell minden programozónak a programozás minden egyes szegletével (mint amilyen pl. a grafika) foglalkoznia, mert a programozás sokrétű. Ha pisztolyt tartanak a fejéhez, némi utánanézés után meg kell tudnia csinálni, ez OK. De nekem pl. a művészi érzékem és főleg a térbeli gondolkodásom a 0-hoz közelít, ezért messziről kerülök minden ilyesmit.
52 %, olvastam már máshol is a válaszaidat és ne haragudj, de szerintem kicsit olyan vagy, mint amire az egyik korábbi válaszoló utalt.
Kicsit úgy írsz, mintha mindenkinek matematikaprofesszornak kellene lennie, IQ 200 és minden létező algoritmussal el kell bírnia ahhoz, hogy jó programozó legyen.
Én pont beiratkoztam proginfóra, tény, estire, mert öneltartó vagyok már, és nem is túlzottan tud segíteni bárki is, ezért főállású munka kell.
De beiratkoztam proginfóra, mert alapokat szerettem volna tanulni, többet főleg az alolgoritmusokról, adatszerkezetekről, de a memóriakezelésről is és valamennyi matematikát is.
A Tesco-ban az árufeltöltőket a munkavégzésért fizetik. Hogy felkerüljön az áru a polcokra és pont. Ezt ők tudják szakképesítés nélkül is.
A programozókat nem csak a munkavégzésért fizetik, hanem a tudásukáért is. Nekik ezért kell iskolát végezniük.
A programozás elkiván egy alapkészséget.
Ez a készség minden fejlesztőnél azonos. Mindegy, hogy az illető később a munkahelyén webáruház backendet, compilereket, játékprogramot vagy operációs rendszert fejleszt.
Ezen túl van a specializáció. Ez annyit tesz, hogy a fejlesztő gyakorlatot, tapasztalatot, töblettudást halmozott fel bizonyos területen.
Ha valaki AI területen szerzett gyakorlatot, akkor nyilván azon a területen fogják szivesebben alkalmazni. Ha ügyviteli rendszereket fejlesztett, akkor meg ezzel foglalkozó cégnél fog beválni, remélhetőleg.
De kell lennie egy olyan alapkészségnek, ami minden területhez kell és ezt nyújtja a felsőoktatás.
És ez nem feltétlenül egyetem, mert eleve, a BSc csak főiskolai szint, abból is a light, hiába jár egyetemre az illető. Elég lehet a felsőfokú szakképzés is. Aztán majd az élet beárazza azt a tudásmennyiséget amit ott szerzett.
Lehetne éppen középiskolai szinten is képezni szolidabb képességű programfejlesztőket, talán a jövőben erre sor kerül majd, de ahhoz annak megfelelő képzési struktúra is kell.
A matematika a készségek egyike csak, de ez talán a legfontosabb mind közül, mert ez formálja legjobban a gondolkodásmódot, a problémához való hozzáállást.
A tanulandó algoritmusokból, elemi adatszerkezetekből nincs olyan sok, hogy azokat nem lehetne és ne lenne érdemes is megtanulni. Eleve, azokat fogja mindenki használni a munkája során, vagy azok igény szerinti módosításait.
Amit meg sem ismer valaki, azt nyilván nem fogja alkalmazni és ennek adott esetben silány kód lesz az eredménye.
De ezt nem is értem, mert más szakmáknál is, a jó szakember keresi azt, hogy mivel válhatna még jobbá, miért lenne ez másként ennél a munkánál?
Nekem az a visszatetsző, ha valaki szeretné a jó fizetést, a presztizst, de arról hallani sem akar, hogy be is fektessen, tehát tanuljon is mindezért.
Ez nonszensz. Más is leírta itt az igazat. Nem azokat keresik a HR-esek, akik olyat tudnak, amit bárki más is, hanem azokat, akik olyat tudnak, amit más nem, vagy csak kevesen. Mert az az érték.
Egy cég értékét a benne dolgozók szakmai minősége adja. És ezt pontosan tudják a HR-esek is.
Hát, én villamosmérnök hallgató vagyok, de még nekem is vannak kisebb-nagyobb projektjeim (mármint a szakmámban, nyilván nem php-ban fejlesztek pl). Egyszerűen csak azért, hogy legyen egy kisebb gyakorlatom a szakmában, képzem magam, utánanézek dolgoknak.
Egy programozónak meg aztán tényleg nagyon kell követnie a dolgokat és fejleszteni magát, rendszeresen. Inkább ez lehet nehéz, nem a matek.
Matek... Még a matematikai problémák megoldásánál is (programozás tárgy keretein belül) azt vettem észre, hogy sokkal fontosabb az algoritmus gondolkodás, mint az hogy te hogyan tudod visszaböfögni a gimis tananyagot.
F
"A programozókat nem csak a munkavégzésért fizetik, hanem a tudásukáért is. Nekik ezért kell iskolát végezniük."
Téves, a programozókat is a munakvégézsükért fizetik. Senki nem kap pénzt csak azért, mert tekintélyes a tudása, a pénzt azért kapja, hogy hasznot termel a cégnek, amihez használja a tudását. Hogy pontosan milyen tudás kell ahhoz, hogy hasznot termelj a cégnek, na azt majd eldönti az, aki alkalmazni akar téged.
"Nem azokat keresik a HR-esek, akik olyat tudnak, amit bárki más is, hanem azokat, akik olyat tudnak, amit más nem, vagy csak kevesen. Mert az az érték."
Szintén téves, a HR-esek azt keresik aki a legjobban be tudja tölteni az éppen szabadon álló pozíciókat. Nem egzotikumokat keresnek, hanem pontosan azt amire szükségük van. Ha ilyenből sok van a piacon, annak csak örülnek, mert lehet válogatni, és olcsóbban lehet alkalmazni. Ha ilyenből kevés van, akkor pedig kénytelenek jobban a zsebükbe nyúlni. Ennyi a történet. Senki nem fog csillagászati áron alkalmazni egy Programozói Messiást, ha töredékáron van egy Petike, aki ugyanúgy el tudja végezni azt amire nekik szükségük van.
# 24:
"Egy programozónak meg aztán tényleg nagyon kell követnie a dolgokat és fejleszteni magát, rendszeresen."
Szerencsére ugyanez nem terhel egy orvost, egy építészt vagy egy autószerelőt, igaz?
Dehogy nem. Éhen is halna az az autószerelő, akit még zsigulikon képeztek ki és nem fejlődött volna azóta semmit.
"Még a matematikai problémák megoldásánál is (programozás tárgy keretein belül) azt vettem észre, hogy sokkal fontosabb az algoritmus gondolkodás, mint az hogy te hogyan tudod visszaböfögni a gimis tananyagot."
Dehogy fontosabb.
Nem visszaböfögni kell a tananyagot, hanem alkalmazni. Lehetőleg jól.
A logika a matematika egyik ága. Az algoritmikus készséget (jó logikát) meg éppen a matematika fejleszti.
Az egyetemen, főiskolán az a cél, hogy az emberek agya át legyen mosva. Hogy a korábbi gondolkodási sémák, beidegződések törlődjenek, felülíródjanak és létrejöjjenek újak, a célnak megfelelőek.
Ehhez jön még az ott szerzett tárgyi tudás és így együtt lesz valakiből fejlesztő, ha lesz.
Előfordul, hogy valaki nem járt egyetemre, de nagyon jó az algoritmizáló képessége. Ez remek dolog, de mit ér vele, ha az egyéb szükséges ismereteknek híján van?
Egy ilyen emberrel hogy iratsz például fft-t?
Hát sehogy.
#26 "Egy ilyen emberrel hogy iratsz például fft-t?"
Nagyon egyszerűen. Fogja, és amikor szüksége van erre az ismeretre, akkor megtanulja. Az orvosokkal ellentétben a programozó elsődleges tudásbázisa az internet, amit előszeretettel hív segítségére ha valami új ismeretet kell elsajátítania. Amit az egyetemen oktatnak, egy szó nem hangzik el, ami ne lenne egy 5 másodperces Google keresésre tőled. És ha abba a nem túl gyakran előforduló szituációba kerülnél, hogy neked implementálnod kell egy fft-t, akkor le tudsz ülni és meg tudod tanulni. Az egyetlen probléma maximum az lehet, hogy akinek nem tömték az agyát évekig egyetemi matekkal, az nem tud hatékonyan formulát olvasni. Ez a hiány viszont a programozói szakma jelentős hányadát egyáltalán nem érinti, mert az égvilágon soha nem lesz szükségük rá, hogy fft-t írjanak.
De ha nincs algoritmizáló készség, logikus gondolkozás, rendszerszemlélet és egy átfogó ismeret a programozás világából, akkor hogyan fog tudni eljutni arra a szintre, hogy internet alapján megold csaknem bármilyen problémát?
Te most komolyan az FFT-t hoztad fel példának??? (ami nálam Fast Fourier Transformationt jelent... szólj ha másra gondoltál)
Pont ezért írtam, hogy jó algoritmikus készség kell, jó problémamegoldó képesség, mert attól még hogy matekból brillírozol, az a programozásnál még nem jelent semmit!
...Nem lehet, hogy pont Te vagy az, akire a kérdező gondolt? Mert valóban egy picit demotiváló amiket írsz, pedig... nekem aztán mindegy is, ki hogyan tanul programozni.
Igen, nyilván a 40 éve tanult autószerelői ismeretek is elavultak...
De Te komolyan azzal is vitatkozol, hogy egy programozónak az átlagosnál is jobban kell figyelni a frissítésekre? Igen, itt már nem egy front-end fejlesztőre gondolok.
...
Kérdező, ezen az oldalon akkor is lehúznak mindenkit, ha pl gépészmérnöknek akar menni, akkor is ha tanárnak, akkor is a programozónak...
Tanulj, végezd el az érettségit, az egyetemen úgyis másképp fognak tanítani. Nekem pl semmi hátrányom nem származott abból, hogy nincs emelt matekom/fizikám, igaz én az Óbudai Egyetemre járok.
F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!