Mik a Windows előnyei és hátrányai a Linux tükrében?
A Windows-al sokkal több program kompatibilis mint a Linux-al, viszont a Windows-ért fizetni kell, és sokkal nagyobb eséllyel lehet vírusos, mint a Linux.
Persze ha van jó vírusírtód, és/vagy óvatos vagy a programok telepítésével, akkor a vírusveszély nagyon minimális lesz.
Előnye: Népszerű
Hátránya: Minden más. Egy rakat fos az egész minden szempontból.
A Linux-nak a játékok a nagy gyengeség. Sokkal körülményesebb a telepitésűk. Viszont minden másba messze leelőzi akármelyik windows-t. 1 éve vagyok Linux felhasználó de úgyaqnolyan gyorsan tölt be4 a Linux 1 év után is mintha ma telepitettem volna. Driverek utolagos telepitése nem szükséges, minden felhasználói program rajta van úgy hogy még semmit se csináltál vele. A telepitő lemezéről Live modba inditható, tehát mintha telepitve lenne és kiprobálható. Azotta nioncs vírusirtó a gépemen amiotta linux-ot használok. Tehát, a játékokat leszámítva semmi nincs amiért érdemes lenne windows-t használni. 1 év linux és fejvesztve menekülök a windows elől.
Egy linux felhasználó.
a windowst egy majom is tudja használni, a legtöbb játék erre íródik. Nagyjából ennyiben ki is merül az előnye.
vindóz Hátrányok:
1/ nem nyilt forráskód
2/ fizetős
3/ időről-időre meg kell venned, nem elég 1x
4/ több vírus és egyéb kártevő
5/ ergonómiája csapnivaló, alig lehet valamit testreszabni, kényelmetlen a kezelése
6/ licensz-rendszer átláthatatlan, külön szakember foglalkozik licenszeléssel
7/ az oprendszer nem biztosít kellő szabadságot, pl, le akarod állítani és frissít, indításkor szintén...
8/ biz. hardver cserénél licensz problémák
9/ a rendszert időről-időre újra kell telepíteni, mert teleszemeteli a gépet
10/ a Linuxhoz képest instabil
11/ csomagkezelős telepítő nem elterjedt (biztonsági problémák)
12/ hardver és szoftverkezelés primitív, nem lehet egy-két kattintással mindent lefrissíteni.
13/ sajnos annyira elterjedt, hogy lehetetlen megkerülni, közigazgatás, munkahelyek, iskolák.
9: Pár pontnál vannak kérdéseim.
2. Az a pár ezer Ft egy dolgozó embernek nem tétel.
3. Új verzióknál? Másból is megveszed az újat?
4. Hát, ha valamit 1%-nyian használnak, érthető, hogy nincs rá vírus (kevés), hisze nem tudna terjedni
5. Nem tudom, ki nézegeti a rendszert, én a honlapokat vagy a játékokat szoktam, nem igazán hat meg, hogy épp milyen a tálca stb.. Szóval ezt sosem értettem. Vagy vannak emberek, akiknek a gépezés abból áll hogy (adott esetben a Linux) rendszert nézegetik és kattingatnak? :D
7. Oké, letiltanád. És akkor mi lesz jobb?
9. Ez régebben igaz volt.
10. Nem igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!