Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Melyik hardver lehet a hibás?

Melyik hardver lehet a hibás?

Figyelt kérdés

Három hete szereztem egy használt processzort, meg hozzá új alaplapot és RAM-ot, a táp meg az SSD az előző hibátlanul működő gépemből volt. Eredetileg Linux Mint-et telepítettem fel, hibátlanul működött (valamivel több, mint 2 hétig volt a Linux), nem volt semmi probléma, majd úgy döntöttem, hogy Windows 10-re váltok. Már a telepítő is lassan töltött be (10 perc volt mire megjelent az első ablak, hogy válasszak nyelvet). Windows 10 Pro-t akartam feltelepíteni, kiválasztottam a verziót, leformáztam az SSD, elindítottam a telepítőt. Körülbelül egy órába telt, mire eljutott a Windows telepítése a befejezésig és újraindult a rendszer. Elkezdett pörögni a karika az első Windows indításánál, de néhány másodpercenként, legfeljebb 1-2 percenként lefagyott, a karika megállt, és legalább percekig állt, majd ismét elkezdett pörögni. Ott hagytam a gépet hogy dolgozzon, nagyjából 2 órába telt mire betöltött a Windows, kiválasztottam a nyelvet, billentyűzetkiosztást, stb., majd először betöltött az asztal. Megpróbáltam feltelepíteni az alaplaphoz kapott drivereket, de a telepítőfájl indítása után állandóan lefagyott a rendszer, nem reagált semmire, még az egér sem mozdult. 10 perc után újraindítottam a gépet, örömömre elég gyorsan beindult, megnéztem a feladatkezelőben a teljesítmény, a legmagasabb terhelés a RAM-on volt, 30%. Majd elindítottam a driver telepítőt, miközben oldalra raktam a feladatkezelő ablakot, hogy figyeljem a terhelést. A driver telepítő futtatása során kisebb nagyobb lefagyásokkal nagyjából fél óra alatt telepítette fel a drivereket, de a feladatkezelőben kiugró értéket nem láttam, minden hardver terhelése 30% körül volt aszerint. Majd feltelepültek a driverek, kikapcsoltam a gépet, hogy másnap folytatom. Másnap reggel indítottam el, azóta egyből megjelenik az alaplap logója, de nem tölti be a rendszert, semmire nem reagál. Az USB eszközök az eddigiekkel ellentétben nem kapcsolnak be, nem világítanak, nem érzékeli. Mivel USB-s billentyűzetet nem érzékel, nem tudtam belépni a BIOS-ba, így egy PS2-es billentyűzettel próbálkoztam. A LED-ek felvilágítanak, a billentyűzet áramot kap, de semmi reakció, semmire nem reagál a gép. Próbáltam kihúzni az egyetlen háttértárat az SSD-t és pendrive-ról indítani, de három egyébként működő különböző pendrive-val is ugyanaz a reakció, megjelenik az alaplap logója, és utána semmi reakció. Próbáltam Linux disztribúciókat és Windows telepítőt is indítani. Az SSD-t, tápot tudtam tesztelni, más rendszerben hibátlanul működnek, az alaplapot, a RAM-ot és a CPU-t nem tudtam. Még a Windows telepítése előtt a BIOS-ban ellenőriztem a hőmérsékleti értékeket, értelemszerűen nem tudtam terhelni a rendszert, de sem a CPU, sem az alaplap hőmérséklete nem ment 25 °C fölé a megfigyelés alatt.

Szóval az van most, hogy elindítom a gépet, az USB eszközök, mintha nem inicializálódnának, akármilyen háttértárra ugyanúgy reagál a rendszer. PS2-es billentyűzeten, bár a num lock LED-je felvilágít, egyáltalán semmi reakció nincs a gép részéről, még a BIOS-ba sem tudok belépni, az USB eszközök, még fel sem villannak, mintha nem kapnának áramot. Már napok óta próbálkozom, órák után is ez történik. Bekapcsolom a gépet, a csatlakoztatott perifériáktól függetlenül megjelenik az alaplap logója, majd semmi reakció. Normál esetben, ugye alul meg kellene jelennie a Windows karikájának, de az sem történik. Akármeddig várok ugyanaz van. Már volt, hogy egyhuzamban 12 órát volt bekapcsolva hátha csak lefagy vagy valami, de semmi változás. Megjelenik az alaplap logója a fekete háttéren és onnantól kezdve akármeddig várok egyáltalán semmire nem reagál a gép, ha a bekapcsológombot megnyomom azonnal leáll, vagyis láthatóan nem tölt be leállítandó rendszert. A BIOS-ba egyáltalán nem tudok belépni, ideiglenes boot sorrendet nem tudok állítani, mivel nem reagál a gép semmire.

A konfig:

AMD Ryzen 3 PRO 2100GE

MSI A320M-A PRO

Silicon Power 16GB DDR4 2666MHz

Lexar® 480GB NQ100 2.5” SATA (6Gb/s) SSD

Floston FL500 500W táp

Tudod, igen régi szar (nem kell beszólni), de így is fényévekkel jobb, mint az előző gépem és 30000 alatt kijöttem a felújításból. Meg eleve nekem nem játékra kell, hanem netezésre, filmnézésre, úgyhogy nem is igénylek csúcskategóriás gamer konfigot.

2023. dec. 27. 21:32
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
A CPU lábai egyenesek és mind megvan. De ha görbe lenne valamelyik láb, akkor működött volna hibátlanul 2 hétig a Linux Mint?
2023. dec. 29. 12:59
 12/12 A kérdező kommentje:

Végül úgy döntöttem, hogy elküldöm garanciálisan bevizsgáltatni a RAM-ot és az alaplapot, a bolt nagyon segítőkész volt. A RAM-mal nem találtak problémát, az alaplap volt hibás, ki is cserélték, a szervíz azt mondta, hogy nem lehet javítani. Viszont összeraktam a rendszert és hasonló a hiba. Már harmincadjára ellenőriztem a csatlakozások és minden rendben. Most annyi a különbség, hogy amikor nincs bedugva semmi, akkor csak fekete képet ad. Ha a felső USB portba dugom a billentyűzetet, akkor megjelenik egy pillanatra az alaplap logója, de azonnal tovább ugrik és ismét fekete. Ha bedugok a billentyűzet mellé egy pendrive-ot (Win 10 telepítő van rajta), akkor jutok el az eredeti hibáig, vagyis megjelenik az alaplap logója, lefagy és nem reagál semmire. USB-re csatlakoztatott dolgok nem világítanak (nem kapnak áramot?), a PS/2-es billentyűzeten világít a num lock LED-je, de semmi reakció a gép részéről.

Most szerintetek a cserealaplap is hibás, vagy a CPU is tropa?

2024. márc. 14. 22:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!