Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Melyik hardver lehet a hibás?

Melyik hardver lehet a hibás?

Figyelt kérdés

Három hete szereztem egy használt processzort, meg hozzá új alaplapot és RAM-ot, a táp meg az SSD az előző hibátlanul működő gépemből volt. Eredetileg Linux Mint-et telepítettem fel, hibátlanul működött (valamivel több, mint 2 hétig volt a Linux), nem volt semmi probléma, majd úgy döntöttem, hogy Windows 10-re váltok. Már a telepítő is lassan töltött be (10 perc volt mire megjelent az első ablak, hogy válasszak nyelvet). Windows 10 Pro-t akartam feltelepíteni, kiválasztottam a verziót, leformáztam az SSD, elindítottam a telepítőt. Körülbelül egy órába telt, mire eljutott a Windows telepítése a befejezésig és újraindult a rendszer. Elkezdett pörögni a karika az első Windows indításánál, de néhány másodpercenként, legfeljebb 1-2 percenként lefagyott, a karika megállt, és legalább percekig állt, majd ismét elkezdett pörögni. Ott hagytam a gépet hogy dolgozzon, nagyjából 2 órába telt mire betöltött a Windows, kiválasztottam a nyelvet, billentyűzetkiosztást, stb., majd először betöltött az asztal. Megpróbáltam feltelepíteni az alaplaphoz kapott drivereket, de a telepítőfájl indítása után állandóan lefagyott a rendszer, nem reagált semmire, még az egér sem mozdult. 10 perc után újraindítottam a gépet, örömömre elég gyorsan beindult, megnéztem a feladatkezelőben a teljesítmény, a legmagasabb terhelés a RAM-on volt, 30%. Majd elindítottam a driver telepítőt, miközben oldalra raktam a feladatkezelő ablakot, hogy figyeljem a terhelést. A driver telepítő futtatása során kisebb nagyobb lefagyásokkal nagyjából fél óra alatt telepítette fel a drivereket, de a feladatkezelőben kiugró értéket nem láttam, minden hardver terhelése 30% körül volt aszerint. Majd feltelepültek a driverek, kikapcsoltam a gépet, hogy másnap folytatom. Másnap reggel indítottam el, azóta egyből megjelenik az alaplap logója, de nem tölti be a rendszert, semmire nem reagál. Az USB eszközök az eddigiekkel ellentétben nem kapcsolnak be, nem világítanak, nem érzékeli. Mivel USB-s billentyűzetet nem érzékel, nem tudtam belépni a BIOS-ba, így egy PS2-es billentyűzettel próbálkoztam. A LED-ek felvilágítanak, a billentyűzet áramot kap, de semmi reakció, semmire nem reagál a gép. Próbáltam kihúzni az egyetlen háttértárat az SSD-t és pendrive-ról indítani, de három egyébként működő különböző pendrive-val is ugyanaz a reakció, megjelenik az alaplap logója, és utána semmi reakció. Próbáltam Linux disztribúciókat és Windows telepítőt is indítani. Az SSD-t, tápot tudtam tesztelni, más rendszerben hibátlanul működnek, az alaplapot, a RAM-ot és a CPU-t nem tudtam. Még a Windows telepítése előtt a BIOS-ban ellenőriztem a hőmérsékleti értékeket, értelemszerűen nem tudtam terhelni a rendszert, de sem a CPU, sem az alaplap hőmérséklete nem ment 25 °C fölé a megfigyelés alatt.

Szóval az van most, hogy elindítom a gépet, az USB eszközök, mintha nem inicializálódnának, akármilyen háttértárra ugyanúgy reagál a rendszer. PS2-es billentyűzeten, bár a num lock LED-je felvilágít, egyáltalán semmi reakció nincs a gép részéről, még a BIOS-ba sem tudok belépni, az USB eszközök, még fel sem villannak, mintha nem kapnának áramot. Már napok óta próbálkozom, órák után is ez történik. Bekapcsolom a gépet, a csatlakoztatott perifériáktól függetlenül megjelenik az alaplap logója, majd semmi reakció. Normál esetben, ugye alul meg kellene jelennie a Windows karikájának, de az sem történik. Akármeddig várok ugyanaz van. Már volt, hogy egyhuzamban 12 órát volt bekapcsolva hátha csak lefagy vagy valami, de semmi változás. Megjelenik az alaplap logója a fekete háttéren és onnantól kezdve akármeddig várok egyáltalán semmire nem reagál a gép, ha a bekapcsológombot megnyomom azonnal leáll, vagyis láthatóan nem tölt be leállítandó rendszert. A BIOS-ba egyáltalán nem tudok belépni, ideiglenes boot sorrendet nem tudok állítani, mivel nem reagál a gép semmire.

A konfig:

AMD Ryzen 3 PRO 2100GE

MSI A320M-A PRO

Silicon Power 16GB DDR4 2666MHz

Lexar® 480GB NQ100 2.5” SATA (6Gb/s) SSD

Floston FL500 500W táp

Tudod, igen régi szar (nem kell beszólni), de így is fényévekkel jobb, mint az előző gépem és 30000 alatt kijöttem a felújításból. Meg eleve nekem nem játékra kell, hanem netezésre, filmnézésre, úgyhogy nem is igénylek csúcskategóriás gamer konfigot.

2023. dec. 27. 21:32
1 2
 1/12 fukapapa27 ***** válasza:
Az elemet az alaplapból kivenni próbáltad már? hanem akkor áramtalanítsd a gépet azaz a tápból húzd ki a zsinórt azt az elemet vedd ki egy pár percre és próbáld meg úgy ha nem változik semmi akkor próbálj mindent lekötni róla és csak az egyik ramot tedd bele hasemmi akkor a másik ramot önmagában tedd bele és próba!
2023. dec. 27. 23:13
 2/12 A kérdező kommentje:

Igen próbáltam kiszedni az elemet, de semmi nem változott.

Mivel 1*16 GB RAM van benne, így sajnos annak nem tudom kivenni az egyik felét, másik teszt RAM-om, vagy alaplapom meg sajnos nincsen, ezért is írtam ki a kérdést.

2023. dec. 27. 23:16
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Hát igen csere alkatrész nélkül marhára nehéz lesz kiszűrni mi okoz gondot esetleg clear cmor mehet (két "tűt" egy jumper segítségével kell össze zárni alaplapodon és úgy indítani) yt találsz róla videót hogy kell.

Aztán mehet a szokásos, mindent lehúzni az alaplapról (HDD SSD külső usb csatlakozó/jack csatlakozó stb) csak rammal és vidi karival indítani ha úgy is megfagy akkor ram/alaplap hibára tenném a voksom.

2023. dec. 28. 06:40
 4/12 anonim ***** válasza:

Csipogó hangszoró van az alaplapra dugva?

Mert lehet jelez a gép csak te nem hallod

2023. dec. 28. 12:24
 5/12 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy hosszú a szöveg, de elolvassa bárki is rendesen? Integrált videokártyát használok, vagyis nem tudom csak RAM+GPU kombinációban indítani, mindenképp kell a CPU is.
2023. dec. 28. 12:51
 6/12 A kérdező kommentje:
#4 Igen van hangszóró az alaplapon, de teljesen néma, semmi hang.
2023. dec. 28. 12:52
 7/12 A kérdező kommentje:

Reseteltem jumper segítségével a BIOS-t, de semmi változás.

Köszönöm az eddigi válaszokat!

2023. dec. 28. 15:24
 8/12 anonim ***** válasza:
Félre értettél kérdező,úgy gondoltam hogy cpu is benne van természetesen tehát lap+proci+ram+az integrált vga ha így egyértelműbb.Viszont minden mást húz le lapról hdd ssdt külső usb port/jack csatlakozót is, csak a power sw nevű kábel legyen a lapra kötve semmi más, ha ezután is fagy akkor ram/alaplap hiba lehet mint azt fentebb is írtam is #3 voltam egyébként.
2023. dec. 28. 17:50
 9/12 A kérdező kommentje:
Kipróbáltam, akkor is ugyanaz. Viszont ilyenkor mi zárja ki a CPU hibát? Mármint nincs cserealkatrészem, csak együtt tudom tesztelni a hármast, ha a CPU is benne van, akkor mi alapján mondod, hogy RAM vagy alaplap hiba? Nem kételkedem, pusztán kíváncsi vagyok, hogy mi zárja ki a CPU hiba lehetőségét.
2023. dec. 28. 18:08
 10/12 anonim ***** válasza:
Még annyit csinálnék, mivel használt prociról van szó, szétszedném megnézni nincs-e elgörbűlve a lábak közül valamelyik.
2023. dec. 29. 12:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!