Toshiba merevlemez?
Sziasztok!
Merevlemezt szeretnék vásárolni. Most, egy Toshiba Canvio Basic típusú 2Tb-os külső vinyóm van, amit már lassan kinövök és még most is jön rá közel 50 Gb tananyag.
Ez a vinyó 5 éve üzemel mindenféle probléma nélkül (kopp-kopp), azok ellenére, hogy már túlélt két nagyobb esést, de köszöni szépen, jól van, én ebben a márkában megbízom. Ezért gondoltam, hogy most sem lesz másképp, Toshibát veszek, viszont nem 2.5-est, hanem 3.5-es HDD-t szeretnék, egy asztali, külső házban, mivel nekem csak laptopjaim vannak és SSD-vel (ami nem szereti a sok írást, törlést), így állandó tárként is használnám fixen nem hurcolva magammal. (Illetve eddig merészen éltem, mert csak az említett külső vinyón volt meg minden fontos adatom, fényképem stb.)
A Toshiba P300-at néztem ki 7200 rpm/2Tb.
Viszont olvastam véleményeket és voltak olyan hozzászólások, hogy 1 napig bírta, 5 hónapig bírta, 1 hétig bírta, és ez kicsit megrémisztett.
Van valakinek tapasztalata ezekkel a vinyókkal?
Vagy mi lehet az alternatíva? Esetleg Toshiba csak más típus?
A WD lemezekről elég sok rosszat olvastam, a Seagate lemezeket anniyra nem ismerem...
Előre is köszönöm a segítségeket!
"Viszont olvastam véleményeket és voltak olyan hozzászólások, hogy 1 napig bírta, 5 hónapig bírta, 1 hétig bírta, és ez kicsit megrémisztett."
Nem kell megijedni, "benne van a pakliban" hogy a legyártott merevlemezek (de ez kb. minden termékre igaz: [link] ) egy része "idő előtt halálozik".
Éppen ezért ajánlatos követni az adatmentés 3-2-1 elvét ( [link] ): a fontos adataidról minimum három példányban készíts mentést, ebből minimum kettő egy-egy külön-külön az adatfeldolgozás helyéhez közel, lokálisan tárolt külső meghajtón legyen, minimum egy pedig az adatfeldolgozás helyéhez képest távolabb tárolt legyen (ez is lehet külső meghajtó, NAS, általad kezelt bérelt tárhely vagy felhőtárhely - utóbbi esetben ajánlatos a feltöltendő adatokat már a gépeden titkosítani).
Néhány dolgot tisztába kell rakni akkor...
1) A 3,5" merevlemezeknek kell a 12V feszültség is, az USB csak 5V-t ad, tehát a nagy merevlemez házakat mindig konnektorba kell dugni a hozzájuk való tábegységgel. Anélkül nem mennek.
2) az SSD-k írása. Átlag 2TB SSD tbw értéke 1200 körüli, tehát ha te minden nap írsz rá 50 giga adatot, az 1200tb/50gb=24000nap, azaz több, mint 65 ÉV!!!
---
Hordozható eszközbe én semmiképp sem raknék már HDD-t. 30 ezerért ott az adata legend 840. Úgy rémlik pont 1200-as 2TB TBW-je. Építsd be gépbe szépen, aztán nem lesz gondod semmire.
#2:
"Építsd be gépbe szépen, aztán nem lesz gondod semmire."
A kérdező adatmentésre kívánja használni.
"Hordozható eszközbe én semmiképp sem raknék már HDD-t. 30 ezerért ott az adata legend 840."
Abból a pénzből vesz kettő darab 2 TB-os merevlemezt.
Erről a Toshibáról nem találtam semmit, hogy milyen technológiát használ, kerestem.
Tudom, hogy külön táp kell, ez nem probléma, hiszen nem szeretném hurcibászni magammal, illetve méretéből, súlyából adódóan erre a célra nem ilyet vennék.
"Erről a Toshibáról nem találtam semmit, hogy milyen technológiát használ, kerestem."
A hivatalos termékoldalról
elérhető 2017-es adatlap:
[link] - 2. oldal, "Recording technology" sor.
Ugyancsak hivatalos oldal, 2020-as sajtóközlemény:
"In the current range, the following drives do use SMR technology:
* P300 6TB – HDWD260UZSVA (Bulk)
* P300 4TB – HDWD240UZSVA (Bulk)"
egy másik oldalukon:
ezek szerint a 3 TB-nál nagyobbak SMR-esek.
De ennek főként akkor van jelentősége, ha RAID-ben kívánod használni.
#9: #5-ös hozzászólásomban belinkelt teszt szerint de, van.
Ezt a Western Digital is megerősíti:
de a már belinkelt Toshiba-sajtóközlemény is erre utal:
"SMR technology is recognized as having an impact on write-speeds in drives where this technology is used, especially in the case of continuous random writing. For this reason, Toshiba products are carefully tailored to specific workloads and use cases.
For example, in use cases such as network-attached storage (NAS), where continuous random writing regularly occurs, Toshiba’s current product line for consumers features the N300, which does not use SMR."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!