Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Pendrive: pontosan mire...

Pendrive: pontosan mire szolgál az adattörlő beváltókód?

Figyelt kérdés

Az eladótól kaptam, mert pendrive-ot vásároltam. Azt mondta, ha elveszne a pen, akkor evvel a vonakóddal, amit adott, távból letilthatom a pen-t, vagy távból letörlik a tartalmát, nem tudom a kettő közül melyik opció.

Egyrészt érdekel, pontosan hogyan működik ez, és igazat mondott-e.

Másrészt arra vagyok kíváncsi, ezt azt is jelenti vajon, távból leolvashatóak az adataim róla? Ha elvileg távból törölhető, akkor távból talán kémkedni tudnak a pen tartalmáról?

Kik végzik a távletiltást / távtörlést?

Ők mihez férnek hozzá? Elméletileg láthatják az aktuálisan rá töltött adatokat?

Mi a technikai háttere? Chip van benne? Vagy a mobilhoz hasonlatos adóvevő egység? Térerő kell ahhoz, hogy letöröljék?

Vagy pusztán a távtörlés/távletiltás csak annyit jelent, a pen hivatalos sorszámát onnantól illegáliskét / kivont forgalmúként regisztrálják?

Ha elveszne a pen, pontosan mit kell tenni? Valami telefonszámra beolvasom az adattörlő beváltókód adatait? Vagy visszamegyek a márkaboltba és leadom? Vagy postán is feladhatom nekik ez esetben?

És a pláne... HA MAGA A KÓD VESZNE EL (az adattörlő beváltókód), akkor mi a teendő? Van hátránya, ha a kód veszne el? Pl valaki aki megtalálja, vissza tud élni e kóddal? Vagy csak annyi, h onnantól nem tudom tiltani a pen-t?

2022. máj. 18. 16:01
1 2 3 4 5 6
 1/53 anonim ***** válasza:
67%

"Az eladótól kaptam, mert pendrive-ot vásároltam. Azt mondta, ha elveszne a pen, akkor evvel a vonakóddal, amit adott, távból letilthatom a pen-t, vagy távból letörlik a tartalmát, nem tudom a kettő közül melyik opció."

Ilyet biztosan nem mondott.

"Másrészt arra vagyok kíváncsi, ezt azt is jelenti vajon, távból leolvashatóak az adataim róla? Ha elvileg távból törölhető, akkor távból talán kémkedni tudnak a pen tartalmáról?"

Nem törölhető és olvasható távolról...

A többi kérdés pedig a fentiek tekintetében okafogyott.

[link]

2022. máj. 18. 16:06
 2/53 A kérdező kommentje:

Miért hazudnék, előző? Ezt mondta. Akkor ő hazudott, vagy tévedett, nem tudom.

Egy a lényeg, kaptam ilyen kódot a pen-hez és ne mtudom pontosan, mire való.

2022. máj. 18. 16:17
 3/53 anonim ***** válasza:
83%

Arra való, hogyha eladod a pendriveodat előtte ezzel a kóddal le tudsz tölteni egy amúgy fizetős szoftvert és teljesen le tudod törölmni róla az összes adatodat, mielőtt eladnád.

Tehát lépések:

1./ A kód mellett szerepel egy weblap cím. Megnyitod, letöltöd a programot

2./ Telepíted a programot

3./ beteszed a törlendő pendriveot (amit el akarsz adni)

4./ Elindítotd a programot kéri majd a kódot

5./ A program teljesen letörlni a pendriveodat

6./ Oda tudod adni bárkinek, semmilyen olyan adat nem lesz rajta ami hozzád kapcsolná.

2022. máj. 18. 16:20
 4/53 A kérdező kommentje:

A linket köszönöm, elovlastam, így van arról is

kédésem:

Ezek szerint csak és kizárólag webes felületen törölhető a pen-em, ugye? Na most, mi a technikai háttere? Ott, a kód érvényesítésével ez a bizonyos egyszeri törlés hogyan történik meg technikailag? Hiszen fizikailag nem ott van a pen, ahol a webszerver.

2022. máj. 18. 16:22
 5/53 anonim ***** válasza:
100%
Ugy, hogy a pendriveot bedugod a gépedbe, amivel megnyitod a megadott oldalt. A pendrive a te kezedben van. Valamit félre érthettél vagy nem pontosan fogalmazott az eladó.
2022. máj. 18. 16:23
 6/53 anonim ***** válasza:
77%

Semmi 'távoli'...

Ez csak egy kód agy programhoz ami egyszeri alkalommal törli az adatokat róla visszavonhatatlanul. Te magadnak helyben.

Ezen törlés sok más módon is megtehető, pl

[link]

De ezen program extra funkciója az, hogy erről hiteles bizonyítványt állít elő. (amivel persze semmit se tudsz kezdeni)

Személyes véleményem szerint ez egy cég reklámja csupán.

2022. máj. 18. 16:26
 7/53 A kérdező kommentje:

Egyszre írtam a 16:20 válaszolóval,

köszönöm válaszod.

Ezek szerint az eladó csaj pontatlanul fogalmazott, emrt ő kifejezetten ELVESZETT pen esetét magyarázta nekem.

További kérdéseim:

- Ezek szerint CSAK windows-os appról van szó? Linux app nincs?

- Miben tér el a speckó applikáció egy szintén törlő funkciójú másiktól? Oké, egy szimpla törtés egy file kezelőben, az csupán a filekezelős elérhetőséget gátolja és máshonnan, és nicns valódi törtlés. Igen ám, de pl linux-on létezik GPARTED, particionáló alkalmazás: az kevésbé törli?

Továbbá: léteznek olyan alkalmazások pl windows-on egyébiránt, amely 35-szörösen írja felül az adott partíció / eszköz tartalmát, de az fizetős, viszont létezik rajta kevésbé biztos módon törlő, de ingyenes opció is benne. Ezek kevésbé rosszak, mint az általad említett alkalmazás? ÉS mely opciójához képest jobb / rosszabb?

Mi a gari, hogy egy szuperhacker se tudja feltárni a pen adatait? Nem törlök rá olyan adatokat, csupán elméletben kérdem. Ugyanis tudvalevő, hogy világszerte létezik adatkereskedelem, részben illegálisan, tehát pl összekukázott adathordozókról látszólag törölt adatokat lopnak egyesek, és eladják ezen lopott adatokat. Tehát van az a hacker, aki feltárja a letö9rölt adatokat, vagy ez abszolut tuti?

Még annyit kérdeznék a válaszodhoz most, hogy az általad említett szoftver kizárólag a vásárolt eszközhöz alkalmas? Vagy az adott weboldalon nem csak pen-t szoktak törölni, hanem pl van olyan külső hdd, ssd satöbbi is, melyek törtlését végzi a szoftver? Magyarán speciálisan csak pen-ek törtlésére van, vagy ez egy particionáló app-hoz hasonlóan általánosan adatmódosító, törtlő funkcióval bír? Azért kérdem, mert érdekel a tech hátterének alapja.

2022. máj. 18. 16:34
 8/53 A kérdező kommentje:

Bocs az elírásért, törlés-t akartam gépelni,

nem "törtlést".

Valahol meg töltést szerettem volna írni, de sajnos törlés-t gépeltem, elnézést.

Közben, látom, érkezett további 2 válasz, köszi nektek is, és várom az iménti kérdéseimre is a válaszokat, köszönettel.

2022. máj. 18. 16:39
 9/53 anonim ***** válasza:
100%
"Mi a gari, hogy egy szuperhacker se tudja feltárni a pen adatait? " Olvasd el a pendrive-ban lévő tároló elem működését. Ez nem olyan mint egy mágneses merevlemez amit tényleg jópárszor át kellett írni, hogy a sávközi részeken ne maradjon adat. Itt egy tároló elem egy bitet tárol. Amit még törölni kell, és ezért vannak a spéci programok, a pendrive nem elérető részein lévő adatok. Ezek relokálják a blokkokat ha sérül a blokk, és a relokált területen maradhatnak adatok (ez általában néhány száz blokk szokott lenni). Ez a kód ez arra való, hgoy ha jól tudom, a magyar állam (de lehet h. ez eu szintű) szerződést kötött egy ilyen programokra szakosodott céggel, hogy az amúgy fizetős termékét egyszer minden pendrive vásárló tudja használni ha el akarja adni a pendrive-ját (ld. GDPR). Nyilván az árat ráterhelték a pendrive gyártóra (Vagy forgalmazóra)...
2022. máj. 18. 16:39
 10/53 anonim ***** válasza:
49%

7/ "Miben tér el a speckó applikáció"

Semmiben, ahogy azt már a 6/ ban leírtam.

A kód csak egyszer használható fel, csak egy igazolást állít ki. Hogy van-e linuxos: nézd meg. De nemcsak PC hanem telefonhoz is adnak ilyet tudtommal.

Gparted az nem file-törlő hanem particionáló program, semmi köze az egészhez.

2022. máj. 18. 16:48
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!