Pendrive: pontosan mire szolgál az adattörlő beváltókód?
Az eladótól kaptam, mert pendrive-ot vásároltam. Azt mondta, ha elveszne a pen, akkor evvel a vonakóddal, amit adott, távból letilthatom a pen-t, vagy távból letörlik a tartalmát, nem tudom a kettő közül melyik opció.
Egyrészt érdekel, pontosan hogyan működik ez, és igazat mondott-e.
Másrészt arra vagyok kíváncsi, ezt azt is jelenti vajon, távból leolvashatóak az adataim róla? Ha elvileg távból törölhető, akkor távból talán kémkedni tudnak a pen tartalmáról?
Kik végzik a távletiltást / távtörlést?
Ők mihez férnek hozzá? Elméletileg láthatják az aktuálisan rá töltött adatokat?
Mi a technikai háttere? Chip van benne? Vagy a mobilhoz hasonlatos adóvevő egység? Térerő kell ahhoz, hogy letöröljék?
Vagy pusztán a távtörlés/távletiltás csak annyit jelent, a pen hivatalos sorszámát onnantól illegáliskét / kivont forgalmúként regisztrálják?
Ha elveszne a pen, pontosan mit kell tenni? Valami telefonszámra beolvasom az adattörlő beváltókód adatait? Vagy visszamegyek a márkaboltba és leadom? Vagy postán is feladhatom nekik ez esetben?
És a pláne... HA MAGA A KÓD VESZNE EL (az adattörlő beváltókód), akkor mi a teendő? Van hátránya, ha a kód veszne el? Pl valaki aki megtalálja, vissza tud élni e kóddal? Vagy csak annyi, h onnantól nem tudom tiltani a pen-t?
#30: Az a Windows Formatálási eszközét hozza be, amivel - ha nem jelölöd be a gyorsformázást (ami csak a partíció állományokat tartalmazó indexét törli, az adatterületet nem) - jelölöd be, akkor letörli a teljes partíciót, de nem a teljes fizikai meghajtót (partíciós táblástul, mindenestül).
Jelen esetben a másik probléma, hogy maga a szimpla formatálás nem hiteles, nincs ellenőrizve, hogy tényleg megtörtént-e, és ha odaadod a meghajtót egy másik félnek az biztosan nem tud adatokat helyreállítani róla.
Én nem bíztam rá, valahogy tartottam tőle. Szerintem egyébként is dd -alapú.
Szóval én inkább bootolok egy live cd-t linuxal, aztán terminálból a dd-vel teleíratom nullákkal. Természetesen utána rámegyek testdiskel is meg photoreccel is, ez utóbbinál mély szűrést is beállítotok. Soha nem szokott semmit találni, ellenben ha csak gyorsformáznám kb. az egész lemezt visszaállíthatnám.
Én valahogy nem bízok benne, adják e-mail címet nekik meg ilyenek menjenek a levesbe!
#32: Ezt a szoftvert - amit kifejezetten főleg gazdasági entitásoknak készítettek (neked, magánemberként, saját felhasználásra - amikor nem vagy kötelezve tanúsítvány kiállítására - nem lényeges), akiknek hivatalosan, hatóságilag elfogadhatóan tanúsítaniuk kell az adattörlés megtörténtét (GDPR-előírás) - egy német, adattörlésre szakosodott, auditált, certifikált vállalat, a Certus Software készítette:
Azért kell megadnod az e-mail címed, mert az adattörlő kódot entitáshoz lehessen rendelni.
Utolsó köszönöm az infót, bár ennek bevvallom nem néztem utána. Mennyi idő alatt töröl pl. egy 500GB HDD-t?
Mondjuk a teljes formázással összehasonlítva?
Ha kapsz 100db hdd-t és pénzért vállalod az adatmegsemmisítést rajtuk (vagy pont a cég alkalmazottja vagy) akkor bizonyítanod kell hogy megbízható módszerrel eltüntettél róluk minden adatot, és nem csak elsunnyogtad a munkát egy gyorsformázással.
Itt ekkor nem elegendő hogy azt mondod hogy "Úttörő becsület szavamra esküszöm..." hanem kézzelfoghatóbb bizonyíték kell. Ez erre szolgál.
Tudom hogy mire szolgál:)
Én csak azt kérdeztem mennyivel gyorsabb?
Amennyiben az utána való pereskedést is beleszámolod (amivel rád akarják kenni hogy az ügyféladatok miattad szivárogtak ki) akkor ez évekkel rövidíti le az eljárást... :P
Nem tudom miről beszélsz..
A saját merevlemezemről beszéltem.
Lényegtelen. Hidd el Én tudom hogyan kell biztonságosan formázni egy hdd-t. Szinte biztos vagyok benne, hogy a bevaltó kóddal alkalmazott program is dd-alapú, amire rahúztak egy grafikus felületet. Én meg egy parancsból megcsinálom. Én csak azt kérdeztem esetleg van-e valakinek tapasztalata az adattörlő progival, hogy mennyire gyorsan dolgozik.
#34/#35/#38/#39:
1. Gyaníthatólag nem gyorsabb, mivel nem az a lényeges, hanem az auditálhatóság.
2. Feltehetőleg nem egy dd-re húzott grafikus felület, ugyanis a dd GPL3 licencű, és sehol nem találni a Certus Softvernél arra utaló nyomot, hogy más, nyílt forrású szoftvert használtak volna a fejlesztés során.
3. Téged ez nem érint, mivel nem vagy felelős azért, hogy a törlés tényleg sikeresen lezárult. De egy közületet súlyosan meg lehet büntetni az adatszivárgásért.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!