Pendrive: pontosan mire szolgál az adattörlő beváltókód?
Az eladótól kaptam, mert pendrive-ot vásároltam. Azt mondta, ha elveszne a pen, akkor evvel a vonakóddal, amit adott, távból letilthatom a pen-t, vagy távból letörlik a tartalmát, nem tudom a kettő közül melyik opció.
Egyrészt érdekel, pontosan hogyan működik ez, és igazat mondott-e.
Másrészt arra vagyok kíváncsi, ezt azt is jelenti vajon, távból leolvashatóak az adataim róla? Ha elvileg távból törölhető, akkor távból talán kémkedni tudnak a pen tartalmáról?
Kik végzik a távletiltást / távtörlést?
Ők mihez férnek hozzá? Elméletileg láthatják az aktuálisan rá töltött adatokat?
Mi a technikai háttere? Chip van benne? Vagy a mobilhoz hasonlatos adóvevő egység? Térerő kell ahhoz, hogy letöröljék?
Vagy pusztán a távtörlés/távletiltás csak annyit jelent, a pen hivatalos sorszámát onnantól illegáliskét / kivont forgalmúként regisztrálják?
Ha elveszne a pen, pontosan mit kell tenni? Valami telefonszámra beolvasom az adattörlő beváltókód adatait? Vagy visszamegyek a márkaboltba és leadom? Vagy postán is feladhatom nekik ez esetben?
És a pláne... HA MAGA A KÓD VESZNE EL (az adattörlő beváltókód), akkor mi a teendő? Van hátránya, ha a kód veszne el? Pl valaki aki megtalálja, vissza tud élni e kóddal? Vagy csak annyi, h onnantól nem tudom tiltani a pen-t?
13:58 , 14:31:
Mi az a dd?
#41: A dd egy eredetileg Unix-ra készült (de egyéb Unix-szerű operációs rendszerre így Linuxra is elérhető; de Windowsra is portolt) "adatkezelő" segédeszköz.
Sok mindenre jó, például:
* lemezképet készíthetsz egy meghajtóról
* lemezképet másolhatsz egy meghajtóra
* az egyik meghajtót átklónozhatod a másikra
* egy meghajtót - akár csak egy partíciót, akár a teljes lemezt - teleírhatod 0-kkal, így teljesen (úgy, hogy arról átlag adathelyreállító szoftverrel nem tudsz róla adatot helyreállítani) törölheted azt
Ezen legutóbbi hasonló az adattörlő beváltókód által elérhető szoftverre, azzal az aprócska eltéréssel, hogy a törlés folyamatáról nem kapsz hatóságilag ellenőrzött bizonylatot. Ez magáncélú törlésnél még elmegy, de egy vállalat esetében - ahol mások adatait kezelik - ez probléma lehet (mert nincs bizonyíték arra, hogy az adattörlés tényleg megtörtént-e, az összes adatot szanálták-e vagy csak egy részét, stb...).
Ezeket értem, na de...
dd: milyen néven kereshetek rá a Synaptic csomagkezelőben? Csak így, hogy dd??
De mi a pontos neve?
dd? Így, össz két betű?
És ha csak pendrive-ot törlök vele, feltételezem, a hdd -nek nem lehet baja tőle, vagy tévedek és kockázatos még így is?
Teendők HDD SSD eladás előtt (adatvédelem)
Ha törölni szeretnél nem muszáj feltétlenül a dd, mert a linux ezt grafikus felületeten is biztosítja. A lemezek mebupontban ott lesznek a kötetek, amelyek fel vannak csatolva. Ha pedig a lemez formázására mész az ablakban lesz egy pipa, hogy lassú formázás vagy vmi ilyesmi. Ha azt bepipálod és úgy törlöd a kötetet ugyanott vagy.
Persze én csak azért írtam hogy live CD-ről csinálom dd-vel mert én nem akartam akkor éppen a tiszta rendszerről formázni a külső lemezt. Mindegy ha érdekel szabilinuxon olvasgathatsz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!