Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Pendrive: pontosan mire...

Pendrive: pontosan mire szolgál az adattörlő beváltókód?

Figyelt kérdés

Az eladótól kaptam, mert pendrive-ot vásároltam. Azt mondta, ha elveszne a pen, akkor evvel a vonakóddal, amit adott, távból letilthatom a pen-t, vagy távból letörlik a tartalmát, nem tudom a kettő közül melyik opció.

Egyrészt érdekel, pontosan hogyan működik ez, és igazat mondott-e.

Másrészt arra vagyok kíváncsi, ezt azt is jelenti vajon, távból leolvashatóak az adataim róla? Ha elvileg távból törölhető, akkor távból talán kémkedni tudnak a pen tartalmáról?

Kik végzik a távletiltást / távtörlést?

Ők mihez férnek hozzá? Elméletileg láthatják az aktuálisan rá töltött adatokat?

Mi a technikai háttere? Chip van benne? Vagy a mobilhoz hasonlatos adóvevő egység? Térerő kell ahhoz, hogy letöröljék?

Vagy pusztán a távtörlés/távletiltás csak annyit jelent, a pen hivatalos sorszámát onnantól illegáliskét / kivont forgalmúként regisztrálják?

Ha elveszne a pen, pontosan mit kell tenni? Valami telefonszámra beolvasom az adattörlő beváltókód adatait? Vagy visszamegyek a márkaboltba és leadom? Vagy postán is feladhatom nekik ez esetben?

És a pláne... HA MAGA A KÓD VESZNE EL (az adattörlő beváltókód), akkor mi a teendő? Van hátránya, ha a kód veszne el? Pl valaki aki megtalálja, vissza tud élni e kóddal? Vagy csak annyi, h onnantól nem tudom tiltani a pen-t?

2022. máj. 18. 16:01
1 2 3 4 5 6
 41/53 A kérdező kommentje:

13:58 , 14:31:

Mi az a dd?

2023. ápr. 23. 18:12
 42/53 anonim ***** válasza:
A beváltókód beváltható egy adag levesre az ingyenkonyhán..
2023. ápr. 23. 18:47
 43/53 anonim ***** válasza:

#41: A dd egy eredetileg Unix-ra készült (de egyéb Unix-szerű operációs rendszerre így Linuxra is elérhető; de Windowsra is portolt) "adatkezelő" segédeszköz.

Sok mindenre jó, például:

* lemezképet készíthetsz egy meghajtóról

* lemezképet másolhatsz egy meghajtóra

* az egyik meghajtót átklónozhatod a másikra

* egy meghajtót - akár csak egy partíciót, akár a teljes lemezt - teleírhatod 0-kkal, így teljesen (úgy, hogy arról átlag adathelyreállító szoftverrel nem tudsz róla adatot helyreállítani) törölheted azt

Ezen legutóbbi hasonló az adattörlő beváltókód által elérhető szoftverre, azzal az aprócska eltéréssel, hogy a törlés folyamatáról nem kapsz hatóságilag ellenőrzött bizonylatot. Ez magáncélú törlésnél még elmegy, de egy vállalat esetében - ahol mások adatait kezelik - ez probléma lehet (mert nincs bizonyíték arra, hogy az adattörlés tényleg megtörtént-e, az összes adatot szanálták-e vagy csak egy részét, stb...).

2023. ápr. 23. 20:36
 44/53 A kérdező kommentje:

Ezeket értem, na de...

dd: milyen néven kereshetek rá a Synaptic csomagkezelőben? Csak így, hogy dd??

2023. ápr. 23. 21:16
 45/53 anonim ***** válasza:
A dd alapértelmezetten benne van szerintem az összes Unix alapú disztróban. Ha esetleg használod nagy körültekintéssel tedd. A lényeg tudd, hogy mit csinálsz mert könnyen szét lehet vele barmolni a rendszert. Ezen felől nagyon hasznos kis ős program.
2023. ápr. 23. 21:21
 46/53 A kérdező kommentje:

De mi a pontos neve?

dd? Így, össz két betű?

És ha csak pendrive-ot törlök vele, feltételezem, a hdd -nek nem lehet baja tőle, vagy tévedek és kockázatos még így is?

2023. ápr. 23. 21:28
 47/53 anonim ***** válasza:

#44: A coreutils csomag része, szóval elvileg már rajta kéne lennie:

[link]

[link]

2023. ápr. 23. 21:31
 48/53 anonim ***** válasza:

Teendők HDD SSD eladás előtt (adatvédelem)

[link]

2023. ápr. 23. 21:35
 49/53 anonim ***** válasza:

Ha törölni szeretnél nem muszáj feltétlenül a dd, mert a linux ezt grafikus felületeten is biztosítja. A lemezek mebupontban ott lesznek a kötetek, amelyek fel vannak csatolva. Ha pedig a lemez formázására mész az ablakban lesz egy pipa, hogy lassú formázás vagy vmi ilyesmi. Ha azt bepipálod és úgy törlöd a kötetet ugyanott vagy.

Persze én csak azért írtam hogy live CD-ről csinálom dd-vel mert én nem akartam akkor éppen a tiszta rendszerről formázni a külső lemezt. Mindegy ha érdekel szabilinuxon olvasgathatsz.

2023. ápr. 23. 21:39
 50/53 A kérdező kommentje:
Köszönöm! És hogyan tudom lekérdezni vagy parancs sorból, vagy Synaptic-ban, hogy milyen csomagjaim vannak? És csomagot felteni hogyan kell? Ez az, ami sose ment nekem, pedig alap dolgokkal máskülnben tisztában vagyok, ami linux, Debian alapúaknál.
2023. ápr. 23. 21:40
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!