Pendrive: pontosan mire szolgál az adattörlő beváltókód?
Az eladótól kaptam, mert pendrive-ot vásároltam. Azt mondta, ha elveszne a pen, akkor evvel a vonakóddal, amit adott, távból letilthatom a pen-t, vagy távból letörlik a tartalmát, nem tudom a kettő közül melyik opció.
Egyrészt érdekel, pontosan hogyan működik ez, és igazat mondott-e.
Másrészt arra vagyok kíváncsi, ezt azt is jelenti vajon, távból leolvashatóak az adataim róla? Ha elvileg távból törölhető, akkor távból talán kémkedni tudnak a pen tartalmáról?
Kik végzik a távletiltást / távtörlést?
Ők mihez férnek hozzá? Elméletileg láthatják az aktuálisan rá töltött adatokat?
Mi a technikai háttere? Chip van benne? Vagy a mobilhoz hasonlatos adóvevő egység? Térerő kell ahhoz, hogy letöröljék?
Vagy pusztán a távtörlés/távletiltás csak annyit jelent, a pen hivatalos sorszámát onnantól illegáliskét / kivont forgalmúként regisztrálják?
Ha elveszne a pen, pontosan mit kell tenni? Valami telefonszámra beolvasom az adattörlő beváltókód adatait? Vagy visszamegyek a márkaboltba és leadom? Vagy postán is feladhatom nekik ez esetben?
És a pláne... HA MAGA A KÓD VESZNE EL (az adattörlő beváltókód), akkor mi a teendő? Van hátránya, ha a kód veszne el? Pl valaki aki megtalálja, vissza tud élni e kóddal? Vagy csak annyi, h onnantól nem tudom tiltani a pen-t?
"- Ezek szerint CSAK windows-os appról van szó? Linux app nincs?"
A veglegestorles.hu oldal tanúsága szerint multiplatform - Windows, Linux MacOSX, Android, IOS
"Miben tér el a speckó applikáció egy szintén törlő funkciójú másiktól?"
A kulcsszó: a hiteles bizonyítvány. Vagyis a program hitelesen bizonyítja azt, hogy megtörtént a törlés - feltételezem az EU-s adatvédelmi szabályok miatt van rá szükség.
"Továbbá: léteznek olyan alkalmazások pl windows-on egyébiránt, amely 35-szörösen írja felül az adott partíció / eszköz tartalmát"
Ez a Gutmann-metódus,
amit 1996-ban javasoltak - azóta meghaladottá vált, felesleges.
Átlag felhasználásra elég csak egyszer felülírni a meghajtó teljes területét.
Köszönöm a válaszok
közül az értelmeseket.
Az 16:51-es beszólógató valamit félreértett. Az eladó hölgy azt mondta, HA ELVESZNE a pen, arra van = TÁVBÓL törlés. Téves infót mondott nekem ezek szerint az eladó. De ha az ő szavaiból indulnánk ki, akkor chip / adóvevő kellene legyen a pendrive-ban, mint egy mobiltelefonban. HA igazat mondott volna az eladó. De ezek szerint tévedett.
Az alábbi egy mondattal viszont vitáznék:
"Gparted az nem file-törlő hanem particionáló program, semmi köze az egészhez."
A gparted ugan particionáló app, viszont törlésre is képes.
Kedves 16:55, valóban a Gutmann-ra utaltam, most, hogy mondod, eszembe jutott.
Ebben vajon miféle konteó volna, 16:51-es? Vagy arra céloztál, hogy hülyeséget mondott nekem az eladó? Arról nem én tehetek nyilván.
A konteó inkább az hogy neked mint Kiss Pista magánszemélynek mire kell egy adattörlésről szóló hiteles bizonylat? Magadnak csak akkor ha magadban sem bízol. :) Az adathordozó eladásakor a vevőt pedig nem érdekli.
Egyedül cégeknél látom értelmét, hogy az informatikusuk valóban törölje azt a 100db több TB-os lemezt (ami nem kevés idő) a gyorsformázás helyett (hogy hamarabb hazamehessen) és ezt igazolni is tudja (akár egy másik megbízó cég felé is).
17:23 írta:
"A konteó inkább az hogy neked mint Kiss Pista magánszemélynek mire kell egy adattörlésről szóló hiteles bizonylat? Magadnak csak akkor ha magadban sem bízol. :)"
Hol írtam olyat, hogy nekem hiteles bizonylat kellene?
Megkérlek, ne adj a számba olyat, amit nem írtam.
17/ Mi másra jó ez a kód akkor neked ha nem a hiteles bizonylathoz?
E nélkül is tudod törölni teljesen a lemezeket sokféleképp.
Előző, pont ezért tettem fel a kérdést. Vili? Hogy mire jó mégis. Mert az eladó -gondoltam- valamilyen okból kifolyólag adta nekem. De hogy ennek van-e súlya, hogy odaadta, vagy nincs, ezt szerettem volna itt megtudakolni. Meg egyáltalán eszik, vagy isszák-e. Fogalmam se volt, hogy ez valami hitelesítéssel is járhat.
"E nélkül is tudod törölni teljesen a lemezeket sokféleképp."
Ha már reagálni akartál, miért nem olvastad el a kommentjeimet? Pontosan ugyanerre kérdeztem rá én magam is, ergo tök feleslegesen kötöttél belém.
Kérdező csak érdeklődött egy (mint utólag kiderült) téves információ alapján. Engem is érdekelne, ha egy eladó ilyet mondana nekem, hogy "kód birtokában távolról törölhető majd". A megvalósítása érdekelne ugyanúgy mint Kérdezőt...
A "hiteles bizonylatot" mások kezdték el írni, Kérdezőt felesleges megvádolni ilyenekkel.
Teljesen jogos Kérdező érdeklődése.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!