Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Pendrive: pontosan mire...

Pendrive: pontosan mire szolgál az adattörlő beváltókód?

Figyelt kérdés

Az eladótól kaptam, mert pendrive-ot vásároltam. Azt mondta, ha elveszne a pen, akkor evvel a vonakóddal, amit adott, távból letilthatom a pen-t, vagy távból letörlik a tartalmát, nem tudom a kettő közül melyik opció.

Egyrészt érdekel, pontosan hogyan működik ez, és igazat mondott-e.

Másrészt arra vagyok kíváncsi, ezt azt is jelenti vajon, távból leolvashatóak az adataim róla? Ha elvileg távból törölhető, akkor távból talán kémkedni tudnak a pen tartalmáról?

Kik végzik a távletiltást / távtörlést?

Ők mihez férnek hozzá? Elméletileg láthatják az aktuálisan rá töltött adatokat?

Mi a technikai háttere? Chip van benne? Vagy a mobilhoz hasonlatos adóvevő egység? Térerő kell ahhoz, hogy letöröljék?

Vagy pusztán a távtörlés/távletiltás csak annyit jelent, a pen hivatalos sorszámát onnantól illegáliskét / kivont forgalmúként regisztrálják?

Ha elveszne a pen, pontosan mit kell tenni? Valami telefonszámra beolvasom az adattörlő beváltókód adatait? Vagy visszamegyek a márkaboltba és leadom? Vagy postán is feladhatom nekik ez esetben?

És a pláne... HA MAGA A KÓD VESZNE EL (az adattörlő beváltókód), akkor mi a teendő? Van hátránya, ha a kód veszne el? Pl valaki aki megtalálja, vissza tud élni e kóddal? Vagy csak annyi, h onnantól nem tudom tiltani a pen-t?

2022. máj. 18. 16:01
1 2 3 4 5 6
 11/53 anonim ***** válasza:
30%
Hm, enyhe alufólia szagot kezdek érezni a kérdező irányából.. Más is?
2022. máj. 18. 16:51
 12/53 anonim ***** válasza:
100%

"- Ezek szerint CSAK windows-os appról van szó? Linux app nincs?"

A veglegestorles.hu oldal tanúsága szerint multiplatform - Windows, Linux MacOSX, Android, IOS

"Miben tér el a speckó applikáció egy szintén törlő funkciójú másiktól?"

A kulcsszó: a hiteles bizonyítvány. Vagyis a program hitelesen bizonyítja azt, hogy megtörtént a törlés - feltételezem az EU-s adatvédelmi szabályok miatt van rá szükség.

"Továbbá: léteznek olyan alkalmazások pl windows-on egyébiránt, amely 35-szörösen írja felül az adott partíció / eszköz tartalmát"

Ez a Gutmann-metódus,

[link]

amit 1996-ban javasoltak - azóta meghaladottá vált, felesleges.

Átlag felhasználásra elég csak egyszer felülírni a meghajtó teljes területét.

2022. máj. 18. 16:55
 13/53 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszok

közül az értelmeseket.

Az 16:51-es beszólógató valamit félreértett. Az eladó hölgy azt mondta, HA ELVESZNE a pen, arra van = TÁVBÓL törlés. Téves infót mondott nekem ezek szerint az eladó. De ha az ő szavaiból indulnánk ki, akkor chip / adóvevő kellene legyen a pendrive-ban, mint egy mobiltelefonban. HA igazat mondott volna az eladó. De ezek szerint tévedett.

Az alábbi egy mondattal viszont vitáznék:

"Gparted az nem file-törlő hanem particionáló program, semmi köze az egészhez."

A gparted ugan particionáló app, viszont törlésre is képes.

2022. máj. 18. 17:00
 14/53 A kérdező kommentje:

Kedves 16:55, valóban a Gutmann-ra utaltam, most, hogy mondod, eszembe jutott.

Ebben vajon miféle konteó volna, 16:51-es? Vagy arra céloztál, hogy hülyeséget mondott nekem az eladó? Arról nem én tehetek nyilván.

2022. máj. 18. 17:03
 15/53 anonim ***** válasza:
0%

A konteó inkább az hogy neked mint Kiss Pista magánszemélynek mire kell egy adattörlésről szóló hiteles bizonylat? Magadnak csak akkor ha magadban sem bízol. :) Az adathordozó eladásakor a vevőt pedig nem érdekli.

Egyedül cégeknél látom értelmét, hogy az informatikusuk valóban törölje azt a 100db több TB-os lemezt (ami nem kevés idő) a gyorsformázás helyett (hogy hamarabb hazamehessen) és ezt igazolni is tudja (akár egy másik megbízó cég felé is).

2022. máj. 18. 17:23
 16/53 anonim ***** válasza:
100%
15: Ezt valami hülye szabály miatt kötelesek mindenkinek kiadni (mármitn ezt a törlési kódot meg papírt).
2022. máj. 18. 17:26
 17/53 A kérdező kommentje:

17:23 írta:

"A konteó inkább az hogy neked mint Kiss Pista magánszemélynek mire kell egy adattörlésről szóló hiteles bizonylat? Magadnak csak akkor ha magadban sem bízol. :)"

Hol írtam olyat, hogy nekem hiteles bizonylat kellene?

Megkérlek, ne adj a számba olyat, amit nem írtam.

2022. máj. 18. 17:31
 18/53 anonim ***** válasza:
18%

17/ Mi másra jó ez a kód akkor neked ha nem a hiteles bizonylathoz?

E nélkül is tudod törölni teljesen a lemezeket sokféleképp.

2022. máj. 18. 17:46
 19/53 A kérdező kommentje:

Előző, pont ezért tettem fel a kérdést. Vili? Hogy mire jó mégis. Mert az eladó -gondoltam- valamilyen okból kifolyólag adta nekem. De hogy ennek van-e súlya, hogy odaadta, vagy nincs, ezt szerettem volna itt megtudakolni. Meg egyáltalán eszik, vagy isszák-e. Fogalmam se volt, hogy ez valami hitelesítéssel is járhat.

"E nélkül is tudod törölni teljesen a lemezeket sokféleképp."

Ha már reagálni akartál, miért nem olvastad el a kommentjeimet? Pontosan ugyanerre kérdeztem rá én magam is, ergo tök feleslegesen kötöttél belém.

2022. máj. 18. 17:57
 20/53 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező csak érdeklődött egy (mint utólag kiderült) téves információ alapján. Engem is érdekelne, ha egy eladó ilyet mondana nekem, hogy "kód birtokában távolról törölhető majd". A megvalósítása érdekelne ugyanúgy mint Kérdezőt...

A "hiteles bizonylatot" mások kezdték el írni, Kérdezőt felesleges megvádolni ilyenekkel.

Teljesen jogos Kérdező érdeklődése.

2022. máj. 18. 17:59
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!