Félmaraton futás miért nem megy nekem?
Közel évtizede futok, a leghosszabb távom 11 km volt, azután is rosszul voltam, emiatt olyan lelki beteg lettem hogy mindig visstafejlődök ez a max távom. Mit rontok el, hogy kell felkészülni? Edzéstervet nem tudok követni sokszor vagyok mentálisan és testileg is kimerült, emiatt mindig csak kisebb távokat futok. Heti 3x tudok időt szánni rá.
Mit tanácsoltok? Hogy lehet fejben is erre készülni? A tervem az kb 2óra 30 p lenne. Alapból pánikbeteg vagyok, ez is bezavarna, de mégis nagy álmom hogy egyszer lefussam versenyen. Mindenkinek olyan egyszerűen sikerül, nekem meg elérhetetlennek tűnik. Mit tegyek?
Én úgy csinálom,hogy fokozatosan növelem a távot néhány hetente 1-2-3 kilométerrel. Ha szükséges felváltva kocogok-sétálok. Aztán néhány hét után már gond nélkül lefutom. Ha gyorsulni akarok, akkor meghagyom a távot fixen és a tempóra koncentrálok,néha ha van kedvem akkor felváltva futok 1-2 percet erőltetve ,magamhoz képest gyorsan (nem sprint azért) , utána kocogok vagy sétálok . Ezzel a módszerrel simán képes vagyok már a 20 km-re.
Szerintem a lényeg,hogy nem kell szarráhajtani magad,kényelmes tempóban emeld a távot/sebességet, csak ahogy jólesik , és kitartónak kell lenni. Hiába futsz 10 éve, ha nem "nehezíted" az edzést,akkor nem fogsz fejlődni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!