Mit kéne tennem, már elszomorít, hogy ilyen gyenge vagyok és még is ennyi ideje edzek?
16 éves vagyok, már 2+ éve edzek.
Jelenleg nagyon gyenge vagyok.
Fekvenyomás 75kg
Guggolás 90kg
Felhúzás 115kg
Evezés 65kg
Mellről nyomás 40kg
Francia rudas bicepsz 30kg
Homlokra engedés 25kg
Ezek mind 5 ismétlések... kivéve a bicepsz és a tricepsz, mert ott 8..
Erősebb szeretnék lenni, de nem tudom, hogy mit csináljak. Már sok tervet kipróbáltam, sokat csináltam a gyakorlatokat, próbáltam mindig növelni a súlyokon, de egyszerűen nem megy. Néha sikerül 2,5-5kg-ot növelni, aztán egy idő múlva meg visszaesek. Szóval állandóan elakadok. Már 1 éve ugyan azokat a súlyokat használom..
A technika sem tökéletes, guggolásnál előjön a buttwink, felhúzásnál sem érzem olyan jónak.
Egyszerűen nem tudom mit csináljak, mert már nagyon elkeserit, hogy ennyi idő után még csak itt tartok és nem is látszom olyannak, mint aki edz..
Ha egy hosszabb ideig ugyanazt a mozgásformát végzed, az idegrendszered nem fog adaptálódni, ezt hívják angolul "law of overaccomodation"-nek.
Egy idő után új stimulust kell adnod az idegrendszerednek, ezért van az, hogy aki (nem csak)naturálban nagy súlyokat képes pl. benchelni, nem csak a konvencionális fekvenyomást végzi, hanem a lehető legtöbb variációt, gumiszalagok,láncok, erőkeretben különböző pin magasságokból nyomás, stb, a variáció a kulcs.
Manapság az a szokás, hogy minimalista tervek szerint edz az emberek nagy része.
"concurrent periodization" és "westside barbell training methods"-ra érdemes rákeresni.
az a baj, hogy rossz helyen keresed a hibát.
Tudod miért van ez? Mert hiába edzel 2 éve a tested lebontja mindig az izmodat.
És hogy mit tegyél? A szükséges szénhidrát-fehérje és kalória mennyiséget be kell vinned minden nap. Durva mi?
Az edzés semmit sem jelent az izomépítésben :D (az ÉPÍTÉS-ben). Mivel az edzéssel csak elindítod azt a folyamatot amivel arra sarkallod az izmot hogy beépítse a tápanyagokat. De mivel te ezt nem tetted meg, ahelyett hogy a szervezet nagyobbítaná az izmot (mivel nincs miből), inkább lebontja energiaforrásként.
De megértelek, énis évekig edzettem és le se xartam a kajálást, hát nem is sokáig jutottam :D
Ja, végülis csak Louie Simmons, egyik legsikeresebb erőemelő coach módszereiről megy a pofázás, ki a fszt érdekel mit ugatnak össze, ki a fszt érdekelnek a linkek.
Haladóként linear progression-el nem fogsz annyit fejlődni, mint concurrent-el, nem tudsz a végtelenségig "fokozatosan növelni" pont.
Egy variációval aminek például rövidebb a mozgástartománya, nagyobb súllyal tudsz edzeni egy időre.
Egy példa: Ha pl deadliftnél a gyengepontod a lockout, kiegészítheted az edzésedet rack pullal, ami a mozgástartományra specifikus.
Nem hagyod el teljesen a gyakorlatot, hanem variálod, ahogy a videóban is láthatnád, ha képes lennél megnézni.
A rack pull is ugyanúgy egy felhúzás variáció, nem a földről húzol, hanem te állítod be, hogy milyen magasról.
Amíg ezt csinálod addig leválthatod a konvencionálist jeffersonra, vagy trap bar-ra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!