Felhúzásban /elemelés/ mennyi a kezdő, haladó, illetve profi szint? Naturálon.
Szerintem testsuly*1,5 meg kozel sem halado. 70kg-os embernek az 105kg.
Inkabb tskg*2 korul kezdodik a halado.
Érdekes válaszokat kaptál. Mi 17 éve edzünk, Lifetime Naturálon. Leírom a tapasztalatainkat:
Soha az életbe nem láttunk, sőt még nem is hallottunk olyat, hogy egy egészséges ember ne tudná elsőre felhúzni a saját testsúlyát, illetve azzal megegyező súlyt... Egy olyan eredmény amire bárki képes nulla edzésmúlttal is, hogyan lehetne már haladó szint? 50-60kg-os kezdő srácok akik életükben nem húztak fel, 80-90-100kg-okat húznak elsőre... Épp pár napja történt, hogy egy ilyen kezdő srác életében először látott kb. felhúzást, 80kg volt felpakolva, mondta, hogy megpróbálja, de mire kimondtuk volna, hogy nem kellene, már megfogta mintha bicepszezni akarna vele és olyan könnyen felhúzta hogy min. a 100kg is ment volna neki...
A haladó a testsúly kétszerese lenne? Igen, ha kb. 100kg fölötti emberről beszélünk, mert 200kg fölött húzni már mondható haladónak, de 60-70kg-os testsúllyal 120-140kg az sokszor 1-2 próbálkozás után megvan. Ismét konkrét példát írva: Pár éve elkezdett nálunk edzeni egy 62kg-os srác, megtetszett neki a felhúzás, elsőre maxolt benne, bármennyire is próbáltuk lebeszélni... 140kg-ig ment. Pár alkalom után már 165kg-ot húzott... Mostani edzőpartnerem 70kg-os testsúllyal 190kg-ot húz úgy, hogy nem is húz fel rendszeresen, csak mikor kedve van hozzá...
A profi szint szerintem azt jelenti, hogy olyan teljesítményre képes valaki, amire csak maroknyi ember a világon... Épp ettől lesz profi szint! Ha minden teremben lenne valaki aki megcsinálja, akkor az mitől lenne profi szint? Akkor az átlag szint... Szóval ez a szint közel a testsúly 3 szorosa, áltag testsúlynál, mert nyilván egy 150kg-os ember nem fog 450kg-ot felhúzni naturálon soha, de egy 70kg-os húzhat 210et, egy 80kg-os húzhat 240et, egy 90kg-os húzhat 270et, sőt én még egy 100kg-os ember esetén a 300kg-ot sem tartom lehetetlennek ha jó a genetikája a felhúzáshoz, és erre van ráállva, nem csak úgy néha csinálja... De ezt naturálon 2-3-4-5 év edzéssel megközelíteni sem lehet... Ezért van olyan kevés komoly naturál eredmény, mert kb. senki sem edz 10-15 évet azért az eredményért, ami nem naturálon akár 1 év alatt is hozhat... /és akkor még sokat is mondtam/. Az elit edzőterembe járó bodysok akik a "jajj nehogy nagy súlyt fogj mert tolószékbe kerülsz" cikkeken és a "hogyan húzzál fel szabályosan az üres rúddal" videókon nőttek fel persze, hogy nem lesznek erősek, főleg felhúzásban nem... Nyilván nem azokból a naturál sportolókból kellene kiindulni akik nem erőre edzenek, és nem erőltetik a felhúzást...
Van igazság abban, amit az utolsó mond, de azért a valóság inkább a kettő közt van valahol. Nem gondolom, hogy alap a saját testsúly felhúzása, ugye ez függ is attól mennyire vagy zsíros... de még szálkásabb embereknél sem mondanám alapnak, talán 10%-s tzs-nél már tényleg ritka egy fiatalnál, de van ilyen. A felhúzás egy érdekes gyakorlat, minél tovább csinálom, annál inkább csodálom. Bele lehet húzni nagy súlyokba, épp azért mivel ez egy teljes testes gyakorlat, nagyon nagy súlyokat lehet használni, még a guggolás se mondható annyira igazi "whole body" gyakorlatnak, mint ez. De épp ezért, aki nem edzett súlyokkal, főleg ezt vagy ehhez hasonló gyakorlatokat, sőt saját súllyal sem igazán, eléggé el van szokva akárcsak az idegrendszere attól, hogy 100+ kg-kat mozgasson ekkora pályán. Sok kezdő elkezdi, de lehet nem guggol, nem húz fel, a legnagyobb súly, amit használ fekvenyomásban van, viszont sokaknál ez elég sokáig megmaradhat 40-70 kg környékén, főleg egy rossz edzéstervvel, genetikával, kis testsúllyal. Nagyon fontos a fogáserősség, én is sokáig szenvedtem 100-107,5 kg körüli felhúzás szériákkal, aztán elkezdtem váltott fogásozni, meg hook gripezni és elég hamar a nyögve-nyelősen elért 110-ből, 117,5 kg lett. A folyékony magnéziáról akkor már nem is beszélek, ami szintén szabályos versenyen és rengeteget tud dobni ezen a kritikus ponton. Elég bonyolult, összetett gyakorlat, főleg a szumó, úgyhogy sokan csinálhatják szabálytalanul, nem ideális az erőkifejtés stb. Ezt a gyakorlatot először is csinálni kell és megtanulni, épp ezért nehéz is megtippelni egy kezdő mennyit húzna, én se tudom mennyit húztam kezdőként, ez olyan, mint ha azt kérdeznéd, aki most tanul biciklizni, az mennyivel tud sprintelni.
Egyébként általában a 60%-a, vagy kicsit több a fekvenyomás a felhúzásnak átlagosan, szóval ha egy kezdő (vegyük az erőemelés szerint szabályos kivitelezést), tényleg egy full kezdő sportoló mondjuk 18-22 éves sportoló 65 kg-s testsúlyra kinyom 37,5 kg-t, akkor a 60 kg-s felhúzás reális lehet, viszont ezt úgy mondom, hogy övvel, ami azért tesz rá, bár én még sose használtam szóval nem tudom, de úgy néztem a sztenderdeket :D. Szóval igen, kb. a saját testsúly, viszont nem azt mondanám, hogy ez a minimum, hanem kb. ez a reális, ezzel meg fog szenvedni, de ha nem túl zsíros az ember, akkor fel fog jönni szerintem is általában a fiataloknál. (Az előbbi példát kicsit alul is lőttem talán, magamból indultam ki fekvenyomás terén :D). Én egyékbént 80 kg-s testsúllyal második felhúzásomon, az első leginkább technikázás volt kis súllyal és edzővel, 80 kg felé mentem, már nem emlékszem pontosan mennyire. Azt tudom, hogy 3. edzésemen már majdnem 90 kg-val csináltam a 4x6-ot, sajnos elfelejtettem, lehet csak 87,5 kg volt. Szóval ebből ítélve, igen, valszeg nekem is 100 kg körül volt, sőt talán felette is lett volna kicsivel rendes feltételekkel, full kezdőként a súlyzós edzésben, a felhúzás maxom és bőven a testsúlyom felett, viszont ezt árnyalja az, hogy én se voltam túl kövér, 20% körüli tzs-om volt (és ez nem az alulbecsült 20% :D), én elég jó vagyok felhúzásban, persze nem kiemelkedően jó, de az átlagnál szerintem jobb, valamint otthon sokat edzettem saját testsúllyal, leginkább húzodzkodás és fekvőtámasz variációk, egy időben fekvenyomtam is, nem teremben, szóval már volt rajtam némi massza, főleg hátamon, bár lábon, fenéken meg eléggé semmi, szóval mondjuk sokat nem biztos, hogy értem vele, mert ha egy kardinális pont nagyon gyenge, akkor az fog korlátozni meg én se voltam hozzászokva nagy súlyok mozgatásához. Szerintem aki nincs hozzászokva irreális "elvárni" tőle, hogy első edzésén, ha megvan a technika mondjuk 120 kg-t fel tudjon húzni. Az elvárást úgy értem, hogy mint jó teljesítményt, különben átlagos. Azért ha erőemelő versenyeken látni olyanokat, akik 140-150 kg körül húznak, lehet kisebb, 60-70 kg-s testsúllyal, de szerintem itt elsősorban amúgy is ilyen srácokról beszélünk, akkor szerintem egy 120-at elsőre felkapni hasonló súllyal elég komoly tehetségre vall :D. Engem meglepne ha ilyet látnék. Szerintem a 100 kg is kimondottan jó, de ugye kontextus függő, mert nekem nem feltétlen, az elmondottak miatt. 100 kg-val egyébként elég sokat szenvedtem, sokáig heti 1x húztam, ez idő alatt elég hosszú ideig volt 97,5-110 kg körül a széria súlyom, 5-6 ismétlésre, ugye a fogásom is ekkor csak sima volt, magnézia nélkül, viszont egyébként is nehéznek és kimerítőnek éreztem :D. Mondjuk lehet a nagy ismétlésszám miatt (is). Azért 110 kg már nem egy kifejezetten könnyű súly vékonyabb srácoknak, azért dolgozni kell.
Amivel abszolút egyet értek, hogy a komoly szint az testsúlyx3 körül van és kb. a felvázolt testsúlyok és értékek is reálisak. A 70 kg körüli srácok, akiket nézegetni szoktam instán, 210 kg körül vannak versenyszabályoknak megfelelően, ha komolyabbak, de vannak akik 230 kg körül is vannak. 80 kg-ra ez kb. 230-260, ami már egy jó versenyszint. 90 kg-ra 255-290. És akik szálkásan (!), itt a kulcsszó, tehát nem zsírból, hanem nagyrészt izomból, normál tzs mellett 100 kg-k, azoknak bizony reális a 280-310 kg-s felhúzás. Csak ez azért ritka, mert ugye nem zsírból, bitang nehéz felmenni 100 kg-ra, ahhoz genetika is kell, aki alacsony, annak alapból kb. lehetetlen, bármilyen genetikával, naturálon. Egy 190 centis szépen leszálkásított naturál, akinek jók az adottságai felhúzáshoz, viszont simán megfogja húzni a 300 kg-t 100 kg-s testsúllyal.
De az, hogy ki-hol kezdi még komplikáltabb és függ akár egy mobilizáltságtól is. Nagyjából a saját testsúly reális egy szálkásabb formával. De szerintem nem gáz, ha nincs meg. Van, aki 100 kg színizom, és 270 kg-t húz, úgy, hogy erőemelő specifikusan edz, koxol, szinte biztos, és így is csak 2,7xttkg. Mert egyszerűen vannak rossz genetikák a felhúzáshoz is, és nála még így is félsiker, hogy amúgy az izomépítéshez, a súlyok emelgetéséhez meg jó a genetikája, szóval olyan rossz emiatt nem is lehet a felhúzó genetikája. Lehetséges az előző tehetségesebb emberekkel találkozott, alapból nem lehet egy hikomat az, akinek van töke első edzésen 100+ kg-kkal birkózni. Meg torzít, mivel alapból olyan megy le edzeni, erőemelni, akit érdekel a sport, aki erre fogékony, vagyis valószínűleg emellett tehetségesebb is, mint az átlag, mert ez kéz a kézben jár. De itt a kérdező az átlagot kérdezte. Hidd el, végignézel a 0-24-ben ülő irodisták környékén, örülni fogsz, ha hónapok alatt megtanítod arra, hogy egyáltalán hogyan csinálja meg a mozgást, meglegyen a megfelelő feszesség és mobilitás, majd miután ezek során már jócskán erősödött, fél év edzésmúlt környékén elkezdhet a saját testsúlya, esetleg felette valamivel lévő súlyba, belehúzni 1 ismétléses topszetteket. Ezt neked, aki ezzel foglalkozol, tudnod kell.
A példák amiket írtál érdekesek, de aki 70 kg-ra 190-et húz, úgy hogy igazából úgy ímme-lámmal csinálja a gyakorlatot (ami mondjuk elég nehezen meghatározható), annak elég komoly genetikája van ehhez. 230 kg-val erre a súlyra már bajnoki címért lehet menni itthon, ha komolyan venné a felhúzást, ez simán menne neki, ennyiből ítélve, szóval nem épp mindennapi példa. Ha tényleg 50-60 kg-s emberek húznak 80-100 kg körül, az se gyenge, mert az testsúlyx1,5, sőt feletti ez elsőre nem mindennapi teljesítmény. De a legdurvább, ha jól értem a srác, aki elsőre 62kg-ra 140 kg-t húzott? :D Nem tudom honnan jött, de akkor neki tényleg érdemes ezzel foglalkozni, ha jól értem. Testsúlyx2 és 1/4 elég brutális elsőre, sokat még csak nem is kell fáradoznia a 3-as szorzóért. Szóval ezek a példák eléggé félre visznek és homályosak :D.
Valamint nem győzöm hangsúlyozni, addig oké, hogy testsúlyról beszélünk, amíg valaki szálkás, a másik meg elhízott, mert úgy tényleg más a kép, de alapvetően egy 55 kg-s szálkás embernek nem gondolom, hogy könnyebb felhúzni 110 kg-t, mint egy 80 kg-s szálkás embernek. Csak azért nincs így, mert a 80 kg-s szálkás ember általában már izmos, kivéve ha 2 méter magas :D. Ha a testzsírt egálra hozzuk, akkor teljesen helytálló a relatív erő, nem komolyabb 100 kg-san egy 200-as húzás, mint 70 kg-san egy 140 kg-s. Hiába hangzik jobban meg nyilván több is, de teljesítményre nem más szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!