Csak szénhidrátbevitellel lehet fejlődni?
Csak kíváncsiságból kérdezem!!
Ha, csak szénhidrátot és rost anyagot fogyasztanék valamint nagyon minimális fehérjét valamilyen szinten lehetne fejlődni?
(hallottam vega testépítőkről erről jutott ez a kérdés eszembe)
A vega testépítők is sok fehérjét esznek...
Minimális fehérjével nemhogy fejlődni, élni alig lehet.
De rá is jönnél, néhány nap alatt olyan gyenge lennél, hogy állni sem volna kedved, hát még edzeni. Az ilyen hülyeségeket verd ki a fejedből.
Csak szénhidrátbevitellel lehet fejlődni?
Igen, természetesen nőhetsz, zsírban. Mivel a testtömeg nem egynelő az izomtömeggel.
Lehet vele fejlődni egy bizonyos szintig,nem csak a koncentrált fehérjebeviteltől függ a fejlődés.Viszont a túlzsírosodás veszélye valóban fennáll.
"De rá is jönnél, néhány nap alatt olyan gyenge lennél, hogy állni sem volna kedved, hát még edzeni. Az ilyen hülyeségeket verd ki a fejedből."
Azért te sem vagy valami következetes....
Mitől gyengülne le? Pont,hogy a legtöbb energiát a szénhidrát biztosítja.
Ne oktass már ki, légy szíves. A ch biztosítja az energiát, hát nem mondod. De próbálj már meg minimális fehérjén élni egy darabig, kérlek...
Úgy meg fogja nyirbálni az izomfehérje szerkezetedet a szükséges aminosavakért, hogy öröm lesz nézni. Na barátom, ettől gyengülnél le iszonyatosan. Nem is fejlődnél, vagy akár visszafejlődnél, attól függ persze, hogy mennyire vagy izmos. Tényleg, próbálj meg 1-2 hétig csak olyan 10-20 g fehérjét bevinni oké? Sőt, ne is egyél elsődleges fehérjeforrást, csak mondjuk rizst magában, barnát. Abban úgyis van valamennyi fehérje, meg rost is, ch pedig ugye adott. Szerintem minden szempont meg is volna a kérdező elméleti diétájához.
Aztán számolj már be róla, hogy milyen érzés volt, hogy szerinted ezalatt a kevéske idő alatt a fejlődésed előjele ugyan pozitív-e, hogy gyarapodott-e a súlyod, nagyobb súllyal végzed-e a gyakorlatokat, milyen érzés volt az edzés.
Bizonyos aminosavak jelentik az egyik legesszenciálisabb étkezési faktorokat, ez nem vita tárgya. Durva hiánytüneteket okoznak, ha nem fogyasztod őket kellő mennyiségben. A ch-val meg kitörölheted, előbb lenne bajod a csak ch étrendtől, mint ha mondjuk csak teljes értékű fehérjeforrást fogyasztanál, mert míg bizonyos aminosavakból a glükogén és ketogén jellegtől függően energiaforrás is produkálható a további funkcióik mellett (építő), addig a ch az csak energia marad, másra nem jó, és nem is esszenciális. Durván lesarkítva, a ch csak mint energiaforrás fontos, de ha épp nincs, a szervezet elő tudja állítani másból is az energiát, ami helyette van, tehát el van nélküle.
Ugyanígy, ha például teljes C-vitamin hiányod volna (ami pedig "csak" egy mikrotápanyag) akkor is baromira legyengülnél, aztán te mondhatnád, hogy de hát én eszek ch-t, abból lesz az energia, senkit nem fog érdekelni.
Félreértések elkerülése végett pedig: én itt most nem a low-carb életmódot akarom promózni, szerintem is arra van kitalálva a szervezet, hogy energiaszükségletünk jó részét ch-ból fedezze, csupán a tényeket mondtam el, hogy ch nélkül is lehet élni, ha kell, ellentétben a többi tápanyaggal, amelyek hiánya sokkal jobban kiütközik.
Én akkor sem értek veled egyet,szerintem nem gyengülne le.Viszont ne felejtsd el,hogy te is csak elméleti szinten állítod azt amit állítasz,mert gondolom nem próbáltad ki egy hétig sem....És írta a kérdező,hogy rost anyagot fogyasztana,ok,ez nem tudom nála mit takar pontosan,de ma már bizonyított,hogy a növényi ételekben lévő aminosavak ugyanolyan jók,mint az állati fehérje.
Nekem volt,hogy kb.3-4 napig ilyen kaján éltem.a fejlődésem éppen nem lett se rosszabb,se jobb,a súlyom kicsit ment felfelé.Gyengébb nem voltam semmivel sem.
Ha fehérjehiánya lenne, mennyiségben vagy minőségben, akkor legyengülne, pont. Direkt írta, hogy minimális fehérjét fogyasztana. Nem hiszem, hogy sok testépítő tenné fel a kezét, ha megkérdeznéd, hogy melyikük van fehérjeszegény étrenden. És akkor még nem beszéltünk a zsírok, vagy a mikrotápanyagok hiányáról.
Az pedig hogy jött ez ide, hogy a növényi fehérje jó-e?. Mondtam én egy szóval is, hogy nem? Nem erről folyt a vita tudtommal. De ha már itt tartunk, a legtöbb nem éppen top minőségű fehérjét tartalmaz, erről aminosavprofil táblázatokból te magad is meggyőződhetsz, valamint a legtöbbnek a maga fehérjetartalma is alacsony, ezt tápanyagtáblázatból szintén leellenőrizheted, de még a legtöbb étel címkéjén is rajta van. Ha már valaki arra adja a fejét, hogy full vegetáriánus lesz, akkor ezzel számolnia kell-többek között. A legtöbb növényi fehérje nem felel meg aminosavösszetételében az embernek teljesen kielégítő mértékben, így hát ki kell egészíteni mással, legalább egy másik olyan növénnyel, amivel teljes értékű lesz az aminosav profil, vagy keresni egy olyat, aminek a fehérjetartalma mennyiségileg és minőségileg már nagyjából kielégítő (pl. hüvelyesek). Röviden: durván fehérjehiányos volna pl. a csak rizs táplálkozás: alacsony fehérjetartalmú, nem teljes értékű fehérjét tartalmazó növényt enne. Minőségileg és mennyiségileg is fehérjehiány adódna, gyengülne a delikvens, aztán produkálna még sok más szép tünetet is. De szerintem az ilyeneket általános suliban megtanítják, legalábbis szerintem meg kéne.
És nem, nem csak elméleti szinten mondom. Ezen a területen tanultam tovább, szóval nem talált be az öv alatti. Láttam már fehérjehiányos embert, olyan hiánybetegségben szenvedőket is, akik szinte egyetlen növényt ettek kizárólagos főeledelként (pl. csak rizs, csak kukorica) így hiányuk adódott egy vagy több esszenciális aminosavból, továbbá olyanokat is, akik egyszerűen kevés fehérjét vittek be. Ez utóbbi egyébként a modern világban is előfordul, sőt, nagyon sok ember kevesebb fehérjén él, mint amennyi előnyös volna, de a legdurvábbak azok az agyatlan divatvegák, akik azt hiszik, hogy egész napra a paradicsom, paprika és uborka aprítványból álló saláta eszegetése majd rendben lesz. Majdnem olyanok lesznek, mint az anorexiások, azaz mintha kb. semmit nem ettek volna. Ennyit érnek el vele. Egy 14 éves kislánynak már a szívizmát kezdte lebontani a szervezete, mert már nem tudta máshonnan fedezni az aminosavszükségletét, és ez nem egy különleges egyedülálló eset volt sajnos.
Szóval gondolom megérted, hogy valóban nem saját tapasztalatból beszélek, de nem is vagyok olyan hülye, hogy őket kövessem, és első kézből mesélhessek arról, hogy hogyan pusztítottam magam :D Így való igaz, nem próbáltam, de nem is próbálnám. Szerintem a cigiről sem csak az mondhatja, hogy rákkeltő, aki már volt tőle rákos, a többit meg lecsitítjuk, hogy honnan tudja, csak elméleti szinten beszél róla ő is.
De nem értem, minek magyarázok ilyen tök egyértelmű és szerintem alap dolgot, hogy a kevés és/vagy nem teljes értékű fehérje egyoldalú és majdnem kizárólagos fogyasztása nem kedvező, a sporthoz még hagyján, de hosszabb távon az élethez sem, és itt nem 3-4 napról beszélek ám. 3-4 nap nem sokat számít túl sokat.
Megvan egyáltalán neked a szükséges biokémiai és táplálkozásélettani alapismereted ehhez a témához, vagy csak a saját elképzeléseid alapján, háttér nélkül vaktában vitázol?
Nézd át legalább a makrotápanyagok szerepéről szóló részt, és utána szólj hozzá nem csak ehhez, bármilyen témához, ami kicsit több ismeretet igényel.
"Az pedig hogy jött ez ide, hogy a növényi fehérje jó-e?. Mondtam én egy szóval is, hogy nem?"
Úgy jött ide,hogy a növényi fehérje is aminosavakból épül fel....Tehát ha megfelelően fogyaszt növényi táplálékot,akkor nem lesz fehérjehiánya.És én sem az "agyatlan divatvegákról" beszéltem,akik egész nap csak salátamixen élnek,ez egy más dolog.Láttál fehérjehiányos,hiánybetegségben élő embereket ok,és ki mondta,hogy csak kukorica,meg rizs létezik a növényi étrenden belül???
"és itt nem 3-4 napról beszélek ám. 3-4 nap nem sokat számít túl sokat."
Ok,hát legelőször néhány napot írtál...
"Megvan egyáltalán neked a szükséges biokémiai és táplálkozásélettani alapismereted ehhez a témához, vagy csak a saját elképzeléseid alapján, háttér nélkül vaktában vitázol?
Nézd át legalább a makrotápanyagok szerepéről szóló részt, és utána szólj hozzá nem csak ehhez, bármilyen témához, ami kicsit több ismeretet igényel."
Láthatod,hogy nem csak vaktában vitázom.Írtam normális érveket.Természetesen nem állítom,hogy szentírás minden mondatom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!