Most kezdtem el edzeni, pár kérdésem volna?
174 cm / 68 kg vagyok.
Férfi
Eléggé vékony alkat és gyenge fizikumú is vagyok alapjáraton.
2 kérdésem akadt:
Normális, hogy első edzésen már nagyon felszökött a pulzusom magas ismétlésszámnál? Azt hittem, hogy csak kardio edzésnél tud ennyire felszaladni.
2. kérdés.
2 ismétlés között mennyi időt kéne tartani pihenőnek ha kicsit intenzívebben szeretnék edzeni?
1-2 perc? Túl keveset se szeretnék tartani, révén, hogy edzetlen vagyok.
Egyéb:
Reggelinek valami ötlet? 50g Zabpelyhes turmix 1 mérőkanál fehérjével? Vagy rakjak még bele valamit pluszba? Összeturmixolva tudom csak meginni a zabkását. Kanalazva nem
"Normális, hogy első edzésen már nagyon felszökött a pulzusom magas ismétlésszámnál?"
Persze, hiszen nem vagy sportoló, nem vagy edzett, nem vagy hozzászokva az erőkifejtéshez és a súlyzós mozgásformához. Nyilván azt neked kell tudni, hogy van-e olyan kardiológiai problémád, amivel célszerű lenne orvoshoz fordulni, ezt mi látatlanban nem fogjuk tudni.
"2 ismétlés között mennyi időt kéne tartani pihenőnek ha kicsit intenzívebben szeretnék edzeni? 1-2 perc?"
2 sorozat között? Az 1 perc nagyon csekély. Ha te 1 perces sorozatok közti pihenővel végig tudod pörgetni az adott edzésnapot, akkor ott nulla volt az intenzitás. A súlyzós edzés intenzitása a használt munkasúlyokban és a bukás közeli szériákban merül ki, nem abban, hogy mennyire pörgeted, és hogy mennyire izzadsz. A 2-3 perc reálisabb lehet, de akár az ennél több is. Nehéz súlyos alapgyakorlatoknál még akár a 4-5 perc fölötti pihenő is adekvát. Annyi percet pihenj, amennyire az izomzatodnak és az idegrendszerednek szüksége van ahhoz, hogy hatékonyan végre tudja hajtani a következő sorozatot.
"Reggelinek valami ötlet?"
Bármi, tök mindegy, amit szeretsz. A lényeg, hogy a NAPI összkalória és összefehérje bevitel teljesüljön.
Voltam kardiológiai kivizsgáláson, azt mondta a doki nincs baja a szívemnek lehet fokozatosan terhelni. Direkt elmentem sportolás előtt kivizsgáltatni.
Szerintem azért is pörgött ennyire, mert max 1 perces pihenőket tartottam.
Azt hittem az a jó, hogyha minél rövidebb a pihenőidő, de a végére már csillagokat láttam.
Nagyon hasznos volt amiket írtál!
"Azt hittem az a jó, hogyha minél rövidebb a pihenőidő, de a végére már csillagokat láttam"
A súlyzós edzés erősport, nem állóképességi sport. Lehet tolni ezeket a crossfit típusú pörgetős köredzéseket, csak így hatékony végrehajtásról és progresszióról nem fogunk tudni beszélni, enélkül pedig se erősödés, se izmosodás nem fog történni.
"Nagyon hasznos volt amiket írtál!"
Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!