DietGainz a magyar testépítés pápája?
Szerintem ez a dietgainzes csávó sem egy nagy eresztés, de általában a többi jutyúbos sztárocska sem. Inkább külföldi forrásokat használok, azok közül is inkább a poweres dolgokat tudom valamennyire komolyan venni (pl. edzésprogramozási módszerekkel kapcsolatban).
Ez a sima gyúrogatás régen is olyan volt, hogy mindenki marhára értett hozzá, és osztotta az észt, csak akkor mások voltak a központi megmondóemberek, akiket követtek a nép egyszerű gyermekei.
"a sima gyúrogatás régen is olyan volt, hogy mindenki marhára értett hozzá, és osztotta az észt"
Ja, ez mindig is megvolt. Annyi a különbség, hogy most a legújabbak a DietGainz, Három Harmad, Páldi Gábi típusú megmondóemberek, akik tudnak kalóriát számolni, ismerik az RPE-skálát, meg szoktak olvasgatni a PubMeden, és már az összes konditerembe járó őket sztárolja. Aki régen sem a shopbuilderről, meg a gyúrós haveroktól tájékozódott, hanem utána nézett a dolgoknak normális forrásban, az 15 éve sem költött BCAA-ra, meg 15 éve is RIR alapon programozta az edzését, csak akkor még nem ez volt a divat, ezért nem tűnt fel senkinek. Emlékszem, hogy amikor még anno 2009-ben megkérdezte tőlem egy kezdő srác a konditeremben, hogy szálkásításnál a szénhidrátot vagy inkább a zsírt kell csökkenteni, akkor én mondtam neki, hogy a kalóriát, ugyanis szálkásítás egyenlő kalóriadeficit. Na ezt az eretnek kijelentést akkor ott páran meghallották, és utána azok az emberek kezdtek el ostobának nevezni a hátam mögött, akik most csodálattal isszák DietGainz szavait, mert nekik 2023-ig kellett várni, hogy leessen, mégsincs anabolikus kapu.
Emlékszem én is, hogy annak idején az anyagosokon kívül azok néztek ki értelmesen, akik alapgyakorlatoztak nagy súlyokkal. Mi, a hülyegyerekek meg izolálgattunk szorgalmasan, meg éreztük az izmot...
És egyébként meglepően sokan tartanak még mindig itt, úgyhogy sajnos majdnem teljesen igaza van annak, aki azt írja, hogy semmilyen fejlődés nincs a '00-es évek óta, csak most mások az okos emberek.
Annyiban vitatom, hogy aki akar, az ma már negyed annyi idő és energia ráfordítással tud releváns információkhoz jutni, mint 15-20-25 évvel ezelőtt.
"aki akar, az ma már negyed annyi idő és energia ráfordítással tud releváns információkhoz jutni"
Mégis napi szinten öt 16-26 éves srácnak kell elmagyarázni, hogy nem kötelező edzés után azonnal fehérjét inni az öltözőben, meg hogy bicepszre nem kell hét különböző gyakorlat 4x30 ismétlésszámmal.
"a válaszok is sokszor egy az egyben azt a korszakot idézik"
Igen, ez tényleg para. Amikor egy srác kiírja, hogy hogyan tudna célzottan csak a hasáról fogyni, és a kommentelő leírja neki, hogy felüléssel meg lábemeléssel, akkor nem csoda, hogy sokan inkább a DietGainz típusú okostojások profiljára menekülnek, hisz ott legalább két hisztizés között valami érdemi tudásanyagot is lehet látni.
11-es vagyok. Az időbeli előrelépés nem feltétlenül jelent fejlődést (elég, ha az ember megnézi az aktuális világpolitikai helyzetet, de ebbe nem akarok belemenni).
Az edzéssel kapcsolatban: jelenleg olyan helyen edzek, ahol viszonylag sok fiatallal találkozom. Ami elkeserítő, hogy szinte senki sem az alapgyakorlatokra helyezi a hangsúlyt. Amíg én guggolok vagy felhúzást csinálok, addig a fiatalabbak általában bicepszeznek/gépeznek. Ha pedig valaki csinál rendes alapgyakorlatot, akkor látszik, hogy nincsen normálisan programozott edzésterve, csak ad hoc jelleggel választ valami munkasúlyt.
Abban teljesen egyetértek, hogy manapság a neten sokkal könnyebb használható információhoz jutni (örültem volna, ha annak idején valaki rávezet, mikor kell deload-olni, ismétlésszámot váltani stb.). De az internet átka, hogy a sok hasznos információ mellett kering rajta rengeteg haszontalan is. Ezeket pedig a legtöbb ember úgyse fogja tudni kiszűrni.
"én guggolok vagy felhúzást csinálok, addig a fiatalabbak általában bicepszeznek/gépeznek"
Sajnos ma még mindig létezik az a klasszikus tévhit, hogy a szabad súlyos alapgyakorlatok csak erőt fejlesztenek, izmot nem, márpedig én izmos szeretnék lenni, nem erős, hát én testépítő csávó vagyok a strandon, nem dagadt erőemelő, meg az alapgyakorlatok amúgy is szétcseszik az izületeket, azokkal csak lesérülni lehet, a gépekkel meg lehet szép szálkás izomzatot építeni, és lesérülni sem lehet rajtuk. Ezt a tévhitet én is vallottam egészen 19 éves koromig, amikor az egyik szar vállgépen a legkisebb lapsúllyal nyomkodva egyszer csak roppant egyet a könyököm. A roppanás után három hónapig járhattam gyógytornára.
Nekem nincs bajom vele,alapból normális,nem kell mindenben egyet érteni vele,mindenkinek megvan a saját véleménye,amire a tudomány se tud mai napig választ adni vagy nem is kutattják olyan mértékben ami értékelhető lenne!,de lagalább őszintén beszél és nem ezt kamunatural szarsagot tolja..
Mint a legtöbb fitnesyoutuber celeb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!