Hány feladatot csináltok általában egy-egy izom csoportra?
Láttam egy videót és máshol is olvastam, hogy pl. hátra elég 3 gyakorlat 4 szettben 12x vagy 12,10,8,6 stb.-vel.
Én általában 6-ot csinálok hátra és egyiket sem kevés súllyal, viszont mivel kevesebb lett az időm, kimarad egy egy izomcsoport, mint pl. a váll, has. A kérdésem arra irányulna, hogy ha pl. csökkenteném a feladatok számát és ezáltal más izomcsoportra is jutna idő, nem -e esnék vissza teljesítményben ahhoz képest, mint amikor 6 feladatot csináltam.
Példa
Eddig az egész hétfői nap elment háttal, mert 6 gyakorlatot csináltam
Húzódzkodás saját súllyal
Döntött törzsű evezés
Széles lehúzás
Egykezes evezés (vagy fűrészelés)
Kétkezes evezés
Lehúzás szűken
Most viszont arra gondoltam, hogy elég -e a 3-4?
Ajajj.. Nagyon nem vagy képben.
Olvass utána a volumen intenzitás párosnak, mert így csak az idődet vesztegeted az edzőteremben.
Egy izomra nem kell 5-6 gyakorlatot csinálni. Sőt, ne is gyakorlatokban gondolkodj. Szerinted a tested tudja, hogy te most éppen húzódzkodást, vagy éppen mellhez húzást csinálsz? Ő mozdulatokat ismer.
Mozgásmintákban kell gondolkodnod. Legyen 1 vertikális és 1 horizontális húzásod meg még esetleg 1 kifejezetten széles hátizomra, pl egykezes evezés, iliac lehúzás, bármi.
6 gyakorlatot pedig úgy tudsz csinálni 1 edzésen, hogy 0 intenzitással edzettél, azaz, körülbelül annyira fog hatékony az edzésed, mintha otthon maradtál volna.
Lényegtelen mennyi gyakorlatot csinálsz, mert a heti össz volumen lesz a mérvadó. 6 gyakorlat jelen esetedben akkor lenne jó, ha mind a 6 gyakorlat 2 szettel lenne körülbelül végezve, nem pedig 4 szettel.. 6x4 szett = 24 szett.. Rengeteg, ennyire még koksszal sincs senkinek sem szüksége. Ennek a fele bőven elég lesz, ha tényleg intenzíven edzel.
Egyébként pedig minden izmot 2 gyakorlattal le tudsz edzeni normálisan, hát és mell esetében talán 3 is kellhet, de a fejlődésed nem ezen fog múlni, hanem azon, hogy megkapod-e a kellő terhelést heti szinten.. Olvasgass még a témában, mert nagy a sötétség még nálad sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!