Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Melyik gyakorlatot hagynád ki...

Melyik gyakorlatot hagynád ki ezek közül? [kezdő edzésterv]

Figyelt kérdés

Fekvenyomás

Döntött törzsű evezés

Oldalemelés

Tricepsz állva

Bicepsz egykezessel állva

Guggolás

Merevlábas felhúzás

Vádli állva

Felhomorítás

Plank

2023. jan. 1. 17:11
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
92%

Ha a felhúzás (vagy annak valamely variációja) része az edzéstervnek, akkor a felhomorításnak semmi jelentősége nincs. A felhomorítás egy gyógytorna elem gerincsérves nyugdíjasok számára, nem testépítő/erőemelő gyakorlat.

Kezdőként a nem létező karizmok izolálgatásának sincs konkrét szerepe, de ha te fontosnak érzed, akkor hajrá. Én inkább beiktatnék plusz nyomást, plusz húzódzkodást, plusz lehúzást, de kezdőként még a legnagyobb butaságoktól is képes fejlődni az ember.

Én 15 évnyi erőemelés után nem látom jelentőségét a planknek, de kezdőként én is rengeteg csináltam, ami határozottan dobott a törzsfeszességemen, úgyhogy akár benne is hagyhatod, hátránya nem lesz.

Azt viszont ugye tudod, hogy magukban a gyakorlatok semmit nem mondanak el az edzésed hatékonyságáról? A gyakorlatszelekciónál tízszer fontosabb a felosztás, a felosztásnál százszor fontosabb a frekvencia, a frekvenciánál pedig ezerszer fontosabb az intenzitás, a volumen, továbbá a progresszió, és a növekedő munkasúly.

2023. jan. 1. 17:19
 2/13 A kérdező kommentje:

Tök kezdő azért nem vagyok, inkább csak kihagytam most egy-két hónapot.

Heti 3x csinálnám ezt, teljes testes edzés címén. Nagyjából ugyanezt csináltam korábban is.

2023. jan. 1. 18:59
 3/13 anonim ***** válasza:
88%
Azt csináld, ami neked beválik, amiben fel tudsz mutatni progressziót, amiben örömöd leled hosszútávon is. Ha erősödsz, izmosodsz, szereted ezeket a gyakorlatokat, nem hiányzik semmi plusz, akkor hajrá! ÉN leírtam, hogy ÉN mit változtatnék rajta szelekció szempontjából, ha ÉN ilyen terv alapján edzenék, de ÉN nem vagyok TE. Illetve továbbra sem tudunk semmit a munkasúlyról, intenzitásról, a volumenről, tehát magában a gyakorlatszelekció továbbra sem közöl sok érdemi információt arról, hogy jó-e az edzésterved vagy sem.
2023. jan. 1. 19:04
 4/13 A kérdező kommentje:

ok. amúgy azért kérdeztem mert sok volt ez a 10 gyakorlat, jó lenne valahogy egyszerűsíteni.

Súly nyilván annyi amennyivel megy 3x 8-12 ismétlés.

2023. jan. 1. 19:07
 5/13 A kérdező kommentje:
Felhomorítást azért tettem bele mert az ülőmunkától teljesen szar a hátam.
2023. jan. 1. 19:14
 6/13 A kérdező kommentje:
+ plankot szintén.
2023. jan. 1. 19:16
 7/13 anonim ***** válasza:
77%

"Súly nyilván annyi amennyivel megy 3x 8-12 ismétlés"

Ha ez nyilván, akkor így nem fogsz fejlődni soha. Ezzel a tipikus, ezer éves shopbuilderes "mindenból 3x8, amennyivel megy" kategóriájú hozzáállással nulla progressziót nem fogsz tudni felmutatni pár hónap után. 2022 van, már enyhén szólva nem itt tart az edzésprogramozás. Lehet, hogy már edzel egy ideje, de még mindig kezdő vagy, ugyanis bőven nincs meg a haladó szinthez szükséges tudásanyag.

2023. jan. 1. 19:40
 8/13 anonim ***** válasza:
53%
Plank meg felhomoritas (az hiperhajlitas?) A guggolas meg felhuzas ugyis erositi a torzsed. Mondjuk mast meg beraknek.. pl huzockodas, konvi, kitores, vallbol nyomas, labemeles... Sztem bontsd
2023. jan. 2. 16:10
 9/13 A kérdező kommentje:

Nemsokára úgyis bontani fogom, pár hétig talán egyszerűbb és célravezetőbb teljes testeset csinálni

Szóval még a plank is fölösleges??

2023. jan. 2. 22:28
 10/13 anonim ***** válasza:
61%
Kezdőként nem. Nem tartom valószínűnek, hogy kezdőként erősek a törzsizmaid (core) és a gerincmerevítőid. Igen, 170 kilós guggolások/felhúzások után már nem a planken fog múlni a törzsfeszességed ereje, de addig abszolút helye van a planknek egy edzéstervben.
2023. jan. 2. 22:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!