Lendítene a fejlődésemen, ha változtatnék az ismétlésszámon?
Az erőszinted nem azon múlik, hogy 8 ismétlést vagy 12 ismétlést csinálsz-e, úgyhogy nyugi. Mi erőemelők is dolgozunk magas volumenű sorozatokkal. Nehogy azt hidd, hogy powerlifterként 1-5 rep minden széria, különben elgyengülök. Nekünk is szükség van 12 (akár 15) ismétléses sorozatokra egy edzésprogramon belül, ahogy gyúrosoknak is célszerű időnk 3-5 ismétléses szériákat beiktatni. Én még azt is tudom ajánlani, hogy fél évente még egy hobbigyúrósnak is érdemes letesztelnie, hogy hol is van az alapgyakorlatokban az 1 ismétléses maximuma, de tudom, hogy ezt sok edző nem ajánlja, mindegy.
Célszerű változatosan variálni egy edzésblokkon belül az intenzitást és a volument, úgyhogy mehetnek a magasabb ismétlésszámú sorozatok, biztosan jót fog tenni effortban, hiszen ez egyfajta deload lesz most neked, viszont ha az elmúlt években konzisztensen tartod a progressziót, továbbá rendben van a kalória/fehérje beviteled és a regenerációd is, akkor olyan robbanásszerű fejlődésre ne számíts attól, hogy 6 rep helyett most majd 10 ismétlést fogsz csinálni. Ha meg valami az előbb felsorolt tényezők közül nincs rendben, akkor pláne nem az ismétléstartományon fog múlni az erőd és a fejlődésed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!