Lehet-e a kor előrehaladtával, izeleti, derék, gerincproblémája valakinek a nagysúlyos guggolástól?
szerintem előbb utóbb biztos lesznek bajok a többségnél.
csak megkell nézni a 20+ éve edző embereket
nagyrészüknek van derék/térd/könyök/váll problémájuk.
ezt most nem csak a guggolásra mondom, hanem úgy általában a nagysúlyos edzésre.
persze ettől még edzem relative nagy súllyokkal én is, és reménykedem benne h elég azokra figyelnem amit az 1-es ir és nem lesz probléma.
kivéve a mobilizálás azt én hanyagolom.
Erre nincsen egyértelmű válasz, mert úgyis csak később derül ki, és ha lesz valami probléma, akkor sem tudhatod minden esetben biztosan, hogy a súlyzós edzés miatt jelentkezett. Egy erőemelő nyilván azt mondja, hogy ha jól csinálod, nem lesz semmi bajod, de erre nincsen semmi garancia (még saját magára nézve sem).
Én több, mint 20 éve edzek amatőr szinten. Az alapgyakorlatokban haladó súlyokat használok, és lekopogom, de nagy gondom nincsen. Ez-az egy kicsit ropog, de a velem egyidősek sokkal rosszabb állapotban vannak (és sokan el vannak hízva).
Szerintem akkor tudja az ember megúszni a komolyabb következményeket, ha megismeri a saját testének működését, tudja azt, hogy ő egyénileg meddig mehet el biztonságosan.
A legnagyobb hiba, amit a termekben látni lehet, az a progresszió hiánya. Ha mondjuk az illető csinál egy gyakorlatban 100 kilóval 5x8-at, akkor következő alkalommal nem mondjuk 102,5-re teszi súlyt, hanem spontán egyből felnyomja 110-120-ra, vagy csak úgy lemaxol, mert éppen úgy gondolta. Viszont az ízületei ezt nem gondolják jó ötletnek, mert az ízületeknek szükségük van a felkészítésre, mielőtt nagy terhelést kapnak. Nemcsak az izomfejlődésre kellene figyelni, hanem egy csomó más dologra is, és általában itt szúrják el az emberek. Mindenki gyorsan akar eredményt, ami érthető, de az élet nem így működik.
(Bocsánat, ez egy kicsit hosszú lett)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!