Lábtoló plusz comb hajlitó elengendő nagy combizom építésehez?
A lábtoló nyilván csak a combfeszítőt edzi, hiszen a guggolás mozgásmintáját modellezi, ami egy erősen combfeszítő-fókuszú alapgyakorlat, a combhajlító ott csak stabilizáló szerepet tölt be. Na most a lábtolónál, mivel egy kötött mozgáspályájú gép, amin ülsz, ezért ott nem történik stabilizálás, hiszen nem kell mit stabilizálni. Ergo a lábtolón kicsit sem dolgozik a combhajlító.
Biztos lehetne találni több olyan tanulmányt, amiben megállapítják a tudós bácsik, hogy lehet jó lábad pusztán csak gépek használatával, de az igazság az, hogy én a való életben még nem láttam olyan embert, akinek nehézsúlyos rudas guggolás nélkül komoly combjai lettek volna. Combhajlítóra egyébként ott a conventional deadlift és a merevlábas felhúzás, úgyhogy én a hajlító gépet sosem szoktam használni, de nem mindenki szeret edzeni. Valaki szívesen eljátszadozik a gépeken is.
Lassan másfél éve edzek, ebből 10 hónap konditermi edzés.
Már az elejétől kezdve 2x edzettem meg minden izomcsoportomat egy héten.
Sosem hagytam ki lábnapot (jó, 1x, 1 lány miatt, de azt azóta bánom.. Nem érte meg.. :D).
Guggolással problémáim vannak, mert nem hajlik a bokám normálisan, így csak úgy tudok guggolni, ha felemelem a sarkamat. Ez finoman szólva sem biztonságos.
Próbálkoztam azzal, hogy tárcsát rakok a sarkam alá, viszont úgy sem éreztem biztonságosnak egy bizonyos súly felett és semmi értelmét nem láttam, hogy 80kgval 15-20 ismétléseket kell csinálnom hogy érezzek valamit a lábamban.
Utána jött a smith keretes + tárcsa a lába alá megoldás. Itt már jelentősen javult a biztonságérzet, és felmertem menni "nagyobb" súlyokra is. A probléma itt az volt, hogy semmit nem éreztem a keret miatt.
Gondolkoztam és értelmetlennek láttam azt, hogy én guggoljak. Helyette már a legelejétől kezdve lábtolózok/bolgár guggolás/keretben kitörés megy (mindig is ezek mentek, csak néha néha adtam esélyt a sima guggolásnak is, de mindig elment vele felesleges 20-30 perc az edzéseimből)
És lám, vannak lábaim. :D Nem akarok nagyképű lenni, de a lábam az, amire büszke vagyok. Lábtoló+egylábas lábtoló+bolgár guggolás+kitörés+combhajlító gépen (igen, gépen, 2#-es, képzeld el, vannak olyan gépek, amik nagyon jól eltudják találni a hajlítót)+merevlábas felhúzás. Ezeket használom és teljesen rendben vagyok velük. (nyilván ez nem heti 2x, mert az túl nagy volumen, mert bukásig megyek mindennél, általában 1-1 lábhajlító gyakorlat szokott lenni, kedden gépen, pénteken rúddal)
A kérdésedre a válasz, a combhajlító nem feltétlen fogja a nagy combizmodat megedzeni, hanem az a hajlítódat, bármilyen meglepő. :D Lábtoló elég lehet, de mellé még keress gyakorlatot, mert ez egyedül kevés. Egylábas lábtoló nekem rettentően sokat segített, sokkal jobban érzem, mint 2 lábbal, próbáld ki, de itt kifejezetten figyelj a súlyra és ne ego liftelj, mert sérülés itt is lehet belőle..
Egyébként is, vannak testépítők, akik soha sem guggoltak, mégis bitang lábuk van, biztos csak a szerencse miatt. :D
Ezt a kötelező felhúzni, guggolni, fekvenyomni dolgokat sosem értettem. Semmi sem kötelező. Csináld azt, ami neked jó és neked tetszik. Ne utáld az edzéseidet, hanem szeresd.
"Egyébként is, vannak testépítők, akik soha sem guggoltak, mégis bitang lábuk van, biztos csak a szerencse miatt."
Linkelj már naturál testépítőt, aki nem guggol, nem húz fel, nem végez nehézsúlyps alapgyakorlatokat, csak izolálgat, gépeken maszatol, aztán bitang lába van. Csak mert ezek a testépítők, akire te gondolsz, te nagy szakértő, azok nem éppen naturálok, így az ő rájuk igaz állítások rád, vagy a kérdezőre nem éppen vonatkoznak.
ő nem egy naturál versenyző hanem egy hobbista.
teljesen jó a lábtolás a guggolás helyett.
bár én csinálnék mellé mást is.
hackguggolás esetleg.
a lábhajlitó gép meg tök jól megedzi a hajlitókat de csinálhatsz helyette merevlábas felhúzást is ha az jobban fekszik.
nagy divat itt szidni a gépeket de van azért pár hasznos gép.
a szarráizolálgatás tényleg nem jó dolog, de ne b*szd szét a gerinced, térded csak azért mert guggolni menő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!