Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Hogyan kezdjek neki az edzésnek?

Hogyan kezdjek neki az edzésnek?

Figyelt kérdés

Tudom ez így elég megfoghatatlan/tág kérdés, kicsit részletezném.

27 éves nő vagyok, 177 cm és 60-62 kg között mozog. Elvileg a súlyom normálisnak számít, sőt többektől megkaptam, hogy ehhez a magassághoz híznom kéne. DE! Én nem vagyok elégedett az alakommal, nem arányosan oszlik el rajtam a súly, az utóbbi 3-4 évben felszedtem pár kilót (előtte 5657 voltam) és ennek nagy része a hasamra jött. Nem nagy, de engem zavar, kis "uszógumim" is van, ez is idegesít. Nem giga izmokat akarok növeszteni, tehát nem tömegelni akarok, hanem inkább feszesíteni (szálkásítani?). Fenék-has-comb a kényes területek.

Elhatároztam (idén már sokadjára...), hogy végre eljárok edzeni, mert magától nem tűnik el a felesleg. A gond azzal van, hogy itt Pesten elég drága a havi kondibérlet, ami itt van a közelben 17 eFt/hó. Jó, ezt kifizetem, de mivel nem értek az egész testépítés dologhoz, nyilván szükségem lenne személyi edzőre, ami kb 5-6 ezer/óra. Ha heti 3 alkalmat mennék edzőhöz 5500 Ft/óra áron, az havi szinten 66 eFt plusz a bérlet. Ez viszont már kicsit sok az én pénztárcámnak, főleg hogy van egy csomó más kiadásom is.

Na tehát: szerintetek elegendő lenne csak pár órát venni személyi edzsővel, amíg begyakorolom hogy melyik gépen mit kell csinálni és utána magamtól edzenék? Ha már erőfeszítést teszek az ügy érdekében, akkor szeretném jól csinálni, hogy legyen is eredménye, nem csak kalimpálni akarok jobbra-balra, anélkül h tudnám mit is csinálok. :D Vagy esetleg a youtube-n lévő millió és egy edzőtermi videó segíthet a gyakorlatok helyes elsajátításában?

Illetve, ami nálam meglehetősen problémás az az étkezés. Szarul kajálok és össze-vissza. Ezt mindenképpen orvosolnom kellene, mert ahogy olvastam, a normális étkezés a legelső lépcsőfok. Azt érzem szükségem lenne egy étrendre, ami rám van szabva, az én súlyomhoz, az én terveimhez. Személyi edző étrendet is ír? Ez plusz pénzbe kerül? És ha igen kb mennyivel kellene kalkulálni?

Előre is köszi, ha valaki elolvassa és segít. :)

2022. jan. 12. 13:06
 1/2 anonim ***** válasza:
41%

A "személyiedzős" részhez nem tudok hozzátenni, mert azt soha nem próbáltam, de a "hogy kezdj neki" kérdéskörben leírom a saját tapasztalataimat:

Mint Te, én is Google-n olvasgattam, ill folyamatosan olvasgatok, youtube-on nézegettem influenszereket, stb.

Előbb-utóbb összeállt egy edzésterv fejben, a gyakorlatok kivitelezéséhez leírásokat, videókat, animációkat néztem meg (hiszen hiaba olvastam, h mondjuk tricepszre jó a "koponyatörés" nevű gyakorlat, a mibenlétéről elképzelésem sem volt)

Elején teljes testes edzéssel kezdtem, a tapasztalatlanságom miatt kihagyva néhány kisebb izmot (pl a komplett hát, hehe) aztán mikor ez már nem elégített ki izomcsoportokra bontottam, ezekhez fenti módszerrel kerestem gyakorlatokat.

Kaja: alapvetően én is a fából-vaskarikát szeretném megvalósítani, azaz az izomépítés melletti szálkásítást (ha sikerül, ami még senkinek, Nobel-díjat fogok érte kapni). Grammozni nem grammozok, se külön appot (pl Yazio) nem használok, mert nem vagyok ez a rendszerező tipus, egyszerűen csak figyelek, hogy nagyon sok fehérje menjen be (nyilván ezt tejsavóporral tudom biztosítani) és nagyon kevés CH, továbbá az adagokat csökkentettem a normál emberek szükségleteire (eddig jóval felette ettem).

Heti 3x küzdősportolok, azt aerobnak (sőt kardiónak) beszámolom (ezt régen is csináltam, csak folyamatosan nassoltam, igy a kcal jóval több volt, mint amit égettem)

Kb 3 hete kezdtem, a kaját jan 1. óta figyelem (akkor fogyott el a bejgli).

Most 3 kiló mínuszban vagyok (110-ről indultam, szóval nem nagy eredmény, de azért na!) és a tükörből már némi definiáltság visszaköszön a szalonna alatt. :)

Amúgy a személyi edző is biztosan hasznos lehet.

2022. jan. 12. 13:44
 2/2 anonim ***** válasza:
Nem olyan nehéz szálkásítás közben izmot építeni. El kell tolni a a ch - fehérje arányt a fehérje javára.
2022. jan. 12. 23:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!