Mekkora súly az amit már bele lehet számolni a volumenbe, tehát munkasorozatnak minősül? Valahol azt hallottam, hogy az 1 ismétléses max 60%-a már munkasorozat.
Túl komplex kérdés, és tudtommal ezzel kapcsolatban nincsen általánosan elfogadott, hivatalos vélemény. Szerintem az is nagyon fontos kérdés, hány ismétlést csinálsz az adott százalékon. Itt olvashatsz a százalékokról egy rövid öszefoglalót, hogy melyik százalék használata mikor optimális:
Ha a 60%-on csinálsz mondjuk 18 ismétlést, azt véleményem szerint munkasorozatanak lehet venni (mert papírforma szerint kb. 20-ig tudsz vele eljutni bukásig), de ha csak 8 ismétlést csinálsz, az még nem lesz annyira megerőltető, hogy munkasorozatnak vegyük. További kérdés, hogy mi a cél. Ha 60%-on csinálsz magas ismétlésszámmal sorozatokat, akkor az nem ugyanazt eredményezi, mintha 80%-on csinálnál 4-5 ismétléseket.
Alapvetően én úgy szoktam tekinteni, hogy az a munkasorozat, ami táblázat szerint legalább az 1RM-em 85-90%-ára jönne ki (tehát mondjuk 80%-ba 5, 75%-ba 8, 50%-ba 27 stb.). De ebben benne van az én szubjektív véleményem is.
Illetve ajánlom figyelmedbe az ún. RPE-skálát, ami ugyanehhez a témához kapcsolódik:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!