Ha a klasszikus fekvenyomásom nem fejlődik egyátalán, de egykezed ferdepados nyomás igen az mit jelent?
nyár közepén szoktam rá az egykezesekre ferdepadon, nagyon megszerettem, és konkrétan azóta edzésről edzésre többel tudom csinálni. (nálam ez 2-3 ismétléssel jelent többet edzésről edzésre) viszont volt 4 hónap kihagyás egyértetlmű okok miatt novembertől februárig.
nem hiszem hogy lenyeges de 2 éve edzek, fekvenyomás 110 kg-ba sehogy nem megy 5 ismétlésnél több, lineáris peroidizáció nem működik valamiért, Jeff Nippard egyik videójában mutatott egy fekvenyomó programot, az nem vált be, aztán feladtam.
38-as egykezesekkel nyomok jelenleg 4x10-et, de 1 hónapja 36-osokkal volt 4x12. Én itt úgy szoktam, hogy amint megy 4x15, fentebb ugrok a súllyal, és mondom nyár közepétől ez így megy.
Azt, hogy a ferdepados nyomásban miért tudsz továbblépni (és a klasszikusban miért nem), ennyiből nehéz megmondani. De az biztos, hogy hamarosan mindkettő stagnálni fog, ha nem változtatsz valamit.
Nem írtad meg a testsúlyodat, illetve azt sem, hogy eddig milyen sémát követtél. Viszont ha nem vagy kifejezetten könnyű (65 kg, vagy az alatt), akkor valószínűleg a 110-es 5RM-et át tudod lépni.
Látatlanban azt javaslom, hogy először valami banális dologgal próbálkozz. A legyegyszerűbb lenne fekvenyomásnál 100 kg-ba 5x5-öt nyomni, az valószínűleg beindítaná az erősödést (ez mehet heti kétszer is, ha heti egynél még mindig stagnálsz). Ha már túl könnyű a súly, akkor értelemszerűen emelj rajta, és ugyanúgy törekedj 5x5-re. Ezzel jó eséllyel tudsz hozni még erőt. Ha ez a program kifúj, akkor ráérsz periodizációs programokat keresgélni.
Illetve tudni kell, hogy ha szedsz fel valamennyi tömeget, akkor szinte mindig erősödik a fekvenyomásod (de azért minőségi tömegre kell törekedni).
Ha van kérdésed, írj.
80 kg vagyok, az 5x5-ös rendszert elfelejtettem írni, azt is próbáltam, sikertelenül. Nem hiszem hogy ez lenne a natural maxom, vagyis ha az lenne akkor csalódott lennék, mert guggolásom és a felhúzásom is fejlődik, igaz az lassabban de azért érezhetően fejlődik.
Az erőltetett ismétlés nem hülyeség, csak nincs állandó edzőtársam, de vannak a teremben olyan emberek akik szivesen segítenének minden alkalommal.
Olyat is próbáltam hogy 115-be nyomtam 2-t, aztán visszavettem 100-ra, ilyenkor ugye az idegrendszer könnyűnek érzi a visszalépést, de ez sem használt fejlődésben mérve.
Hogy akadt el az 5x5-öd? Egyáltalán milyen stratégiával/gyakorisággal próbáltál emelni súlyon (és mennyit)? 80 kilósan lehetetlen, hogy ennyi lenne a naturál limited. Olyan 140-150-es 1RM-ig el lehet azt vinni (persze a vége "izzadós").
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!