Deadlift utáni derékfájdalom?
Üdv!
7 hónapja járok terembe,nem edzek nagy súlyokkal,próbálom mindig a legoptimálisabb súlyokkal csinálni a gyakorlatot de tegnap előtt lehet megszegtem ezt a szabályt
Tudni kell,hogy nekem alapból gyenge a derekam,úgy az izom mint a csont,családban majdnem mindenki ilyen.
Voltam vele orvosnál mert a fő sportágamban(lábtenisz,lábtengó) rendszeressé vált a derék fájásom,ezért elmentem több orvoshoz is és mind azt mondta,hogy meg kell erősítenem az izmokat.
40-50kg+20kg-os rúddal csináltam 4x 10-15 ismétlést.
Még jól is esett,éreztem ahogy dolgozik a hátam rendesen.
Másnap és most is úgy fáj a derekam mint még soha.
Előre hajolni nem is tudok,szúró éles fájdalom jellemző amikor megnyúlik az izom..vagyis gondolom az izom mert ahogy kitapogattam az fáj, a legalsó része.
Ez izomláznak kicsit nagyon erős.
Megeröltettem hirtelen vagy komolyabb gond lehet?
Amikor csináltam a gyakorlatot nem éreztem nehéznek a súlyt csak épp ezért nem akartam feljebb menni mert féltem,hogy megeröltetem és csak rosszabb lesz.
A helyes kivitelezésről annyit,hogy kivel voltam ő komolyan edz évek óta,öröm nézni ahogy edz és állítása szerint jól csinátam.
Amikor már éreztem hogy nem jó akkor hagytam is abba,utána mindig kiengedtem a hátam a húzódzkodón.
Bocsi ha hosszú lett és sok felesleges infó van benne.
Lehetséges hogy izomláz, csak intenzívebb, mint szokott. Nem csináltál más gyakorlatokat aznap mikor edzettél? Új stimilusra az izom izomlázzal reagál sok esetben.
Csak egy ponton fáj? Képet nem tudsz küldeni hogy hol érzed?
A technikáról annyit, hogy attól hogy ránézésre jól csinálod, nem biztos hogy jó helyre is megy a terhelés.
"40-50kg+20kg-os rúddal csináltam 4x 10-15 ismétlést."
Ezt melyik zseni mondta? Már hogy ez neked jó lesz gyenge izomzatra?
Egyébként jobb esetben meghúztad, rosszabb esetben gerincsérvet csináltál magadnak.
Amit ajánlanék, fájdalom csillapítót ne szedjél mert nem oldja meg a problémát hanem csak elnyomja a fájdalmat és jobban elcseszed a hátad.
Viszont óvatos nyújtás és tornáztatás. Sokszor kicsit és kitartóan.
Ha pár múlva sem lesz jobb akkor lehet orvoshoz menni.
A leírtakon túl a felhúzásnak van egy olyan "mellékhatása" is, ami az izom fáradtságából ered. Mivel nincs hozzászokva az izom a terheléshez másnap jól besavasodik. Savas állapotban az izom nem úgy működik ahogyan kell, az idegrendszer nem tudja normálisan kontrollálni plusz az izomerő is csökken a fáradtságtól. Az alsó hát bármit csinálsz, tartó szerepet tölt be, illetve töltene be. Ha állsz, ha ülsz, stabilizál, tartja a gerincet. Mivel savas állapotban erre nem képes, egy egyszerű állás vagy ülés is okozhat olyan rendellenes feszülést, becsípődést a csigolyáknál, ami normál esetben nem jelentkezik.
Remélhetőleg ennyi a baj. Ha 3-4 nap alatt nem múlik el vagy nem csökken drasztikusan a leírt érzés, akkor viszont orvos mert komolyabb baj is lehet. Porckorong probléma is akár.
A terheléshez meg hozzá kell szokni, egy kezdőnek akkor is sok 30-40 kilóval 10-15 ismétlés ha egészséges a gerince. Legközelebb okosan. Azzal a 30-40 kilóval csak 8-at csinálj és edzésről edésre emeld a súlyt 5-10 kilóval. Akkor is ha könnyűnek érzed, mert (mint láthatod) az ízület nem biztos hogy bírni fogja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!