Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Szerintetek jogos lenne...

Szerintetek jogos lenne kerékpárra kötelező jogsi?

Figyelt kérdés
Szerintetek mennyire lenne jogos kerékpárra a kötelező jogsi? Lehetőleg érveket és ellenérveket is írjatok.

2020. aug. 9. 16:27
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/76 Alex Fly ***** válasza:

@61: ha a gyerek azt látja, hogy a szülő teljes biztonságban kerékpározik sisak nélkül is, akkor a félelemkampány nem fog rajta...

A verseny meg teljesen más kérdés. A hazai F1 versenyek is telt ház előtt mennek, mégsem látni egyetlen bukósisakos autóvezetőt sem.

2020. aug. 12. 19:08
 72/76 anonim ***** válasza:
Én bekötöm a biztonsági övet is minden alkalommal autóban. Pedig egyszer csak karamboloztam. (Nem az esetleges büntetés miatt.) És nem kell ehhez semmilyen "félelemkampánynak" nevezett dolog, csak tudom, hogy ha a szélvédőn keresztül szállok ki, akkor nem szállok vissza többé. Ahogy azt is tudom, hogy ha fejjel tompítom az esést, akkor vagy Tompika leszek a továbbiakban vagy lesz hirtelen néhány felesleges bringa a családban.
2020. aug. 12. 19:59
 73/76 Alex Fly ***** válasza:

Azért az autózás esetében a biztonsági öv hasznossága jóval egyértelműbb, mint a kerékpáros sisakkampányok rémtörténetei...

De sisakot hordasz autózás közben? Mert jóval nagyobb esélyed van fejsérülésre, mint kerékpáron. Vagy a gyalogosoknak miért nem készülnek ilyen sisakreklámok -ugyanezen ok miatt?

Vagy ott van az a tevékenység, amelyhez a legtöbb -és sokszor igen súlyos, sőt halálos- fejsérülés kötődik: a zuhanyozás. Tényleg az ezeknél jóval biztonságosabb kerékpározáskor a legfontosabb a fej védelme, míg a jóval veszélyesebb tevékenységeknél még kósza ötletként sem merül fel ugyanez?

Mindenesetre az igaz, hogy nem lehet egyszerű félelemkampánnyá leegyszerűsíteni: sokkal összetettebb ennél. A sisakkampány csak egy része a kerékpározás azon átalakulásának, amely éppen most zajlik a szemünk előtt -de ez már messzire vezetne és már így is eléggé eltértünk az eredeti témától (ugye az a bizonyos kerékpáros jogosítvány) -mondjuk az is ennek a része...

2020. aug. 12. 23:14
 74/76 anonim ***** válasza:

"Azért az autózás esetében a biztonsági öv hasznossága jóval egyértelműbb, mint a kerékpáros sisakkampányok rémtörténetei..."

Támaszd alá tényekkel, statisztikákkal, mert így csak egy ténynek álcázott vélemény!

"De sisakot hordasz autózás közben?"

Ez annyira értelmes kérdés, mint a "De a biztonsági övet bekötöd bringán?"

Gondolom tudod, hogy kérdésed azért is hülyeség, mert nem úgy van kialakítva egy személyautó, hogy sisakban vezethető legyen. (Rövid ideig vezettem már bringás sisakban.)

"Mert jóval nagyobb esélyed van fejsérülésre, mint kerékpáron."

Támaszd alá tényekkel, statisztikákkal, mert így csak egy ténynek álcázott vélemény!

"Vagy ott van az a tevékenység, amelyhez a legtöbb -és sokszor igen súlyos, sőt halálos- fejsérülés kötődik: a zuhanyozás. Tényleg az ezeknél jóval biztonságosabb kerékpározáskor a legfontosabb a fej védelme, míg a jóval veszélyesebb tevékenységeknél még kósza ötletként sem merül fel ugyanez?"

2020. aug. 12. 23:30
 75/76 Wadmalac ***** válasza:

"De sisakot hordasz autózás közben? Mert jóval nagyobb esélyed van fejsérülésre, mint kerékpáron."

Na ez simán nem igaz.

Körülötted egy védő karosszéria, előtted, melletted légzsák, mögötted fejtámla, plusz elég randa és ritka baleset az kocsival, ahol a fejed az aszfaltra kerül.

Bringánál meg igen gyakori.

A sérüléssel végződő kerékpáros balesetek kb. 30-40%-a fejsérülés, a halálosaknak meg több mint 70%-a fejsérülés miatti.

2012-es bostoni statisztikai eredmények alapján (ahol 3000-nél több kerékpáros volt a statisztikához megfigyelve, ezek kb. fele hordott sisakot) a fejsérüléseket hasonló baleseti körülmények közt 60-80%-ban védte ki a sisak.

Ismétlem, nem kampányolok a kötelező sisak mellett, de a sisak propagálása érdekében igen.

Személyes tapasztalatom statisztikailag nem mérvadó, de nekem három keményebb-lájtosabb bringás balesetem volt sisakban.

- egy elütés 30-as tempónál, részeg autós nem adta meg az elsőbbséget, gyakorlatilag kiverte alólam a bringát. A bukóm halántéknál tört, fejem sértetlen.

- egy előre szaltó terepen hatvannal. Bukó tört, jobb vállamban ínszalag szakadt.

- egy sima pedálba ragadás nulla tempónál, megálláskor. Eldőltem, mint a krumpliszsák, sisak tört az éles járdaperemen, fejem sértetlen.

Nekem ez elég ahhoz, hogy egyértelműen a sisak mellett egyem le a voksot.

Nem csodaszer, nem teszi terminátorrá a bringást, de pont a legsérülékenyebb és sérülés esetén legsúlyosabb következményű helyen véd.

2020. aug. 13. 07:38
 76/76 anonim válasza:
Szerintem egy alapfokú kresz tudás rájuk férne, amit már az iskolában kötelezővé tennék. Sokszor vannak balesetek biciklisek miatt, mert nem tudják a szabályokat.
2020. aug. 26. 10:49
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!