Olyan harcművészet/küzdősport érdekelne amely hatásosabb mint a Savate?
A Box és a Savate ugyanolyan jó, ezt mindenki tudja.
Illetve hogy jól tanítják és hogy hatásos mindkettő.
Engem az érdekelne, hogy van itthon még valami hozzájuk hasonló, de náluk jobb rendszer?
Ju-Jutsu és Jiu-Jitsu egy és ugyan az, csak más nyelvekben nehezebb kimondani, pl portugál, spanyol. Bjj az meg megint más. Az stimm, hogy a judo csak egy leegyszerűsített jj, ami elvileg inkább testedzésről szólt volna.
Savate? Bármit gyakorolsz, gyakorold, és jó leszel benne versenyen és utcán. Ha azt nézzük a savate sportnak kiváló. De elgondolkodtató, miért csak pesten van pár klub?! Tb és bjj viszont lassan minden bokornál lesz, hasznavehetetlen edzőkkel.
Thai-boxból is van már olyan bóvli edzés már, hogy csak na. Fél év alatt sparringot se láttam, csak egyszer a versenyzőknek.
Olyan helyre kell menni, ahol megtanítanak verekedni hatékonyan. Boksszal is le lehet valakit gépelni, meg Judoval is meg lehet nyomorítani örökre, csak tudni kell használni. Akár egy parasztlengő is lehet végezetes. Tökéletes stílus pedig nincs.
Tudom hogy mi a Ju, de vannak köztük különbségek.
A Ju-Jutsu a hagyományos, az eredeti.
A leegyszerűsített formáját hívják Judo-nak.
A Jiu-Jitsu meg a brazil fajta Ju-Jutsu, ami a brazilok béna kiejtésének hála lett ilyen idétlen kiejtéssel felszerelve.
Igazából eddig a Savate a befutó.
De ha a Taichi is van olyan jó, akkor az érdekelne elsősorban.
A Savate-val az a bajom, hogy abból ringbéli kakaskodás lett és eredeti formájában csak Franciaországban lehet tanulni mert Pesten a kakaskodás a fő cél nem a hatásosság és a ellenfél mihamarabbi likvidálása.
Én azt mondom a pesti wudang edzést nézd meg.
De 5-6 ember tartja fenn a termet, heti 4 napra ki van bérelve, ehhez legalább 10 ember kellene. Máshol 30 ember megy le egy edzésre és heti 2x bérelnek ki egy tornatermet, valami 1,5 órára. Itt 3 órák vannak, mert nyújtás megsatöbbi, ugye ez kell az edzés mellé.
Én lehet megyek külföldre, de ha nem akkor is elköltözöm, nem valószínű hogy tudom tartani a terem rám eső részét. Gyakorlatilag most heti 2 edzést megtartunk, régen 5 is volt. Hát, így érnek véget a jó dolgok, ez szerintem is szar.
A savate defensével is furcsa ezt hallani, hogy arra nem mentek.. pedig láttam olyan karate meg kungfu edzéseket, amiknek konkrétan mint önvédelem vagy bunyó edzés nem sok értelmük volt, 30+ ember járt le. Mindegy.. mármint nekem tényleg minden mindegy.
Én őszinte leszek.
Lehet a Box jó meg a Savate is de nem nagyon vonz, hogy szarrá izzadt, fogatlan cigányokat püföljek. Nekem valami olyan kell ami hatásos is, komoly filozófiai háttérrel is rendelkezik meg eléggé intellektuális is. Tehát nem az a "mönnyé oszt üssed hee" stílus.
Amúgy meg minek terem?
A Taichi-sok is a szabadban gyakorolnak.
Van egy kínai Taichi mester aki mellékesen Bagua mester is meg Kínai Orvos is, ő is a szabadban tartja az edzéseket. Rá gondoltam még, hogy elnézek feléje.
A Savate-ról meg annyit, hogy nem sokban különbözik a Shaolin Kung-Fu-tól. Úgy értem a Shaolin hanyagolja a küzdelmet, inkább a táncoláson van a hangsúly. A Savate ugyanezen elven alapul. A Savate-ban meg nincs igazi harc (mert ugye a lényeget kivették belőle, a legjobb technikákat), csak a kakaskodás a ringben.
"A Savate ugyanezen elven alapul. A Savate-ban meg nincs igazi harc (mert ugye a lényeget kivették belőle, a legjobb technikákat), csak a kakaskodás a ringben."
Nem vették ki belőle a harcot!!!! 3-4 veszélyesebb technikát vettek ki belőle a versenyzés végett, de ennyi! Az eredeti savate az mondjuk valóban durvább, mint a sportsavate, ez kétségtelenül igaz, aláírom!
De a "ringben kakaskodós" sportsavate így is milliószor hatékonyabb - még utcán is! - mint akármelyik kungfu, karate vagy aikido.
"Nekem valami olyan kell ami hatásos is, komoly filozófiai háttérrel is rendelkezik meg eléggé intellektuális is. Tehát nem az a "mönnyé oszt üssed hee" stílus."
Ezzel meg az a gond, hogy ilyen így egybe nem igazán van.
A "mönnyé oszt üsd" stílusokban valóban annyi a filozófia mint ciánkapszulában a multivitamin, de legalább megtanít TÉNYLEGESEN harcolni!
Azok a stílusok amik pedig rendelkeznek filozófiai háttérrel, azokat gyakorolhatod 30 évig is, aztán egy parasztlengőt sem fogsz tudni kivédeni, maximum arra lesz jó, hogy lesz egy különlegesen szép mozgásod.
Ha még ezek után is fontos neked mindkét része a dolognak, akkor csinálj egyszerre két stílust.
Savate + taichi = hatékony + szép/filozófiai háttér
Csak ha 2-3-an támadnak meg akkor szerintem az ütök-rúgok 3-4et technika egy emberre nem nagyon fog beválni, főleg ha oldalt is van támadó.
Ennek a kivesszük a halálos vagy a kegyetlen technikákat dolognak nem sok értelme van. A legjobb az lenen hogy bejelenti a tanítvány a mesternek, hogy nem kakaskodni akar hanem értelmes harcot tanulni és akkor a mester megtanítja neki ezeket a technikákat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!