Wudang kungfu, Wado ryu karate, Wing tsun vagy Capoeira?
Mindentlátó szemnél figyelni kezdtem.
A bácsi nem csinál rossz dolgokat amúgy. De paleózás ráférne, lehetne még ügyes évtizedek múlva is, nem kell inzulinrezisztenciát meg ízületi bántalmakat megvárnia senkinek.
"Készségek pedig vannak, és ezek fejleszthetőek. Mindegy, hogy kesztyűben pofoznak vagy boxerrel, ha valaki el tud hajolni és herén tudja rúgni a pofozóját, ez készség kérdése is."
Nagyon nem mindegy, mert míg kesztyűben a védekezés nem olyan zárt (ha bekapsz párat, sem feltétlen végzetes számodra), addig boxerral ha eltalálnak, vége is.
Kesztyűvel is vége lehet, ha eltalálnak.
A hangsúly a képességen lenne, hogy az embert ne találják el, vagy ha igen akkor legfeljebb az alkarját az arca előtt (jah, boxerral az necces). Egy birkózónak általában megvan a képessége, hogy elhajol mielőtt telibe verhetnék és nem igazán lehet megütni sem kesztyűvel sem boxerrel, miközben éppen megfordít és esem a föld felé.
De ezt elvi szinten bárki megcsinálhatja, nincs különbség, hogy valaki küzdősportol vagy harcművészetet gyakorol. Mennyit edz, milyenek az alap képességei és hogyan készítik fel... - milyen a küzdelem pillanatában az állapot, mi más számítana (a csillagok állásán kívül még :D
Nincs mit hozzáfűzni, jól leírták.:)
A lényeg: rendszeres sparring, korszerű, hatékony edzésmódszerek.
És ne féljünk időnként más stílusbeliekkel szemben is megmérettetni magunkat.
Szemétláda, ha megkérdezhetem te hol zipotázol?
És mióta? Spanyolországon kívül nem nagyon lehet már ezt a stílust tanulni...ritka, mint a fehér holló. Netán ott élsz? (Ez esetben igen szerencsés vagy.:D) Leírnád a tapasztalataidat a stílussal kapcsolatban?
Kevéssé ismert harcművészet, szerintem teljesen méltatlanul.
Ha már ott tartunk, hogy a zipota kevéssé ismert.
Karatét miért lehet 100 helyen tanulni Budapesten, zipotát meg az egész országban nem?
... ?
Oké, én karatéra járok csajozni mert szépek, de maga egy edzés divatja, elterjedtsége mégis min múlik?
https://www.youtube.com/watch?v=km62n8X9lhA
Real zipota
A videon jól láhtható a full contact saparing és a taek kwon dot alázó rugások. XD
46%
Azért mert a karaténak magyar országon lassan 50 éves múltja van és ez mellet számos rendvédelemi szervezet használja.
A videóban nem zipota van konkrétan. Hanem a Buitron akadémia mindenféle kevert bemutató technikája. Paul-Raymond Buitron a zipota texasi irányzatának az egyetlen képviselője, aki amúgy nem csak zipota, hanem savate, kempo, eskrima mester is. A videóban minden van, igazából. Amúgy Buitronnak medencecsont törése volt, azért hízott meg, de azért lazán spárgázik, láttam szemináriumon. Én a zipota (eredeti) baszk irányzatát tanulom. És igen Spanyolban élek 4 éve. A zipota valóban nagyon ritka stilus,holott keményebb mint a savate. A zipotás rúgások nem alázzák le a taekwondós rúgásokat, pláne látványban, viszont a tkd rúgások 95 százalékát nem lehet utcán használni, míg a zipotáét igen.
A zipota azért ritka, mert egyrészt sokan nem tudják a savatétól megkülömböztetni. Másrész a savate sem annyira ismert világszerte, mint pl. egy karate (bár most már kezdeget). Nincsenek zipota versenyek, ez nem sport. Valamint a zipota képviselői soha sem tettek és a mai napig sem tesznek a stílus népszerűsítéséért semmit. Nincs marketing.
"Amúgy Buitronnak medencecsont törése volt, azért hízott meg, de azért lazán spárgázik"
Persze a mangalicák meg tudnak repülni.
Őőő.. 50. válaszoló, 56%-os.
Figyu, ha késő este még nem alszol és nem szűröd le a fehér/kék színeket a képernyődről, az nem túl jó a tobozmirigyednek. Szerintem az éjszakai ébrenlét a kortizolszintednek sem tesz jót.
Ez természetesen MAGÁNÜGY. De az érzelmi gyengeségeidet, a hormonális eredetű feszültségedet légyszi ne itt a fórumra közvetítsd, oké?
Ugyan úgy a Te magyarázatodat és másokét is várjuk arra, hogy miért kell máshogy mozogni akkor, ha valaki kesztyűvel üt vagy ha valaki boxerrel. A jó mozgás ugyan az a taktikus kitérés és ellenakció lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!