Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Wudang kungfu, Wado ryu...

Wudang kungfu, Wado ryu karate, Wing tsun vagy Capoeira?

Figyelt kérdés

2015. ápr. 18. 20:35
1 2 3 4 5 6 7
 1/69 A kérdező kommentje:
Önvédelemre kell
2015. ápr. 18. 20:37
 2/69 anonim ***** válasza:
29%
a semminél nyilván jobb, önvédelemre viszont inkább: erőedzés, tömegnövelés, box, birkózás, futás
2015. ápr. 18. 23:29
 3/69 anonim ***** válasza:
38%
Egyik sem.Ezekkel semmire sem mész.Keress egy normális küzdősportot.Pl. boksz,birkózás.
2015. ápr. 18. 23:42
 4/69 anonim ***** válasza:
62%

Én egy jó edzőtől tanulok wudangot, így ahogy én csinálom teljesen rendben van.

Wadóztam régen, hehe nevetséges volt. Mostanában csajozgatni, ismerkedni járok le karatésokhoz. Jó azért a társaság, bírom őket.

Capoeirások közül ugyan úgy mint wudangban, 1-2 jó edzés akad, mondjuk capoeira az Komáromban, ott tudnak rúgni.

WingTsun, az reklám, de biztos van aki azt mondaná, hogy valahol elvétve akadhat egy jó wingtsun oktató. És én jóhiszeműen úgy állok hozzá, hogy biztos.

Edző kérdése, arra az edzésre menj amit a közeledben jól oktatnak.

Általában ökölvívást, thai boxot, birkózást oktatnak sok helyen és megbízható színvonalon, ezért ezeket szoktuk ajánlani (én is) edzésre, önvédelemre.

Másfelől megközelítve:

- a wado karate igazából semmi sem akar lenni, sport, no contact kumitéval. Ez játék, bár pont itt gyakorin linkelt valaki mostanában egy videót, amin wadósok zsákoltak. Rosszul, de zsákoltak. Most ez annyira nem árnyalja a képet azért, de mégis jó.

Capoeirát táncnak oktatják, abból úgy nem lesz önvédelem, de ha tanulsz valamit (mondjuk egy küzdősportot) amellett mozgásfejlesztésnek lehet táncot vagy capoeirát gyakorolni.

Wingtsunt továbbra is hagyjuk, de az átlag wado karaténál több köze van az önvédelemhez, de szerintem egyik sem szint (vagyis színvonal)

Wudang az kemény, csak a taichival az van, hogy ugyan annyira szokták bunyóra használni mint a capoeirát, wado karatét vagy a keringőt. Semennyire. Pedig igazából harcművészet, és igazából kegyetlenül jó mozgás lenne, én nagyon bírom, de kevés edző oktat igazi kungfut, amikor a semmiért is fizetnek az emberek. Karatéval is ilyesmi van amúgy, capoeirával is. Minek tanítanának meg bunyózni, ha egy kis fitneszért ugyan úgy fizetsz?

Ilyen küzdősportban nincs, ahol gyengén oktatnak, az kiderül és a tanulók elmennek máshová edzeni.

Meg box edző pl. nem lehet olyan ember, aki nem tud saját maga bunyózni.. na karate edzőnél ilyen gond nincsen igazából.

2015. ápr. 19. 00:07
 5/69 anonim ***** válasza:
66%
Ez most nem azoknak szól akik szerint a kung fu nem alkalmas önvédelemre mert ők valszeg sosem próbálták vagy ha igen szar helyen. Azt aláírom , hogy nagyon sok a pénzlehúzos divatmajom edző Magyarországon ,így igen kevés helyen akadnak jó oktatók , de én pl wing chun-t tanultam 2 évig és igen is jó volt a mesterem , rengeteg sparring volt , ütés kombinációk zsákoltunk is reflexgyakorlatok. Bemelegítésnél is volt sok ugrókőtél és igen itt pl befigyeltek a formagyakorlatok is. Erőnlét is volt rengeteg féle , és ezek mellett tanultunk némi földharc szerűséget is , szal nem azért volt jó tanár mert ragaszkodott a "tradicionális" kung fu hoz hanem mert elmert onnan mozdulni , az alapok kung fu-ak voltak de minden más arra szolgált , hogy használni is tudjuk azt amit tanultunk.
2015. ápr. 19. 08:04
 6/69 anonim ***** válasza:
61%

Szerintem a kérdés annyi wingchunnál is, hogy éééés akkor vajon megtanultatok használni valamit?

Pl. ütni végülis megtanultatok? A jó edzővel? Nyilván megtaníthatott, mert mi a fenéért ne lehetne normálisan megtanulni azt a francos láncütést, még én is gyakorlok sorozást wudangon, boxolók is tudnak sorozni, wingchunon is meg lehetne tanulni.

Én egyszer voltam egy wingchun nyílt edzésen, volt ott csível edények bőrre tapasztása. Ezt még mindig nem tudom hová tenni, tehát azért volt ügyes az ottani edző, mert a súrlódási erő / gravitáció úgy jött ki egy csávó testén, hogy nem csúszott le egy tányér vagy kanál? És akkor.. na mindegy.

Utána a formagyakorlat bemutató nyilván olyan volt, hogy oké, most ilyet kravmagások is tudnak, begyakorolva minden szép.

Kis pár technikát ki lehetett próbálni velük (semmi küzdelmi típusú, váratlan vagy gyors, erős)

Aztán nekem igazából az nem tetszett, amikor levegőbe lehetett gyakorolni sima egyenes ütésláncot. De így senki se használ csípőt, forogtam én jobbra-balra néztem magam mögé, bakker itt mondom csípő protézis beültetésen frissen átesettek edzenek bizonyára, dolgoznak kézből, vállból.

A hideg kiráz ilyenkor, na mindegy.

Aztán megkérdeztem 'a' edzőbácsit, hogy most végülis ez wingchunban hogy van így? Azt mondta hogy hát kezdőket még így tanítják, az alap mozdulatra, aztán később jön az ütésre a csípő, peeersze. Mondom ja, az akkor jó.

Na most erről az egészről annyi a véleményem, ez ugye Magyarország, valószínűleg egy átlag edzés. Ők nem annyira szerették a felkapottabb és gyatrábban oktatott WingTsun irányzatot. Szóval, azért egy jó mozgásnak az alapja a lényeg, a test használat és pont ezt a nehéz megtanulni. A többi már csicsa és dísz. Ennek fényében tényleg vannak ergya edzések ahol pont a lényeg szorul háttérbe.

Aztán nekik itten megvolt nagyon a kiképzés programjuk, most az irreleváns, ha esetleg én nagyobbat és jobban ütök mint ők, kaptam egy ajánlatot később, hogy látták hogy én nem vagyok kezdő és ez a téma tényleg érdekel, akkor a taichi alapok helyett tanulhatok náluk nagyon más de nagyon jó mozgást. Hát ugye se pénzem se szabad délutánom nem igen marad nekem erre.

Valahogy ebben nem tetszett, hogy nagyon nyomatták a saját ügyességüket. De vajon csak szóban, vagy egy normális sparringban is így lenne náluk? Na ezt nem sikerült megtudnom.

Ez nem a wingchunt minősíti, ez csak egy történet. Shaolinosoknál azt kaptam meg, hogy mivel látszik nem tudok még ütni (?) álljak be árnyékolni, és levegőben gyakoroljak egyenes ütést meg köríveset.

Hát még milyen ügyetlen voltam mikor taichisként nyilván máshogy ütöttem mint ők szandán. Vagy sandán :D

Na mindegy, miközben pár szerencsétlennek megmutattam hogyan kellene megrúgni az ütőpárnát, közben figyeltem a régóta ott ügyesedőket, hát 20-30 ember közül azért igencsak 1-2 volt maximum akit nyugodtan odaengednék egy boxoló elé. Az edző és a top tanítvány srác, akikben tagadhatatlanul volt is valami..

Na magyar kungfu, nekem ez kicsit grrrrrr.

Ami viszont tetszett, az box edzésen: lemégy, és tök mindegy ki vagy, mit tudsz, normálisan gyakorolhatsz zsákolni, gyakorolhatsz alap állást, lépést. Nekem egy box edző 1-2 edzés alatt már elkezdte részletezni különböző ütések közben a váll helyzetét, a kar állását, ideális szögeket, a felsőtest munkáját boxban.. nagyon komoly volt.

Egy renegát aikido csapatnál frankók a testtartásomat igazították ki, melyik izom mennyire feszül, mennyire és hol tartom meg a lapockáimat egyenes testtartásnál, hogyan áll a gerincem stb. Olyan szinten rámentek az alapokra, valami hihetetlen jó volt. Mondjuk ők ha csináltak valamit, ott volt is földrevitel. De nem azért mert kézzel rángattak, hanem mert nem sok egyéb választás volt :D

Na ő hozzájuk simán lehet menni bármilyen stílussal, csak ki fogják egészíteni, nem akarnak megtanítani újra ütni ha már tudsz. Mondjuk járni, megőrizni sőt kialakítani a test természetes tartottságát azt igen :)

De szerintem nagyon kevés jó edzés van, na most jól elkalandoztam.. vasárnapi tündérmese.

2015. ápr. 19. 08:27
 7/69 anonim ***** válasza:
61%
Igen mi megtanultunk ütni is , képzeld a páros gyakorlatoknál gyakran volt kesztyűzés ugyanez rúgásokkal.Mint mondtam volt zsákolás is. Igazából amit mi csináltunk az kung fu volt de az edzés mód inkább hasonlított egy jó box/kickbox edzésre. De ez így volt jó mert őszintén megmondom én se vagyok benne biztos , hogy maga a kung fu alapok alkalmasak egyáltalán önvédelemre de így vegyítve normálisan oktatva teljesen jónak éreztem. És mi nem szégyelltük azt se ha épp voltak a nyújtásokban jóga gyakorlatok. Az edzőnk is egyébként több féle sportot űzött a kung fu hobbi szinten volt neki de vagy 15 éve csinálta mellette krav magázot meg ilyesmik és ezeket is átadta. A jó edző véleményem szerint itt kezdődik.
2015. ápr. 19. 10:59
 8/69 anonim ***** válasza:
42%

Én képzelem, nem Rólad írtam, csak a saját MAGYARORSZÁGI tapasztalataimat + véleményemet. Én (már) semmilyen edzésről nem ítélkezem, persze hogy nem neked szóltam be. Max arról mondok ítéletet, akivel minimum sparringoltam. Az sem ítélet, pusztán vélemény.

És ugye én nem is írtam sparring tapasztalatot, úgyhogy.. :)

Amikről írtam azok sem ítéletek, pusztán benyomások.

2015. ápr. 19. 11:09
 9/69 aikiboxer ***** válasza:
63%

Mivel az önvédelmi szituációk 70-80%-a a pszichológián múlik, ezért a kung-fu, karate is alkalmasak a megfelelő fellépés kialakítására.

Ha effektív önvédelemről van szó, azaz rád támad pár norvég cserediák a május 1-i majálison, akkor viszont inkább egy forgótáras gázpisztoly és 500 m síkfutás ami hasznos lehet, ti. ha körbevesznek hárman és még szurkálnak is, akkor nem sokra mész sem az ökölvívással, sem hasonlókkal.

Ha az a kérdésed hogy mint küzdősport ezek a leghatékonyabbak-e, akkor nyilván nem, akkor jönnek a (kick-/thai-)box, birkózás, judo, BJJ, ilyenek. Mert 1:1 küzdelemben, kiegészítő eszközök nélkül ezek a legjobbak.

A legtökéletesebb kombináció szerintem

- min. 5 év box + thai box keresztedzve

- min. 5 év judo/birkózás és BJJ keresztedzve

- kali/escrima vagy kendo a fegyveres harchoz

- valami pszichológiai felkészítés, krav maga vagy defendo, de már csak a végén

Sajnos (szerencsére) a tanuló időt nem lehet megspórolni.

2015. ápr. 19. 12:54
 10/69 anonim ***** válasza:
45%
Hát szerintem magyar országon mindegyik sz...r, (kungfu, Karate, box, stb) persze 1-2 kivétel akad de az nagyon ritka.
2015. ápr. 19. 14:15
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!