Kyokushin Karate vs Wing Chun/Tsun kungfu?
Atomirészecske, hülyeségek összehordása helyett érdemes lenne inkább elolvasni egy Oyama Masutatsu életrajzot, az egyik legnagyobb harcművész volt, attól függetlenül, hogy az elképzelése a karatéról rossz irányba viszi el az edzésmódszertant (nincs fejütés, nincs védőfelszerelés, megmarad a robotember mozgás stb.).
Gondold át, és számolj azzal is, hogy mit oktatnak jól.
Csak azért nincs értelme fehér parasztruhában díszelegni és mereven kapálózni, hogy azt hihesd karatézol. Márpedig sok helyen a karate oktatás nem szól másról sajnos.
Első: Az csak a filmben volt. De, mint múltkor is megírtam Yip Man Wing Chun-t tanult és tanított.
Aiki: A tilos a fejre ütés abból is eredhet szerintem, hogy anno, mikor Oyama-t kiakarták rabolni éjszaka, egy fejre mért ütés olyan károkat okozott a támadóban, hogy az belehalt.
Elég nagy érzelmi sok az ilyen, legyen bármilyen ,,kemény" is az ember. Nem hiába szoktak megörülni a háborúba annyian. Oyama-t is tuti megviselte lelkileg. Emiatt vehette ki a fejremért ütéseket a Kyo technikái közül.
Az a film 1 megtörtén dokumentumfilm! :D Szóval bebuktatok! Higgyétek el, amekkora tahó az ember én vagyok az egyedüli, aki ért hozzá! De csak mondom, a wing tsun nem 1 állatfaj, vagy a növények által generált valami, hanem kung-fu! Bocsi ha fáj az igazság, nem is kell elismerni, de ne is szídjátok a hozzá értőket! :)
Udv!
Sok wingtsunost vernek el boxolók.
Erre céloznak. Lehet te jó edzésen vagy, lehet Máday 10-20 nagyon tanítványa ügyes, de egyszerűen a te tapasztalatodtól eltérő egy csomó másik ember tapasztalata.
Hogy Yp Man milyen ügyes volt, az egy dolog, most azzal kell foglalkozni hogy ebből mennyit lehet elsajátítani MA, lehetőleg Magyarországon egy véletlenszerűen kiválasztott edzésen.
A stílusalapítók legendáit el kell osztani kettővel és négyzetgyököt vonni. Amúgy nyilván minden stílusgazda kiemelkedő képviselője saját stílusának, különben nem lenne stílusalapító. :)
Morihei Ueshiba, az aikido alapítóját is számos legenda övezi. Amúgy tegyük hozzá, hogy Ueshiba egy kiemelkedően izmos és erős embere volt korának (amiről már csak az is árulkodik, hogy 150 valahány cm-e mellé ha jól emlékszem legalább 80 kg volt, szóval nem kellett fél téglát tennie a zsebébe, mint Bruce Lee-nek, hogy ne fújja el a szél). De annak ellenére, hogy a legendák szerint Ueshiba "úgy szórta szét a judósokat, mint a pelyvát a szél", ma az aikidósok khm... hát nem szórnak szét semmilyen judóst.
Yp Man is lehet, hogy egy kiváló harcos volt, ettől a tanítványai még nem biztos, hogy ugyanolyan jók. Az meg, hogy a kung-fusok szétvernének bármilyen karatést... Mint ex karatés tudok ehhez hozzászólni, hogy ne nevettess már... Annak idején több kolesztársam is kung-fuzott (volt legalább egy wing tsunos meg egy imádkozó sáska meg még valami), és elég sokat játszadoztunk egymással... Hát nem éreztem a kung-fu meggyőző fölényét...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!