Kyokushin Karate vs Wing Chun/Tsun kungfu?
Ahogy egy előttem szóló kollega már írta, az öreg Wing Chun-t oktatott. A Wing Tsun-t kitaláló Leung Ting is Yip Mantól tanult eredetileg, és elég sok minden megvariált a rendszerben. (Főleg tanítási struktúra szempontjából. Aztán meg lehet nézni hova vezetett.)
"És míg a wing tsun hatékony védelmet nyújt a box ellen is,"
Aki ilyet állít az még sose találkozott egy hozzáértő boxolóval. A ma oktatott huszárvingcsun egyszerűen sem technikailag nem alkalmas erre, sem az oktatási rendszer és a "szakembergárda" nem teszi ezt lehetővé. (0-100 harci állás, sparring hiánya, iszonyatos lehúzások a fejlődésért cserébe, minősíthetetlen, embertelen hozzáállás a vezetőség részéről, stb.)
"Az a film 1 megtörtén dokumentumfilm!"
Az ember meg egy nagyra nőtt egysejtű.
"Hát én értem, persze nem tartom én legyőzhetetlennek a WT-seket, mert az utcán ha van 10 wing tsun-os abból 1 mester,"
Tudod, annak idején Kun István volt Mádai legkiválóbb tanítványa. Volt egy Riegler Norbert nevezetű egyén, aki kivált és tanult némi boxot. Szerinted mi volt a küzdelem végkimenetele?
"tehát 3 év wing tsun kb kezdő szint vége, "
Milan Prosenyica mester szerint 3 év alatt a komplett rendszert meg lehet tanítani. Persze kigyakorolni már más kérdés, de ha nem kutyulnának szándékosan 3 év alatt nem mindig az egyenes ütés tan sau kombinációnál tartana a tanítványok java része.
"De mondjuk én is hülye vagyok, hisz Yip Man-nal dobálózok, amikor ő 8-as szintű mesterfokozaton van, tehát világszinten 3. "
? Te miről beszélsz?
"A Chun-ról csak annyit, hogy elég bénák tudtak lenni, amikor boxolók ellen néztem 1-2 videót, mert annyi volt értelmes"
Érdekes, a huszárok valahogy mégsem bírtak el Juhásszal anno. Sőt, most se nagyon csesztetik... Vajon miért? :)
"de a wing tsun-hoz nem kell izomerő, mert nem arra épül! "
A nagy baj, hogy ezt sokan el is hiszik. Amikor a wt-s megmondóember demonstrálja az ütést jól bele-beleviszi a vállát, holott, te is tudod, hogy "azt nem szabad". Hol van, kérdem én a rezgőerő, meg a titkos technikák? Vagy esetleg Máday honnét lett ilyen szép nagy ember? Na mit gondolsz?
A kyokushin mindig is versenyzésre kidolgozott karate volt.
Nem szorítóba való? Csak oda való... Pont oda való, mindjárt jönnek majd a boxolók is, hogy az ökölvívás nem ringbe való hanem önvédelemre kidolgozott harcrendszer.. Hát annyira legalább, mint a kyo.
Fejleszd még az edzéselméleti tudásod.
Nem csak küzdősport ringbunyó létezik és levegőkékítő harcművészeti edzés.
A küzdősport bunyórutin örökké csak középszerű eredményeket hozhat, bár az is jobb lehet mint a levegőkékítő harcművészeti képzettség. Ettől még nem lesz különösen jó a boksz, csak nem is rossz, de akkor is csak küzdősport.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!