Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » A Chen stílusú TaiJi Chuan...

A Chen stílusú TaiJi Chuan alkalmas lehet utcai harcra?

Figyelt kérdés
Lenne lehetőségem lejárni egy ilyen edzésre. Azt írták róla, hogy harcművészet. Mennyire hatékony?

2014. dec. 20. 09:57
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/71 anonim ***** válasza:

Pár jó tanács, ha a Wu taichi mellett döntesz.

Mivel az első 1-2 évben nem fogtok fegyverrel sparringolni, így lesz időd beszerezni a dolgokat. Szükséges lesz egy arcvédővel (ami plexi vagy fémrács) ellátott fejvédőre, alkarvédőre, ujjas kesztyűre, mellkasvédőre + a fegyverre (de erre majd még visszatérek). Ne járj úgy mint én, mi laza semi contact sparringot nyomattunk fegyverrel, én szablyával voltam és beleszaladtam a botos ellenfelembe, le is tört a fogamból egy kicsi. A tetejében sajnos én is okoztam balesetet véletlenül, nagyon lazán kardozgattunk, haveromat még is sikerült úgy eltalálnom, hogy az egyik ujjáról lejött a köröm. Pedig ezek a kung-fu gyakorlókardok teljesen életlenek, tompák és vékony nagyon hajlékony alumíniumból vannak a pengéik.

Az a baj, hogy a tompa és életlen fémfegyverekkel valamint a fából készült fegyverekkel való semi és light contact gyakorlás is igen veszélyes tud lenni, még akkor ha óvatosra fogjátok a dolgot. Ennek két hátránya is van:

1. Semi és light contact sparringokon nem fejlődik kellően az ember.

2. Így is veszélyes.

A megoldás a full contact sparring + a normális védőfelszerelés viselése. Ez volt a jó tanács és a magyarázat mellé. Most ahogy ígértem térjünk vissza a fegyverekhez. A wu taichiban az a jó, hogy Te magad választhatod ki, hogy melyik fegyverre akarsz majd szakosodni. Külön vannak a lándzsás, (egyenes) kardos, szablyás, botos, legyezős csoportok. (Egyes helyeken alabárd is van, de ez piszok ritka, szóval erre ne nagyon számíts).

Ugye bár az első 1-2 évben csak és kizárólag fegyveres formagyakorlatokat fogtok tanulni, ekkor MINDEN fegyverrel, ám főként a pusztakezes formák lesznek a főmérvadók. Utána viszont el kell döntened, hogy melyik fegyverre akarsz ráspecializálódni. És ne nagyon úgy dönts, hogy melyik tetszik, hanem inkább úgy, hogy a formagyakorlatos edzéseken melyik fegyverrel ment jobban. Ha tetszés szerint választod ki, és mondjuk neked a lándzsa tetszik a legjobban, de semmi érzéked nincsen hozzá (ellenben lenne tehetséged például a kardhoz), akkor igen csak meg kell szenvedned majd azzal, hogy megtanulj lándzsával vívni, és nem sok siker élményed benne. Kb. így lettem szablyás én is, holott én botos akartam lenni szívem szerint, de már nem bánom amúgy. :)

A gyakorlófegyver árak: bot kb. 6000-8000 Ft, lándzsa kb. 10.000-12.000 Ft, egyenes kard kb. 10.000-12.000 Ft, szablya kb. 12.000-15.000 Ft, legyező kb. 6000 Ft, alabárd kb. 20.000 Ft.

2014. dec. 23. 13:35
 62/71 anonim ***** válasza:
2014. dec. 23. 13:39
 63/71 anonim ***** válasza:
*és nem nagyon lesz sikerélményed.....
2014. dec. 23. 13:40
 64/71 anonim ***** válasza:

Na, most helyesírási hiba nélkül.

HOOOGY VAAAN BÁÁÁTORSÁÁÁGOOOOD ???

[link]

2014. dec. 23. 13:42
 65/71 aikiboxer ***** válasza:
36%

Érdekes amit írsz 49%.

Kicsit hasonló cipőben járok én is, mivel én aikido mellett boxolok. És nekem az a tapasztalatom, hogy hiába "több" az aikido sok szempontból, az a véleményem hogy semmilyen aikidós nem ellenfél egy 2 éve boxoló ellen. Senki. A sok danosok sem. Akinek van rutinja a sparringban, az át tudja vezetni talán az ellenfelet aikidó technikákba (én is meg tudok csinálni pár dobást még nagykesztyűben is, fogás nélkül); de általában véve az aikidósok alulmaradnak az összes ököl- és testharcos stílusokkal szemben. (Egy BJJ-s is úgy ver palacsintává akármilyen aikidóst, hogy rossz nézni.)

Kung-fu edzést nem próbáltam, de csodák nincsenek. Az ökölharc az alapja mindennek, ami jó még az a testharc. Az aikidó-szerű bigyók meg nagyon-nagyon szépek, de élesben nagyon nehéz őket megcsinálni.

2014. dec. 23. 13:50
 66/71 anonim ***** válasza:

Úgy könnyű ügyetlen aikidokának lenni, hogy aikido edzések egy részében (?) nem tanítanak alap ökölharcot.. jaa, úgy nem csoda, ha nem működik meg nincsen rutin.

A harcművészetek az alapokra építenek, az ökölharc az éppenséggel alap. Anélkül hogy lehetne bármit is gyakorolni? Na jó, jujutsut meg judót lehet gyakorolni nélküle, jó. Azért ott sem baj, ha az edzőtárs tud ütni.

2014. dec. 23. 13:54
 67/71 anonim ***** válasza:
0%

Aikido-ba miért nincsen beleintegrálva alapból egy box típusú ütögetős edzéstechnika? Zsákolás, sparring stb.?... fura.

Én januártól megyek aidikozni egy ideig, hogy megismerjem, de én vélem magamról, hogy tudok már annyira ütni, hogy mindegy. Csak a lágy stílusú mozgást gyakorolnám még reggelente.. kis reggeli tornának.

Edzenék én bármi mást is, de nehéz edzőpartnert találni. Hát akkor itt lesznek az aikido-sok, bumm. Amúgy keiko akadémia termében láttam vala egy boxzsákot, már tetszett.

2014. dec. 23. 14:01
 68/71 aikiboxer ***** válasza:
55%
Semmilyen aikido (aikikai) edzésen, soha nincs sparring. Még védőfelszerelés nélküli no contact sparring sincs.
2014. dec. 23. 14:02
 69/71 aikiboxer ***** válasza:
55%
A keikosok edzésén még nem jártam, de ők renegát aikidósok. Valaha azt hiszem kobayashi (aikikai) stílusúak voltak, de kiszakadtak, és most valamilyen kevert stílust csinálnak, amelyben van szabad küzdelem, sőt verseny is.
2014. dec. 23. 14:06
 70/71 anonim ***** válasza:
0%

Még a végén kiderül, hogy random egész jó edzést találtam? Akciójuk volt a bónuszbrigádon..

Mindegy, én már találkoztam az edzővel, láttam rajta hogy ügyes, rögtön javítgatott is a csípőm dőlésszögén és ilyen apróságokon. Nekem elnyerte a tetszésemet, biztos hogy fogok tudni tanulni tőle.. ezt-azt.

2014. dec. 23. 14:09
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!