A Chen stílusú TaiJi Chuan alkalmas lehet utcai harcra?
Kérdező, gyenge oktatókkal találkoztál, ennyi.
Taichi, egészségmegőrző mozgásrendszer :D
Ez egyébként a legnagyobb vicc. Ilyet azok mondanak, akik nem értenek hozzá.
Igen, ettől nem mennek tönkre az ízületeid, nem káros sport. Nagy dolog, attól még bunyóra van, nem kikapcsolódásra. Mint írtam, van pár sz.ar iskola idétlen oktatókkal, akik nem tudják használni önvédelemre. De azok egy kést sem tudnának önvédelemre használni, ökölvívásban sem teljesítenének semmit.. ne ilyenekre alapozz.
Kickbox az amúgy nem lesz rossz. Nyilván jobb, mint egy olyan taichi edző edzése, aki eleve kijelenti, hogy nála nem tanulsz meg bunyózni. Tiszta tré..
"ha küzdeni akarok megtanulni, akkor rossz helyen járok és inkább keressek valami küzdősportot."
Nem mondott olyan nagy hülyeséget az oktató, kedves 49%-os és Kérdező.
Az meg, hogy a tai chi nem alkalmas önvédelemre, nos: valóban nem alkalmas, csak kb. 8-10 év rendszeres, kemény gyakorlással.
Ha pedig, (felteszem) fiatal vagy, és a HARCművészeti része érdekel a dolognak, akkor tényleg inkább kezdd egy küzdelemcentrikusabb, ún. "külső" stílussal. A Chen taiji majd ráér, ha kb. 30 éves leszel.
Egyébként erről a külső - belső stílus "ellentétről" csak annyit, hogy csak látszólagos az ellentét. A dolgok egy idő után összeérnek. Ahogy a kínaiak mondják: "külső stílus- a keménytől a lágy felé, belső stílus- lágytól a kemény felé".
Engem sem hátráltat semmiben (sőt!) a 8 év chen taiji gyakorlás a box edzéseimben. :)
Üdv!
Semmi olyan dolog nincs a külső stílusokban, ami a taichiban alapvetően ne lenne benne..
Kesztyűs sparringot is lehet alkalmazni a taichi edzésmódszerei között.. Bizonyos okok miatt önvédelemre még alkalmasabb lehet, mint a küzdősportok zöme, illetve néhány más harcművészetnél is. De minimum hasonlóan hatékony és alkalmazható.
Biztos vagyok abban, hogy pár dolog alapvetően hiányzik, ha nincs az edzésen
- zsákolás
- ugrálókötelezés (vagy hasonló)
- rendszeres full contact sparring fogvédővel és puhakesztyűvel
Ugyanis ez esetben, ha ezek nincsenek, nincs a harcosoknak
- kondijuk (ez 100% hogy nincs semmilyen tradicionális edzésmódszer mellett)
- erős, gyors és pontos ütésük
- küzdelmi rutinjuk
NEM fikázom a stílust, tiszteletben tartom ismeretlenül is, de mivel az aikido termünkben is van belső kung-fu (sőt magam is belső stílust csinálok), valószínűsítem a fentieket.
Akik mellettünk edzenek: Dao Tai Chi, Qi Gong
Ez ilyen rehab torna, éles harcban bármilyen középkezdő boxoló szétszedné a mestert és 6-7 tanitványát. Egyszerre.
Szedd szét a wu taichisokat, ha engedik. Remélem nem fog menni, ergó erősek az edzésen.
Aikiboxer, 8 éves kislányokkal én sem sparringolok azért, mert amennyit ugrálóköteleznek.. na ők biztosan nagy bunyósok. Szóval van olyan szintkülönbség amit már nem érdemes megugrani nekem sem.
Boxzsákot, ki ne zsákolna? Minden edzésen zsákolnak. Nézzetek wudang taichis edzőtermeket, mindenhol van boxzsák. Az a móka az egészben, minek tanulna valaki ütni, ha aztán nem verne szét legalább egy zsákot?
Mondjuk embert kell szétütni nem zsákot, de pótléknak ott a zsák. Milyen edzés az, ahol nincs? Még mi is szereztünk zsákot, pedig itt még felmosószerre sincs lóvé. De zsák az kell, az alap :D
Taichi edzés szerintem nincs boxzsák nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!