A Chen stílusú TaiJi Chuan alkalmas lehet utcai harcra?
Az aikido is egy nagyon fejlett (= bonyolult, komplex, összetett) rendszer, ahogyan minden belső stílus, ettől azonban még nem hatékonyabb a valós harcban, mint a box.
A box egyébként iszonyúan kifinomult rendszer, aki soha nem csinálta, az ezt nem érti.
Jó, jó a box is. De egy boxoló ütését ki lehet bírni. (persze van olyan, amikor nem).
Egy aikido-s viszont széttép egy embert, ha hozzáér. És nyilván ezt tanulja. Míg boxoló ellen könnyű védekezni, csak szemben kell maradni kettős fedezék mögött - mint a boxolók is teszik.
Harcművészetben ilyen keringőre nincs idő, mivel rengeteg támadás lehetőség van, előbb-utóbb valami sikerül amit nem lehet elég jól levédeni, és vége van. Taichinál főleg.
Semennyire nem könnyű egy boxoló ellen védekezni. Egy boxoló 2 mp alatt szed szét.
Az aikidó szép, de semennyire nem hatékony. Egy aikidós nem ellenfél egy bármilyen ökölharcos vagy testharcos küzdősportolónak. Inkább csak esztétikailag szép tánc. Ha amúgy tudsz bunyózni, akkor hasznos technikák vannak benne, de mivel az aikidokák nem tudnak bunyózni ezért nem tudják őket élesben megcsinálni.
Mit szed szét egy boxoló 2 másodperc alatt? Legóautót?
Csak ütni tud, középszerű. Azzal csak a leggyengébbeket lehet gyorsan szétszedni, akiknek fogalmuk sincsen küzdelemről :)
GOndolom megint ilyen 'karatésokhoz' viszonyítasz. Ugyan, aki tud küzdeni annak egy boxoló legfeljebb jó ellenfél, de semmi szétszedés nincsen. Ne gyengékhez viszonyítsunk mindig. :)
Szerintem mind hatásos a maga nemében, jól megtanulva.
Taichi mondjuk nagyon alkalmazkodóképes, ez pedig általános előny. Hiába gyors és erős egy birkózó, ha sikerül lefogni akkor földhöz lehet vágni és földön le lehet feszíteni. Egy taichist ha lefognak, még akkor sem biztos, hogy földre visznek és hogy ott lefojtják. Persze mindenkit le lehet győzni, de vannak eszközök (pl. jó harcművészeti képzés) ami mellett nehéz.
Hatékonyabb vagy hatásosabb?
Hatékony = minimális befektetéssel maximális eredmény. Ez a box. Borzasztóan hatékony stílus, viszonylag rövid tanulási görbével, már pár hónap múlva is többet ér, mint 10 év taichi tanulás.
Hatásos = testharc, pláne a földharc része. Hosszú tanulási görbe, de aki jó a testharcban, pláne a földharcban, az megsemmisít bárkit, aki ezekben járatlan. És sajnos a beton/jég nagyot üt... Ha megdobják az embert.
Az ilyen belső stílusok (aikido, taichi stb.) -- sok a legenda, meg a ködös álmodozás, de inkább csak esztétikum/harmónia/filozófia az egész. Az ököl- és testharcosok nulla pillanat alatt szednek szét bármilyen belső stílusút. Én sem azért csinálom (az aikidót), hogy tökéletes gyilkológéppé fejlesszem a testem. Hanem mert szép, bonyolult, és nem bírom abbahagyni. :))
Nagyon el vagy tévedve Aikiboxer.
Hatékonyabb stílus nincs a belső stílusoknál. A külső stílusok (pl. a box amit emlegetünk) csak a felszíne, az alapja egy taichi stílusnak. Puszta ütögetés, ez taichiban a nulla kategória, ezt még nem jegyzik. Pusztán ekkora a különbség. Tehát taichit tényleg lassabb megtanulni. Ugyan azt a tudást viszont ott is gyorsan el lehet sajátítani, csak az még nem igazán tudás, alap ökölharc az csak kis mozgás, hogy ne edzetlenül kezdjen taichizni egy ember.
Az ökölvívás küldő stílus. Engem különösebben most nem érdekel, hogy milyen szépséget látsz a boxban, szerintem is jól néz ki, irreleváns.
Amiket leírtál, azok minden állóharc stílusra igazak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!