Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » A Chen stílusú TaiJi Chuan...

A Chen stílusú TaiJi Chuan alkalmas lehet utcai harcra?

Figyelt kérdés
Lenne lehetőségem lejárni egy ilyen edzésre. Azt írták róla, hogy harcművészet. Mennyire hatékony?

2014. dec. 20. 09:57
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/71 aikiboxer ***** válasza:
46%

Nem tudom miért lehetne a taichi a legerősebb harci rendszer?!

A legerősebb harci rendszer, azaz a harcművészetek evolúciójának jelenlegi csúcsa elvileg az MMA, gyakorlatilag meg egy puhakesztyűs/fogvédős küzdősport (box-féleség) és egy testharc (judo, birkózás, BJJ) ötvözete, nem a középkori távol-keleti varázslások. :)

2014. dec. 21. 17:02
 12/71 anonim ***** válasza:
62%

A Wu Tai Chi az gyakorlatilag "kínai kobudo", 70%-a fegyveres harc, a maradék 30%-a az pusztakezes (van benne aikidóhoz hasonló földrevitel, lökések és alacsony magasságú rúgások). Nálunk Szegeden volt fegyveres sparring is. Az egyik fogamból ott törött le egy kis darab, pedig nem is volt full kontakt. Utána rátértünk a fejvédős-arcvédős-mellkasvédős gyakorlásra, ez már jobb volt. Öt évig gyakoroltam ezt a tai chi irányzatot, az első két évben nem is volt sparring egyáltalán, csak páros gyakorlatok.

A Chen irányzatot azt nem csináltam, de ha jól tudom az pont a fordítottja a Wu-nak. Kb. 80%-ban pusztakezes, és csak később jön magasabb szinten kezdik a kardos/szablyás vagy legyezős formákat. Azt nem tudom, hogy a Chen-esek fegyverrel szoktak-e sparringolni, viszont egy bizonyos idő után pusztakézzel már igen.

Egyszóval többféle tai chi irányzat van. A legnépszerűbbek a Chen, a Yang, a Sun és a Wu (aztán van még pár, de azok kevésbé ismertek és nem is annyira jelentősek). A Yang és a Sun az tényleg csak meditációs gyógytorna. De a Chen és a Wu irányzatot lehet harcművészetként is tanulni, nem csak gyógytornaként. Amit a nyugdíjasok gyakorolnak a parkokban az az esetek 99%-ában Yang tai chi.

Ahogy az előttem lévő válaszolók is írták önmagában nem alkalmas a tai chi, mint harcmodor. Magam is thai boxoltam és taekwondóztam mellette.

Egy technika van ami kivétel nélkül az összes tai chi irányzatban megtalálható, ez pedig az ún. "Lökő-kéz".

Szóval Kérdező, ha tai chit akarsz tanulni (és most tökmindegy, hogy Chen vagy Wu irányzatot), akkor csinálj mellette valami full kontakt küzdősportot, pl.: boksz, judo...stb.

2014. dec. 21. 17:05
 13/71 anonim ***** válasza:
68%

Aikiboxer, az MMA nem harci stílus, hanem egy rendezvény ahol lehet verekedni.

Puhakesztyűs küzdősportok gyerekcipőben járnak a valódi harcművészetekhez képest. Nem rosszak persze.

A taichi önmagában is erős stílus, lehet kiegészíteni mással, de legjobb normális oktatót találni. A nyugdíjas tornát persze, hogy ki kell egészíteni boxszal. Mivel nyugdíjas tornán nem tanul meg verekedni az embert. Taichi edzésen igen.

A nyugdíjas tornát ne nevezzük taichi edzésnek, mert félreértésre adhat okot. Mint amikor karaténak nevezik a sportkaratét. Nyilván két, teljesen más dologról van szó. A sportkaraténak nem is célja, hogy bárkit is küzdelmi helyzetre készítsen fel, a valódi karaténak azért igen.

Az ökölvívásnak nincsen lebutított verziója (na jó, fitt box: de van) a taichinak sem kellene hogy legyen. Ami lebutított taichi, azt figyelmen kívül kellene hagyni, az ott tanulóknak el kellene menniük normális taichi edzésre vagy mondjuk ökölvívásra, birkózásra. Ha ezt nem teszik meg, akkor fenntartanak egy értelmetlen rendszert, amit névleg taichinak hívnak, egyébként semmi köze hozzá.

2014. dec. 21. 17:16
 14/71 A kérdező kommentje:
Végre egy korrekt válasz a 12-es válaszolótól! Köszönöm!
2014. dec. 21. 17:39
 15/71 anonim ***** válasza:

12-es túl precíz válasz (emiatt én nem pontozom shogyan sem..)

De egy Wu stílusú taichi mester is oktathat 100% pusztakezes harcot. Ezért annyira nem mennék bele, hogy melyik stílus pontosan milyen. Ha bunyóra használják akkor mind jó, ha csak díszelgésre, laza mozgásra akkor szép, de kb. semmilyen.

2014. dec. 21. 18:08
 16/71 aikiboxer ***** válasza:
40%

A boxnak teljes repertoárja van a levegőkékítéstől (például aerobic "box", taebo stb) a csak zsákoláson át (menedzser box, fitnesz box) az olimpiai (amatőr) boxon keresztül a profi boxig.

Hangosan felnevettem azon, hogy a puhakesztyűs sportok "gyerekcipőben" járnának a "harcművészetekhez" képest. Az európai box dokumentáltan minimum 4000 éves, ekkor már puhakesztyűben sparringoltak a harcosok...

Hogy a fogad letörött edzésen, azt nagyon sajnálom, ezért kell a védőfelszerelés.

2014. dec. 21. 20:22
 17/71 anonim ***** válasza:
34%
Mármint gyerekcipőben járnak technika szerint. Lehet, hogy 4000 éve is ugyan azokat az egyszerű mozdulatokat használták mint ma, miközben komoly harcrendszerek alakultak ki közben a történelem során. :)
2014. dec. 21. 20:27
 18/71 aikiboxer ***** válasza:
42%

Nem gondolom, hogy a birkózás annyira bézik lenne.

Ha meg a box 3 technikájára (vs a karate 50 technikájára) gondolsz, akkor ez az az eset, amikor a kevesebb több. A teniszben is csak 4 ütés van -- magasan optimalizált, tökéletesre csiszolt rendszer.

Az aikido, ju jutsu és ezek szerint tai chi ízületmanipulációs technikáinak nem tudom, van-e európai megfelelője.

2014. dec. 21. 20:39
 19/71 anonim ***** válasza:
27%

"Lehet, hogy 4000 éve is ugyan azokat az egyszerű mozdulatokat használták mint ma, miközben komoly harcrendszerek alakultak ki közben a történelem során. :)"

Igen? És hol? Melyek ezek a komoly harcművészetek? A karate, kung-fu, az aikido?

Most ezen hangosan, szinte visítva röhögök.

2014. dec. 21. 20:47
 20/71 anonim ***** válasza:
71%

Azzal, hogy este visítva röhögsz max. a szomszédaidat zavarod, amúgy senkit sem érdekel.

Taichi-t például igen komoly harcrendszerré fejlesztették. Biztos nem volt jobb dolguk, vagy jó modelljük volt a világról, fejlettebb mint amivel ma butítják az embereket, így fejlettebb rendszereket is létrehozhattak.

2014. dec. 21. 20:49
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!