Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mi az igazság a futással...

Mi az igazság a futással elégetett kalória mennyiségéről?

Figyelt kérdés
Mindenhol azt hallani/olvasni, hogy 60 perc futás 700-800 kcal. Ennek ellenére én minden nap futok egy órát, és 386 kcal-nál többet még nem mutatott az órám. A zsírégető zónám 116-137 pulzus. Intervall futás, 120 és 155 pulzus között. A végén átlagosan a pulzusom 140. Elégetett kcal: 342 és 386 között. Mit csinálok rosszul???
2014. jún. 1. 15:46
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
33%
Azt, hogy ilyen köznapi módszerekkel ragaszkodsz ennyire görcsösen a kalóriaszámoláshoz. Hülyeség a kalóriaszámolás, főleg ennyire szőrözgetősen. Hétköznapi módszerekkel kiszámolni eleve bukott ügy, ezt kéne megérteniük az embereknek. A makrotápanyagok számolásának van értelme és a tapasztalathoz igazításuknak a későbbieknek.
2014. jún. 1. 16:01
 2/16 A kérdező kommentje:
Nem értem, miért beszélsz ilyen flegmán. Nem nevezném köznapi módszernek egy igen drága pulzusmérő óra által mért adatok figyelembevételét. Mint ahogy azzal sem csinálok hülyeséget, hogy számolom az adott napon elfogyasztott kcalmennyiséget. Önkontroll, versenyre való felkészülés időszaka alatt. Szóval köszönöm, hogy megosztottad velem a 'köznapi' VÉLEMÉNYEDET. Csak kár, hogy a kérsedésemre nem válaszoltál!
2014. jún. 1. 16:48
 3/16 A kérdező kommentje:
Még mielőtt belekötnél kedves, nem, nem csak a kalóriamennyiséget számolom, hanem a szénhidrát, fehérje, és zsír-bevitelt is.
2014. jún. 1. 16:50
 4/16 anonim ***** válasza:
66%

menj le kettlebell edzésre és 20-30 perc alatt megvagy a 400 kalóriáddal.

egyszóval válassz hatékonyabb edzéstípust.

amúgy az óra kér magasságot,nemet,súlyt,életkort?

mert ezek nélkül 50% se a becslés pontossága amit kiad.

2014. jún. 1. 17:02
 5/16 anonim ***** válasza:
15%

Nem kell megsértődni, válaszolok bővebben is a kérdésedre. Akármilyen jó, minden adatot figyelembe vevő órád van (pulzus, O2 fogyasztás-szép is lenne-, testsúly, nem, kor, magasság, testzsírszázalék, külső hőmérséklet, nyugalomban mért élettani adatok stb...majd mondd meg miket, mér), ahhoz, hogy pontosan megmérd az energiafelhasználásodat egy entalpiát, energiaforgalmat mérő laborra volna szükséged, szépen felszerelve. Ami neked a rendelkezésedre áll, az ez az óra, ami attól még köznapi marad, hiába képezi annak a kicsit komolyabb kategóriáját. Ezzel egy (néhány) százas nagyságrendben kaphatsz becslést, de nem ilyeneket, hogy megmondod még a tízes meg az egyes számhelyen levő értéket is :D És különben is, az alapanyagcserédet is méred? 0-24 fent van az az óra, hm?

Én teljesen objektív voltam, talán flegmának tűnt, ezt aláírom, de akkor sincs értelme megsértődnöd. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy vettél egy BMW-t, ami egy nagyon jó autó kétségkívül, de attól még nem mondhatnád teszem azt, hogy ez a leggyorsabb. Mert lehetne erre mondani, hogy attól, hogy te vettél sok pénzből egy a köznapi embereknek-bár abban felsőbb kategóriának számító-gyártott autót, attól még továbbra is vannak olyan autók, amelyekről valószínűleg te még nem is hallottál, és egyértelműen gyorsabbak nála, ők képezik a kategória vitathatatlan legjobbjait. Lehet, hogy belőled érzelmi reakciót vált ki, hogy lehúztam az autód a profibbakkal szemben, minthogy lehúztam a módszeredet az ugyancsak profibb módszerrel szemben, de engem csak az objektivitás vezérelt: a BMW nem a leggyorsabb autó, akármilyen jó és gyors is, és egy drága, hétköznapi polgároknak, mint nekem és neked gyártott termékkel továbbra sem lehet pontosan energiaforgalmat meghatározni. Ennyi. Hiába akarod 200 ezer forintos órával elérni, amit a milliós laborok tudnak a valóságban, nem fogod. Meg mellesleg szerintem fölösleges is. Nem tudom, milyen versenyre készülsz, de láttam én már profi versenyzőt, maximum belövi hogy közelítőnek mennyi legyen a célérték, de a továbbikban kitapasztalja, hogy adott mennyiségű makróval adott mozgás mellett hol tart az ütem, és ezt követi. Ennyi. Talán egyesek felteszik azt az órát, de ők sem költöznek be versenyidőszakra egy laborba :D

Amit megtehetsz, ha nagyon akarsz, az az ételek kalóriatartalmának az összeadogatása és a mellé végzett sport intenzitásának és mennyiségének figyelembe vételével kitapasztalni magadon, hogy az egyes tényezők változtatásával hová is billen a mérleg, esetleg egy kalóriaszámlálót is feltehetsz, de ennyi, attól nem várhatsz pontos értéket, főleg, hogy nem fogod tudni az alapanyagcserédet és nem fogod tudni azt sem sohasem pontosan megmérni, hogy egy-egy napokra milyen változások lesznek benne. Mondom, ahhoz 0-24 labor, és játszod az emberi kísérleti patkányt, maximum ezt lehetne tenni.

2014. jún. 1. 17:32
 6/16 A kérdező kommentje:
Attya isten :D bepisilek :D ennyire túlbonyolítani ezt a roppant egyszerű kérdést... Természetesen értem, amit ecseteltél itt, de a kérdésem nem ez. Átfogalmaznám: igaz-e, hogy 60 perc futással a befolyásoló tényezőktől eltekintve (ugye labor híján :D) átlagosan 700-800 kalóriát tudunk elégetni?
2014. jún. 1. 17:54
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Leegyszerűsítve a választ ennyi kalóriát közel sem.
2014. jún. 1. 18:01
 8/16 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
2014. jún. 1. 18:21
 9/16 anonim ***** válasza:
52%

nincs értelme a számolgatásnak.

ezek a módszerek és drága kellékek csak arra jók, hogy meggazdagodjanak a gyártók, a próbálkozó meg lelohadjon tőle. akinek nincs türelme a testformáláshoz, ne kezdjen bele. akit tényleg érdekel a dolog, az kísérletezik, és a tapasztalataira épít.

2014. jún. 1. 18:46
 10/16 anonim ***** válasza:

Jó kis vita lett ebből. Azért az csak nem főbenjáró bűn, ha kíváncsi az ember legalább egy hozzávetőleges adatra, ha már az óra képes számolni valamit rá. Van olyan helyzet, hogy nem árt tudni, mennyi energiát veszít sporttal az ember, bár tény, hogy nem ilyen hobbikocogó szinten.

Kérdező, biztos, hogy minden paraméter jól van beállítva az órán? (Csak a biztonság kedvéért, de gondolom, ezt már ellenőrizted.) Régebben egy jó darabig használtam pulzusmérőt, és 140 körüli átlag pulzussal nálam 500-600 kcal jött ki egy órára. De rajtam volt vagy 10 kg túlsúly akkoriban. Ha te könnyebb vagy, akkor reális lehet, amit neked mért.

2014. jún. 1. 21:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!