A Capoeirát miért nézi le mindenki?
Miért csak hasztalan,ócska táncikálásnak tartják?
Kipróbálta bárki is? Azért, mert van benne ének,zene meg olyan mozdulatok amik nem a verekedés szolgálják?
A többi harcművészetben nincs olyan gyakorlat ami nem kimondottan a verekedés szolgálja?
A minden fél ilyen-olyan kungfu,wusu,wingchun jobb?
Jobban fogsz attól az utcán verekedni,hogy ilyesmit tanulsz?
A karate biztos? Attól,hogy thai boxot tanulsz még nem biztos,hogy az utcán is meg tudod védeni magad.
A capoeira sem feltétlenül rossz csak, mert nem rugdossák össze egymást. El kell kerülni,hogy megrúgjanak.
El kell táncolni!
Kezet nem használnak,de a boxolók meg lábat! Mitől jobb ha valakit rendesen állba tudsz vágni annál ha rendesen gyomorszájon tudod rúgni?
A Savate annyival jobb?
A capoeirából nem lehet hasznosat tanulni?
Ha rengeteg katát tanulsz az jobb?
Ha rossz edző mellet rossz edzéseken veszel rész legyen az thai,kick,karate,nyugdíjas krav maga,aikido az jobb?
A mindenféle kungfu varázslás,silat,eskrima tuti védelem?
Ha a boxot becsülik egy jó ütés miatt akkor a capoeira egy jó rúgásra nem lehet jó?
Csak azt olvasni,hogy a capoeirát Magyarországon rosszul tanítják. A többit mindenhol kiváló szinten?
Biztos, hogy meg fogod tudni védeni magad azzal amit tanulsz?
Tuti, hogy nagyon sokan nem azért tanulnak harcművészetet,küzdősportot, hogy megvédhessék maguk.
Egyszerűen csak tetszik nekik.
Ma már egy rakás helyen van oktatás. Talán az összes megye székhelyen. Brazil tanárok nem csak Bp. tanítanak .
Ha jól tudom rendszeresen van brazil tanár Győrben,Zalaegerszegen,Pécsen,Szeged,Miskolcon,Komárom,
Székesfehérvár.
Tessék kipróbálni !
Aikiboxer megint nyert, a lágyság erejével.
Én meg megyek Aterembe capoeriás csajokat felszedni.
És tényleg.. ez kéne! :D
ÍÍÍíííjj rest in peace barátaim, rest in peace :D
Mindketten tisztelitek a capoeirát mint rendszert és a jó nőket is, ne beszéljetek már el egymás mellett :D
5 év kung-fu - Ez nulla még, ha shaolin vagy ilyen imádkozó sáska kamu baromság akkor 20 évig is nyomathatja akkor is nulla. Ha wing tsun akkor tízszer sz*rabb a capoeiránál.
1 év birkózás - Nulla. Minimum 3 év kell ahhoz, hogy birkózni alapszinten tudj. (Apám birkózó edző)
3 év kick-box - Tripla nulla. Egy 5 éve kick-boxolónak esélye sincsen egy 1 éve bokszoló ellen.
"1 év kondi - Ezen a testépítők röhögnének egy nagyot. Elbírsz egy krumplis zsákot. Gratula!
Magyarul apukán, egy nulla sz*rzsák vagy, nagy pofával.Vered a melled, de nincsen mire. Ennyi."
Igen te kis nyomorék mi külföldön nem úgy toljuk az edzést mint ti bemengyünk reggel 8:00-ra és kimegyünk délután 4-kor. Nem úgy mint ti heti 3X két óra te nagyon sötét.
Egy nő meg rohadtul nem szállhat szembe egy férfival(általában ha kapuerás ha nem)
Van pár értelmi fogyatékos szarzsák itt.
Jobb helyeken nem heti 3-szor két órásak az edzések hanem addig maradsz szinte ameddig akarsz .
Én 7 évig capoeiráztam aktívan és azóta is hobbi szinten edzem otthon...az én tapasztalataim:
Amit ad, az a remek helyzetfelismerés, szituációhoz alkalmazkodás,gyors reakcióidő, jó reflexek és lazaság. Megtanulod használni az agyad úgy, mintha sakkoznál.
Viszont ha nem gyötörsz martellokkal (egyfajta köríves rúgás) zsákot akkor nem lesz nagy küzdelmi értéke. Pofont mindenki tud adni de rendesen ütni szerintem igen is meg kell tanulni, amit itt nem fogsz ha azt akarod, hogy küzdelmi értéke is legyen. Viszont akkor már nem capoeiráról beszélünk hanem egy olyan emberről aki szereti a harcművészeteket és a küzdősportokat és ami neki tetszik vagy hatásosnak talál,azt el akarja sajátítani.
Nagyon szeretem és rengeteget adott a capoeira de mindig az a lényeg, hogy mit szeretnél.
Ha ez érdekel csináld és ne csak edzésen, hanem otthon is! Ez a fejlődés kulcsa.
Az meg, hogy melyik a jobb vagy hatásosabb stílus nem számít. Csak az számít ki csinálja és boldog vagy amikor csinálod!
Találtam itt egy szerintem igencsak értékelhető hozzászólást.
http://www.gyakorikerdesek.hu/sport-mozgas__extrem-sportok__..
-Ha be volt tiltva akkor annak biztos oka is volt.
Lehet, hogy csak annyi, hogy a rabszolgatartók egyáltalán nem voltak jártasak a harcban,kűdésen és rájuk nézve még ez a lányos tánc is veszélyes volt.
A capoeira egy másik kultúrális közeg szülötte, más korból, más környezetből, más fajta ellenfél/ellenség ellen alkották meg, más filozófia irányította és nem biztos, hogy úgy kell használni,mint a többi harcművészetet. - gondolom én.
-Gyanítom elég nehéz bármelyik harcművészetet megérteni a társadalmi és kultúrális közeg nélkül amiben kialakult.
A capoeirát nem támogatta egy király, mint a Muay Thait, nem szerzetesek tökéletesítették eldugott magányukban a hegyekben.
Valószínű az egész mentalitása más.
Aki annyir lehúzzák a capoeirát jártak valaha ilyen edzére? Nem edzésen hanem edzésre !!!
Láttak már tanárokat egymással játszani? Nem képernyőn hanem testközelben ? Az a reakcióidő és gyorsaság.....
NA meg azt is meg kell érteni, hogy a capoeira tanulásával lassaban halad az ember és nem csak azért, mert sok táncos elemet,zenét,dalszöveget kell tanulni a másik elpusztítása helyett. Meg ez nem is erről szól.
Egy kultúrát közvetít jó esetben.
Aki elkezd thai boxolni,karatézni attól nem várjákel, hogy kicsit tanuljon kínaiul,japánul,fordítson dalszövegeket.
Úgyan úgy ahogy vannak gyenge thai box,krav maga,karate oktatók vannak a capoeirában is gyengék.
Kívülről nézve! Hogy élesben ki mire képes az csak egy esetben derül ki.
Gyanítom nem csak capoeirások "véreznének",buknának el hanem egy az önvédelemre "tökéletesen alkalmas" kűzdősportokat,harcművészeteket tanulók és akár oktatók is.
Különben meg el kellene járni edzésekre, brazil tanárokkal beszélgetni,hogy legy bármi homályos fogalmunk az egészről.
Magyarországon ez még új.
------
Akik az utcán támadnak vajon mennyire jártassak a kűzdésben,verekedésben? A dolog ettől is függ.
Kérdés vajon az össze harcművészetet arra találták ki,úgy alakították ki, hogy az egy szemtől szembeni kűzdelemre legyen alkalmas? Mondjuk a Ninjutsu sem erre van.
Biztos, hogy minden harcművészet abból indul ki, hogy a támadó is jártas-akár magas sziten- valamilyen harcművészetben? Pont az enyémben?
A thai box nagy előnye,hogy eleve sokt vagy "éles" helyzetben. Ismerik a fájdalmat,gyakorlattól függően fel tudják mérni az ütéshez, rúgáshoz szükséges távot, tudnak időzíteni. Aki ilyesmit nem gyakorolt attól mit várunk?Aki sosem kűzd csak edésre jár,formagyakorlatokat tökéletesít az vajon mit csinálna az utcán?
Szembetalálkozik egy nagydarab bátor fickóval aki megkínálja egy balos parasztlengővel akkor a mi hős wing tsungosunk mit tesz aki még sosem tapasztalt ilyesmit?
Na itt muttakozik meg az thai box előnye szerintem
Ahogy a mondás tartja láttunk már karón varjút meg éjjeliőrt nappal megahlni.
A thai boxosok sem sérthetetlen királyai az utcának. Már az is ringsport !!
Az utcai bunyóhoz kell talán némi gyakorlat. (Vin Diesel az egyik filmjében meg is mondat.)
<megkerestem:
https://www.youtube.com/watch?v=D49mims-WRM >
Lehet egyiket a másik fölé helyezni, de ne felejtsük ki belőle az egyént meg a meglepetést.
1: senki nem nézi le, aki értékeli a mozgásba fektetett munkát. Nekem nagyon tetszik; látványos, különleges hangulata van, pörgős és biztosan sok-sok időt és kitartást igényel, amíg eljutsz benne "említésre méltó" szintre. Sok munka, kitartás és szenvedés; mint minden intenzív mozgás.
2: nem akarlak elkeseríteni, de önvédelmi / küzdelmi célzattal az egyik legutolsó stílus lenne, amit ajánlanék. Ha megfigyeled a kevert stílusú fightereket, vagy akár a competitive stílusokat: mindenki a defensive mozgásra épít. Az elhajolgatás nagyon ritkán és csak kombinálva (ráadásul kivételes képességek birtokában pl. Mayweather) működik. Feltételezi, hogy az ellenfél tartja a távolságokat... stb. ami már a competitive versenysportra sem igaz, így az utcára - önvédelmi célzattal - pláne nem. Természetesen; bármikor bemehet egy szerencsés rúgás, de erre nem lehet építeni egy egész önvédelmi / küzdelmi stílust... szerintem. Csak rúgásokkal már senki nem él meg...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!