A Capoeirát miért nézi le mindenki?
Miért csak hasztalan,ócska táncikálásnak tartják?
Kipróbálta bárki is? Azért, mert van benne ének,zene meg olyan mozdulatok amik nem a verekedés szolgálják?
A többi harcművészetben nincs olyan gyakorlat ami nem kimondottan a verekedés szolgálja?
A minden fél ilyen-olyan kungfu,wusu,wingchun jobb?
Jobban fogsz attól az utcán verekedni,hogy ilyesmit tanulsz?
A karate biztos? Attól,hogy thai boxot tanulsz még nem biztos,hogy az utcán is meg tudod védeni magad.
A capoeira sem feltétlenül rossz csak, mert nem rugdossák össze egymást. El kell kerülni,hogy megrúgjanak.
El kell táncolni!
Kezet nem használnak,de a boxolók meg lábat! Mitől jobb ha valakit rendesen állba tudsz vágni annál ha rendesen gyomorszájon tudod rúgni?
A Savate annyival jobb?
A capoeirából nem lehet hasznosat tanulni?
Ha rengeteg katát tanulsz az jobb?
Ha rossz edző mellet rossz edzéseken veszel rész legyen az thai,kick,karate,nyugdíjas krav maga,aikido az jobb?
A mindenféle kungfu varázslás,silat,eskrima tuti védelem?
Ha a boxot becsülik egy jó ütés miatt akkor a capoeira egy jó rúgásra nem lehet jó?
Csak azt olvasni,hogy a capoeirát Magyarországon rosszul tanítják. A többit mindenhol kiváló szinten?
Biztos, hogy meg fogod tudni védeni magad azzal amit tanulsz?
Tuti, hogy nagyon sokan nem azért tanulnak harcművészetet,küzdősportot, hogy megvédhessék maguk.
Egyszerűen csak tetszik nekik.
Ma már egy rakás helyen van oktatás. Talán az összes megye székhelyen. Brazil tanárok nem csak Bp. tanítanak .
Ha jól tudom rendszeresen van brazil tanár Győrben,Zalaegerszegen,Pécsen,Szeged,Miskolcon,Komárom,
Székesfehérvár.
Tessék kipróbálni !
Akkor meg leírtad: laikusok.
Nem számít mi a véleményük, mert a véleményük ott ered, hogy nem értenek hozzá, nincsen tapasztalatuk, tudásuk.
Én már nem capoeirázok,mert úgy alakult, hogy az esti edzések már nem férnek bele az időmbe.
Hogy pontosan hol,milyen az oktatás nem tudom. Azt sem,hogy hol és milyen a tanár. Az interneten keresgéltem és régi ismerőssel találkoztam aki mesélte,hogy már itt is ott is van tanár és nem csak helyi fiatalok tanítják egymást.
Nekem úgy tűnik,hogy ami szerintetek nem elég kemény az nem is harcművészet.
Akkor leírnátok,hogy Magyarországon hol és mi tanítanak jól?
Na meg attól,hogy valami nem látszik keménynek még nem jelenti azt,hogy ne lehetne ott hasznosat tanulni.
Esetleg az is zavaró a számotokra,hogy az is harcművészetnek minősül ami szerintetek nem elég kemény? Vagy legalábbis Mo-n rosszul oktatják?
Amúgy meg honnan tudjátok,hogy rosszul oktatnak? Hány félét próbáltatok ki, hogy mindegyikről ilyen határozott véleményetek van?
Esetleg sok évtizednyi szakértői munka szól belőletek?
"Na meg attól,hogy valami nem látszik keménynek még nem jelenti azt,hogy ne lehetne ott hasznosat tanulni."
Ha én fogom az időmet és a pénzemet, lejárok egy meghirdetett capoeora edzésre, akkor elvárom hogy tanítsanak meg arra amiről a capoeira szól. Nincs kifogás, nincs mentség..
"Ha én fogom az időmet és a pénzemet, lejárok egy meghirdetett capoeora edzésre, akkor elvárom hogy tanítsanak meg arra amiről a capoeira szól. Nincs kifogás, nincs mentség.."
Ott a pont a 41%-os válaszolónál!! Így van! A IGAZI capoeira az NEM arról szól, hogy lemegyünk a haverokkal egy jót énekelgetni, tapsolgatni és eközben megtanulunk lassan szaltózni meg cigánykerekezni!
A capoeira az HARCművészet és pont! Kérdező legalább legyél annyira rendes, hogy nem hívod magadat capoeirásnak! És azt se mond, hogy capoeira edzésekre jársz! Nem barátom, Te csak brazil tradiciókkal megspékelt akrobatika edzésekre jársz és nem capoeirára. Ezen most megsértődhetsz, de attól még ez az igazság! Te nem capoeirázol!
Ha egyszer az életed során sikerülne kijutnod Braziliába, akkor kérdezz majd meg egy külvárosi (pontosabban gettóban élő) tagot, hogy miről is szól a capoeira.
Ha netán másnap egy helyi kórházban ébrednél, akkor majd megtalálod a választ! :)
Poént félre téve, Mestre Bimba aki az egyik legnagyobb capoeira mester volt, legyőzte Helio Gracie-t (a BJJ megalapítóját) és még más híres japán harcművészeket. Nyugodtan olvass utána! Már csak azért is, hogy ismerd a capoeirát. Mert csak lejársz egy ilyen "capoeira" edzésnek csúfolt valamire, de nem tudsz róla semmit. Nem azt mondom, hogy én valami kib***ott nagy szakértője lennék, de ilyen alapdolgokat azért tudok.
15-ös: Helio Gracie nem a BJJ megalapítója volt. Ő a hírnevet szerezte a BJJ-nek a Vale Tudo (MMA elődja, szabályok nélküli harcok voltak) versenyeken való résztévetelekkel és nem megalapította.
10-es: Tudom, hogy sokan a hazai színvonalakkal azonosítják az adott harcművészetet/küzdősportot, csak már kiakasztott, hogyha néhányan elmondjuk a véleményüket a hazai színvonalról, akkor mindenki azt hiszi a stílust fikázuk.
Kérdező: Igen, vannak olyan stílusok amik nem látszanak keménynek, de azok. A hazai Capoeira oktatások nagy része nem ebbe a csoportba tartozik. Mert azok annak is látszanak amik: táncnak. Semmi többről nem szól, csak összegyűlnek, énekelnek, majd táncolnak egy sort. Jó, lehet megnevetetted majd az utcán a támadóidat a táncoddal, csak éppen te nem fogsz nevetni mikor megvernek.
Hogy honnan tudjuk megállapítani, hogy valamit rosszul oktatnak? Egyszerű: megnézzük van-e aktívan Sparring. Ahol csak levegő kékítés megy meg táncolás, mint a Capoeiranal sok helyen, akkor onnan tudni lehet már, hogy nem éppen legjobb színvonalú. Mert hiába tanulsz meg te lassan a társaddal harcot imitálni, baromira nem fogsz tudni harcolni. A harcművészetek, mint a nevéből is adódik a harcról kellene, hogy szóljon. Ahol esődlegesen nem erről szól, az már nem harcművészeti edzés.
Igazad van! Bocsánat összekevertem a dolgokat! Carlos Gracie a BJJ megalapítója, igaz! Tökmindegy amúgy, Helio Gracie is a BJJ egyik legnagyobb mestere volt, és bizony veszített Mestre Bimba ellen.
De a lényeg, hogy a capoeirát azt komolyan kellene tanítani!
Miért csak hasztalan,ócska táncikálásnak tartják?
Mert egy használhatatlan ócska táncika.
#17: keresem, keresem, de sehol nem találok ilyen dokumentumot, hogy Mestre Bimba leverte volna az öreg Graciét... Valami forrás esetleg?
Legendák helyett a valóság: a capoeirás egyetlen rúgást se tud bevinni. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!